Regija

FNC 8 rezime: Event nikog nije oduševio i puno je nedostataka, ali grubo je nazivati ga ‘promašajem‘

FNC Armagedon 3

 Screenshot (instagram, Fnc_mma)
Posljednji event najbolje hrvatske MMA organizacije naišao je na podosta kritika

Puno kritika navukao je FNC 8 event još uoči samog održavanja. Ne naročito uvjerljiv ‘‘fight card‘‘ postajao je još lošiji kako smo se bližili samom eventu. Prema nekim informacijama, organizatori su se morali boriti s ukupno 11 otkazivanja.

Sama finala FNC Armagedona također su doživjela teške udarce. Finale lake kategorije prvotno su trebali činiti David Travniček i Abu-Bakar Solbitaev, ali niti jedan od njih nije nastupio. Matej Batinić kao akter glavne borbe večeri u posljednji je trenutak ostao bez protivnika i dobio je nedoraslu zamjenu, a Ivica Trušček također je nekoliko dana prije eventa dobio zamjenskog protivnika. Mnogi borci na tom eventu zapravo su uskakali na ‘‘short notice‘‘, a u nastavku teksta pročitajte najveće pluseve i najveće minuse s proteklog FNC 8 eventa.

Pozitivne stvari FNC 8 eventa:

1. Osvajači FNC Armagedona

Demahmet Sinani (perolaka kategorija), Teufik Šehić (laka kategorija), Ognjen Babić (velter kategorija) i David Sivonjić (srednja kategorija). Ovo su četvorica boraca koja se mogu pohvaliti osvajanjem ovosezonskog FNC Armagedona u svojim težinskim kategorijama.

FNC je u svoj četvorici dobio jako perspektivne i zanimljive borce. Sinani je u oba ovosezonska nastupa došao do pobjede u prvoj rundi i prezentirao je kompletan set vještine. Mladić s Kosova bit će ozbiljno pojačanje perolakoj kategoriji, a između njega i Denisa Jurakića već se stvara zanimljiva priča za međusobni obračun.

Teufik Šehić mogao bi biti i zasebno izdvojen kao veliki dobitak FNC-a. Mladić iz Bosne i Hercegovine uskočio je u meč protiv favoriziranog Abrahama Area samo tjedan dana uoči samog eventa. Šehić je zamijenio Travničeka koji je otkazao nastup, a iako je iza Teufika jako malo iskustva u samom treniranju MMA-a, a kamoli u nastupanju, mladić iz Sarajeva je oduševio. ‘‘Heel hookom‘‘ je prisilio Area na predaju, a meč je potrajao 61 sekundu. Govor koji je održao nakon meča možda je bio još i bolji, a Šehić je svoju pobjedu objasnio riječima:

‘‘Boj ne bije oružje, nego srce kod junaka.‘‘

Teufik Šehić jedan je od najvećih junaka FNC 8 eventa i radujemo se njegovim sljedećim nastupima. MMA karijeru tek je započeo, a u sport ulazi s ozbiljnim BJJ vještinama.

Ognjen Babić borac je o kojem smo nešto podrobnije jučer pisali, a po mnogima je zapravo najkvalitetniji borac ovosezonskog Armagedona. Marko Ostanek, Jakob Kosić, Patrik Čelić, Đorđe Bukvić i Nikola Joksović ponajbolji su borci FNC-ove velter kategorije, ali Ognjen Babić ima potencijala svima pomrsiti račune (osim Joksoviću koji mu je timski kolega) i ovaj 21-godišnji srpski borac mogao bi se brzo otisnuti i u nešto jače europske ili svjetske MMA promocije. Dobro upamtite ime Ognjen Babić, jer puno ćete o njemu slušati.

David Sivonjić za razliku od gore navedene trojice nije pobijedio prekidom, ali pružio je pravi rat sa Selverom Mahmićem i zapravo obojica zaslužuju poštovanje za srčanost koju su prikazali u toj borbi. Dominik Etlinger radi dobar posao s ovim talentiranim hrvačem koji je Mahmića rušio iz runde u rundu, a sigurno će Sivonjić dodatno napredovati i u stojci. FNC ima pomalo problema sa širinom rostera u kategorijama od srednje pa naviše, a Sivonjić i poraženi Mahmić bit će dobro došla pojačanja srednjoj kategoriji kojom vlada Sivonjićev prijatelj i timski kolega, Đani Barbir.

2. Povratak Mateja Batinića

Matej Batinić prije 10-ak godina bio je na glasu kao jedan od najvećih potencijala u regiji, naročito kad su više kategorije u pitanju. Nakon dva uzastopna poraza, Batinića u kavezu nismo gledali četiri godine, a sada se odlučio vratiti.

