Regija

Gabrijel Veočić u pravom ratu izborio finale EP-a, Noa Ježek tijesno poražen u neizvjesnom meču

Sam Hickey i Gabrijel Veočić

 Screenshot (youtube, Iba)
Dvoje hrvatskih predstavnika borit će se za europsko zlato u konkurenciji do 22 godine starosti

Poslijepodnevni dio današnjeg dana na Europskom prvenstvu za boksače i boksačice do 22 godine donio je prvu sjajnu vijest. Nikolina Ćaćić izborila je meč za zlatnu medalju, ali to nije sve od sjajnih vijesti za danas. U posljednjoj fazi natjecanja u večernjem joj se programu pridružio Gabrijel Veočić. Nije daleko od toga bio niti Noa Ježek, no on je ovim putem morao priznati Velšaninu da je bio nešto bolji od njega.

Prvi u ring ušao je Ježek, član zagrebačkog Titan Gyma, koji je već osiguranjem bronce ostvario veliki uspjeh. No, naravno da nije imao namjeru stati na tome sve dok se nalazi u ringu s protivnikom preko puta sebe.

Noa Ježek na hrvatskoj boksačkoj sceni poznat je kao veliki "fajter" i to je dokazao u meču protiv Garana Crofta. Otvoreno je ušao potući se, bio je agresivan i konstantno je tražio priliku plasirati udarac. Imao je protiv sebe boksača nešto dužih ruku i to mu je svakako stvaralo problem, no nije to nešto na što on nije navikao. Čak i sam pokušaj brojanja udaraca dovodio bi do toga da imate dojam kako je teško bilo kojem dati prednost u prvoj rundi. No, stvorio se dojam kao da je Velšanin bolje odradio posljednjih pola minute i moguće da je to presudilo kod četiri suca koji su mu dodijelili rundu. Ježek je dobio povjerenje tek suca iz Španjolske.

Nije se nešto puno promijenilo u drugoj rundi. I dalje je Noa taj koji napada, ali i svjesno ponekad prima udarce s ciljem prilaženja svom protivniku. U globalu je ovo bila puno bolja runda za hrvatskog boksača, sve dok desetak sekundi prije kraja nije primio kroše koji ga je uzdrmao te dolazi do brojanja. Time je Velšanin ukrao rundu, iako je Španjolac unatoč tome ostao vjeran hrvatskom predstavniku. Nije se puno toga promijenilo niti u posljednjoj dionici. I dalje izjednačen meč u kojem je Ježeku trebao prekid do kojeg nije došao. Uzeo je tu rundu po mišljenju dva suca te je na kraju poražen podijeljenom odlukom 4:1. No, bit će Noa svakako zadovoljan svojim nastupom na ovom turniru.

Odmah nakon Ježeka, u ring je ušao njegov najveći rival s domaće scene, četvrtfinalist prošlogodišnjeg seniorskog Svjetskog prvenstva, Gabrijel Veočić. Protivnik mu je bio boksač iz Škotske kojeg je na tom natjecanju uvjerljivo savladao, Sam Hickey. No, ovog puta bilo je sve puno teže, ali zbog toga vjerojatno i slađe.

Hickey je u Beogradu imao velikih problema s Gabrijelovom konstitucijom, no ovog puta se dobro pripremio. Izvukao je pouku i pružio je puno bolji meč. Zatekao je Brođanina, kojeg je u prvoj rundi nekoliko puta opako pogodio. Iako je bio dojam da Veočić radi više, kao da su suci posebno bodovali efekt udaraca boksača iz Škotske, tako da su trojica prvu rundu bodovali u njegovu korist. Druga runda ipak donosi boljeg Gabrijela, koji je posebno dobro prepoznao kako mu može raditi prednji direkt u kombinaciji sa zadnjim krošeom. Moguće da je upravo to bila kombinacija koja je dovela do krvarenje kod Škota, no meč je u takvom stanju ipak nastavio. Otvorena borba s obje strane rezultirala je još jednom izjednačenom rundom, no ovog puta 3:2 na stranu Veočića. Pred posljednju rundu svaki boksač imao je dovoljnu prednost kod jednog suca, dok je kod trojice bilo sve izjednačeno.

I onda je Gabrijel prezentirao boks poput onog u Beogradu. Počeo se sve bolje kretati, pronašao je distancu i redovno pogađao svog protivnika. Napravio je sve što je bilo potrebno da opravda status favorita, boksao je onako kako on najbolje zna i umije. Čista posljednja runda za Veočića koji je tako izborio finale. Veočića u finalu očekuje boksač kojeg je ranije u karijeri već savladao. Ramid Mofid Kiwan iz Bugarske, koji je uvjerljivo bio bolji od Amira Memića iz Srbije. Njegov meč finala također je na rasporedu u utorak.

Linker
25. travanj 2024 06:59