Regija

Gabrijel Veočić europski je prvak! Zrelom izvedbom nadboksao je predstavnika Bugarske

Gabrijel Veočić

 Screenshot (youtube, Iba)
Hrvatska je EP u Poreču završila s ukupno tri osvojene medalje

Europsko U-22 prvenstvo za boksače i boksačice koje se protekla dva tjedna održavalo u Poreču, nije moglo završiti na bolji način. 20-godišnji Brođanin Gabrijel Veočić, okitio se najsjajnijim odličjem u kategoriji do 75 kilograma. Veočić je podijeljenom sudačkom odlukom pobijedio bugarskog reprezentativca Ramija Mofida Kiwana.

Od samog početka borbe, Veočić se nametnuo kao agresivniji i konkretniji boksač. Kiwan izuzev svoje kvalitete, nezgodan je protivnik jer boksa iz kontragarda, no Gabrijel se jako dobro snašao. Bugarski boksač djelovao je poprilično rezervirano u prvoj rundi, dok je Veočić često pogađao prednjim direktom preko kojeg je ponekad tražio priliku i za plasiranje stražnjeg, desnog direkta. Svih pet sudaca prvu rundu bodovali su 10-9 u korist našeg boksača.

Druga runda donosi blago buđenje Kiwana, ali Veočić je također ubacio u višu brzinu. Treba ipak priznati kako nismo gledali naročito atraktivan meč, a Gabrijel je nekoliko puta imao nesmotrene napade u kojima je neoprezno propadao prema naprijed. Bugarski reprezentativac nije odgovarao kontrama, već je preferirao izvlačenje radom nogu, odnosno izbjegavao je otvoreniju razmjenu. Švedski sudac bodovao je drugu rundu u korist Kiwana, no ostala četiri suca ponovno su vidjeli našeg reprezentativca kao boljeg.

Kiwan je u trećoj rundi pružio najbolje tri minute u ovom finalu, no Veočić je bio poprilično ravnopravan te je nekoliko puta jako dobro pogodio desnim direktom. Ipak, svih pet sudaca bodovali su ovu rundu u korist bugarskog boksača, no nije bilo previše štete po pitanju konačnog ishoda. Veočić je pokazao zrelost tako što je meč priveo kraju na siguran način te je u ukupnom zbroju bio bolji na četiri sudačke kartice (29-28), dok je švedski sudac vidio Kiwana kao pobjednika (29-28).

Nakon srebra Nikoline Ćaćić i bronce Noe Ježeka, Veočić je posljednjeg dana smotre u Poreču, okrunio dobre nastupe naših reprezentativaca. Gabrijel je dosad osvajao na europskoj razini kadetsku broncu (2016.), juniorsko srebro (2017.) i mlađeseniorsku broncu (2019.). Današnja zlatna medalja samo je potvrda dobrog rada Gabrijela Veočića, njegovog oca Pere i svih ostalih članova njihovog tima.

Linker
14. travanj 2024 01:29