Lakoćom je Matej porazio Dritana Barjamaja, a do prekida je došlo u prvoj rundi. Batinić u drugom mjesecu sljedeće godine slavi 31. rođendan i zapravo tek ulazi u najbolje godine za borca poluteške kategorije. Gore je već spomenuto kako se FNC muči sa širinom rostera u višim kategorijama, a ovakav poluteškaš ‘‘zlata‘‘ im vrijedi. Batinić protiv Žgele ili Batinić protiv Vlade Neferanovića opcije su koji se ne bi posramile ni puno veće MMA organizacije.

3. Fran Luka Đurić i Leandro Gomes

Što reći o 18-godišnjem hrvatskom borcu i 19-godišnjem Portugalcu. Obojicu smo zapravo već gledali pod okriljem FNC-a, ali u međusobnom obračunu pokazali su punu raskoš svojih talenata. Ne samo da posjeduju ozbiljnu kvalitetu, nego su i jako atraktivni za publiku.

Gomes je u ovom meču slavio podijeljenom sudačkom odlukom i šteta je što kontroverza tog ishoda baca sjenu na sjajne nastupe koje su obojica prikazali. Kad su u pitanju pozitivne stvari u vezi ove dvojice, dojam je da se tekst ponavlja, ali FNC-su silno trebali i borci onih najnižih težinskih kategorija. Gomes i Fran Luka Đurić zapravo su bantamaši (borili se u ‘‘catchweightu‘‘ jer je Đurić uskočio na ‘short notice‘). To je kategorija u kojoj se FNC Armagedon uopće niti ne održava, a nadamo se kako će FNC uspjeti obogatiti tu kategoriju kako bismo što češće mogli gledati Gomesa i Đurića na djeluju. Ukoliko FNC u tome ne uspije, Gomes i Đurić vjerojatno će nastupati u perolakoj kategoriji. Kao i Sinani, Gomes također gaji tendenciju boriti se protiv Denisa Jurakića, a ‘‘Dagestanac‘‘ je spreman za bilo koga.

4. Shota Betlemidze

Na prvu je možda nešto teže zaključiti zašto je baš Betlemidze izdvojen kao jedna od najvećih pozitivnih točaka proteklog FNC-a. Gruzijac je teškaš fantastičnog omjera (16-2-1), ali veliku većinu tih pobjeda upisao je protiv nižeklasnih protivnika. U Sutinskim vrelima borio se protiv Quentina Domingosa (8-3-1). Betlemidze je u tom meču prikazao kako posjeduje vrlo dobre ‘‘grapplerske‘‘ vještine, a baš zato je izdvojen.

Ivan Vitasović treba adekvatnog izazivača za titulu koju drži u teškoj kategoriji. Borcu iz Pule u posljednja dva nastupa dovodili su se strani veterani (Oli Thompson, Geronimo dos Santos), a osim Saše Milinkovića i eventualno Neferanovića koji je zapravo poluteškaš, Vitasović nema adekvatnu konkurenciju u kategoriji. Shota Betlemidze pokazao je protiv Domingosa kako ima što za pokazati, a njegov stil borbe upravo je ono što Vitasoviću ne odgovara najbolje. Vitasović je jako dobar u stojci, ali protivnici s dobrim hrvanjem i kontrolom u parteru predstavljali su mu probleme u dosadašnjoj karijeri. Ukoliko Vitasović planira napraviti iskorak na veću scenu, morat će uspijevati neutralizirati i ovakve borce, a Shota Betlemidze djeluje kao jako dobar ispit za FNC-ovog prvaka teške kategorije.

Negativne stvari FNC 8 eventa:

1. Nepravilnosti u vezi finala lake kategorije.

Teufika Šehića naveli smo u najvećim plusevima ovog eventa, ali pregršt nepravilnosti veže se uz finale FNC Armagedona u lakoj kategoriji. Prije svega, Abraham Are i Teufik Šehić bili su dobrano iznad gornje granice lake kategorije. 155 ‘‘pounda‘‘ ili 70,3 kg gornja je granica kad se radi o mečevima za titulu. Šehić je na vagi težio 74,8 kilograma, dok je Are na vagu stao sa 73,6 kg.

Razumljivo da su se borci obračunali u ‘‘catchweightu‘‘ jer je Šehić uskočio tjedan dana uoči borbe, ali nazivati tu borbu finalom lake kategorije poprilično gubi smisao kad se uzme u obzir da su borci osjetno prekoračili težinski limit lake kategorije.

Također, guranje dvojice boraca koji nisu niti nastupali u polufinalu dodatno umanjuje težinu finala. Abraham Are borac je iz zagrebačkog ATT-ja i nije tajna da ga je FNC pokušao progurati kao pobjednika FNC-a. Da ne bude zamjene, ovo nije tekst protiv Abrahama Area koji djeluje kao sjajan momak i veliki radnik, ali finale FNC Armagedona u kojem nastupaju dvojica boraca koji nisu niti nastupili u turniru jednostavno je besmisleno i time se umanjuje težina samog trofeja. Neki će se sjetiti kako je Đani Barbir u prvoj sezoni ostao bez borbe protiv Andija Vrtačića koji je nastup u finalu otkazao otprilike tjedan dana uoči eventa. FNC je odmah proglasio Barbira pobjednikom, dok se u ovom slučaju u finale ubacivalo borca bez ikakvog MMA iskustva (Teufik Šehić).

Pohvala ATT-ju što su se potrudili pružiti nam bilo kakav meč, ali njihov plan da Abraham Are dođe do titule nije se sproveo u djelo. Neki će reći da je pravda došla na svoje, jer ovaj meč nije imao nikakve osnove za biti finalom Armagedona.

2. Nejasnoće u vezi emitiranja eventa i netransparentnost organizacije po tom pitanju

Još od pokretanja FNC.tv platforme, najavljivano je kako će to biti platforma preko koje će FNC prenositi svoje evente. Mnogi fanovi to su objeručke prihvatili, kao što su prihvatili i nedavno povećanje cijene PPV-a s 29 kuna na 39 kuna. U domaćoj MMA javnosti vlada mišljenje kako je bitno podržati domaću organizaciju i tu se apsolutno slažemo.

Preliminarni dio FNC 8 eventa bio je dostupan na YouTube kanalu portala 24 sata i to je već ustaljena praksa. Međutim, ono što je uslijedilo navuklo je kritike brojnih regionalnih fanova. Nakon što je FNC Armagedon završio, uslijedilo je pet ‘‘superborbi‘‘ koje ste mogli gledati samo kupnjom pretplate na portalu 24 sata. Mnogima je već u startu bilo nejasno zašto se odjednom moraju registrirati na još jednom servisu i zašto PPV ne mogu gledati preko FNC.tv platforme kao što su dosad mogli.

Još od objave te informacije, konstantno su se mogli čitati komentari gdje su fanovi tražili obrazloženje. Nažalost, organizacija se niti u jednom trenutku nije odlučila pojasniti svoju odluku i mnogi su nažalost ‘‘bojkotirali‘‘ kupnju PPV-a za FNC 8 event. U situaciji gdje imate fanove raspoložene kupovati PPV i sudjelovati u rastu organizacije, velik je propust napraviti potez kojima se fanovima ubija želja za kupnjom PPV-a. FNC je nažalost uspio u tome.

3. Meč Frana Luke Đurića i Leandra Gomesa (manjak transparentnosti)

Da, dobro ste pročitali i ne radi se o zabuni. Borba kao borba po mnogima je najbolja na cijelom eventu. Ono što je problematično jesu kontroverze koje su nastale proglašenjem pobjednika.

Podijeljenom sudačkom odlukom slavio je Leandro Gomes, a to je izazvalo bijes kod Đurićevog tima, a FNC se (opravdano) ograđuje od sudačke odluke. Moglo bi se reći kako ‘‘podignuta prašina‘‘ nije krivnja FNC-a, ali ono što FNC-u nedostaje od samog početka jeste transparentnost kod sudačkog bodovanja.

Na kraju svake borbe koja se odlučuje sudačkim karticama, jedino što možemo saznati je radi li se o podijeljenoj ili jednoglasnoj odluci. Time smo zakinuti za točan rezultat borbe, a bilo bi idealno kad bi FNC nakon borbe omogućio i sudačke kartice takvih mečeva, kako bismo dobili uvid u bodovanje po rundama.

Kad je u pitanju transparentnost, podosta tajnovit ostao je i razlog promjene lokacije. FNC 8 najavljivan je za Viroviticu, ali sredinom desetog mjeseca samo je isplivala vijest o promjeni lokacije. Konkretnog objašnjenja u objavama na društvenim mrežama nije bilo. Ova informacija možda nije tako ni bitna fanovima, ali nije niti na odmet.

4. Slab i neatraktivan ‘‘fight card‘‘

Ovo je zapravo i najveći razlog zbog kojeg je FNC 8 naišao na kritike. Često Dražen Forgač na upite o ugovaranju određenih mečeva izjavljuje ‘‘kako trenutno nije vrijeme za takve mečeve‘‘. Dojam je da bi kroz odgađanje moglo zapravo i proći vrijeme te da ćemo ostati uskraćeni za neke jako zanimljive mečeve. Gore smo naveli kako je Shota Betlemidze dobra akvizicija za FNC, a i Luka Giorgadze jedan je od ljubimaca publike.

Ipak, više je nego očito da publika takve borce želi gledati protiv domaćih, regionalnih boraca. Teško je i najzagriženije MMA fanove privući da se zainteresiraju za meč gruzijskog i portugalskog teškaša, kao i za onaj između Luke Giorgadzea i Denislava Hadzhieva.

Naravno, ‘‘matchmaking‘‘ nije nimalo lak posao i svaka čast organizatorima što su uspjeli održati event unatoč svim otkazivanjima. Te činjenice ipak ne mogu u potpunosti opravdati ovakav ‘‘matchmaking‘‘ i program priredbe. FNC je održao mnoštvo amaterskih evenata, a gledali smo i čak tri sezone Armagedona. Pregršt regionalnih boraca prošlo je kroz te turnire i teško je povjerovati da nam FNC nije mogao ponuditi nastupe nekog od regionalnih boraca.

Svaka čast Quentinu Domingosu, Shoti Betlemidzeu i Denislavu Hadzhievu koji se borio protiv Luke Giorgadzea. Nažalost po FNC, to nisu borci zbog kojih će domaći fanovi platiti PPV ili ulaznicu za event i nadamo se da će međusobnih uparivanja stranih boraca biti što manje.

Zaključak:

FNC 8 od strane mnogih označen je kao ‘‘najgori FNC-ov event do sada‘‘, a neki su bili i grublji te su event nazvali ‘‘teškim promašajem‘‘. Kao autor ovog teksta, mogu se složiti da je ovo bio vjerojatno najslabiji FNC-ov event, ali nipošto promašaj. Slabiji eventi sa manje zvučnim ‘‘fight cardom‘‘ događaju se i najjačim svjetskim organizacijama. Ne morate posegnuti dalje od proteklog vikenda da uočite kako nam je i UFC pružio poprilično neatraktivan event, iako posjeduju daleko širi roster od FNC-a.

Ono što FNC može popraviti jesu bolja komunikacija s javnosti, osluškivanje želja fanova i veća transparentnost. Ponekad bi bilo dobro poslušati mišljenje javnosti, a ako već ne žele omogućiti prijenos putem svoje platforme, iako su to svi zazivali, mogli su nam barem ponuditi objašnjenje svoje odluke.

Također, ako imaju problema sa slaganjem atraktivnog ‘‘fight carda‘‘ i muče se s previše otkazivanja, zašto fanovi moraju plaćati istu cijenu kao za neke puno kvalitetnije evente koje su nam pružili? Fleksibilnost po tom pitanju itekako je poželjna, a nadamo se da ćemo od sljedećeg eventa imati i uvid u točne rezultate mečeva u kojima je došlo do sudačke odluke. Bitno je napomenuti kako se brojna otkazivanja ne mogu gledati samo kroz negativnu prizmu, jer da nije bilo određenih otkazivanja, najbolja borba večeri na ovom FNC-u (Đurić vs. Gomes) ne bi se niti dogodila (Đurić upao kao kasna zamjena za Travničeka), niti bismo upoznali Teufika Šehića.

Nekima smeta i činjenica da borci nastupaju u raznolikoj opremi pa u FNC-ovim mečevima gledamo borce koji se bore u UFC-ovoj opremi, ali to su u ovom trenutku ipak minorni problemi.

Za kraj mogu reći kako je dobra stvar što FNC ustraje i trudi se rasti. Dražen Forgač i Bob Berman najavili su sklapanje nove suradnje sa sponzorom koji će ih podići na višu razinu, a Forgač je dodao kako će se FNC nagodinu proširiti na susjedne države i evente bi mogli gledati svakih mjesec dana. Sve su to odlične vijesti, ali nadamo se da FNC neće zagristi više nego što može sažvakati, jer prečesto smo gledali takav scenarij kad su regionalne organizacije u pitanju.

Sviđao vam se FNC 8 event ili ne, nastavite podržavati ovu organizaciju, jer nismo u poziciji gdje olako možemo dizati ruke od takvih projekata, a radi se o projektu iz kojeg trenutno svi profitiraju - od organizatora i fanova pa sve do onih bez kojih ništa od toga ne bi imalo smisla, a to su naravno borci.

Autor: Igor Feješ

Linker
25. svibanj 2024 00:14