Regija

Daniel Bažant nije uspio doći do pobjede pred domaćom publikom; ‘Želva‘ pretrpio tešku ozljedu u meču protiv Jankovića

Daniel Bažant i Itay Tratner

 Screenshot (voyo.hr)
Ponajbolji FNC-ov borac upisao je drugi poraz zaredom

Jedan od najiščekivanijih mečeva na današnjem programu FNC 12 eventa svakako je bio onaj između Aleksandra Jankovića (16-12-0) i Bojana ‘‘Želve‘‘ Kosednara (12-15-0). Janković i ‘‘Želva‘‘ nisu borci iz samog vrha, ali radi se o prekaljenim veteranima regionalnog MMA-a i dvojici boraca koji nerijetko pružaju jako zanimljive mečeve.

Nešto opreznije i s uzajamnim respektom borci su ušli u meč, a nakon minutu i pol vidjeli smo nešto konkretniju akciju. Kosednar srušio Jankovića i zauzeo je gornju poziciju iz koje je nekoliko puta pogodio laktom. Janković se ipak podosta brzo pridigao i sredinom runde borba se nastavila u stojci. Dvama krošeima Janković je pogodio Kosednara, a ‘‘Želva‘‘ je njegov nalet primirio novim rušenjem, ali bez uspostavljene kontrole u parteru. Kako je runda odmicala, sve je više krvi bilo na licu Jankovića, a posjekotina je nastala iznad lijevog oka. Nije to obeshrabrilo Jankovića i minutu prije kraja runde, srpski borac sjajno je pogodio lijevim krošeom kojim je Kosednara poslao u nokdaun. Činilo se da bi Janković mogao doći do pobjede prekidom, ali Slovenac je iz donje pozicije u parteru odlično primirio nalet Jankovića, a rundu je čak završio u gornjoj poziciji nakon pokušaja kimure.

Nažalost, taman kad se borba rasplamsala i kad smo očekivali zanimljivu drugu rundu, uslijedilo je završetak kakav nikada ne priželjkujemo. Bojan Kosednar početkom druge runde prilikom razmjene u stojci slomio je palac lijevog stopala i borba je završila nakon 15-ak sekundi druge rundi. Palac slovenskog borca zapeo je za podlogu, nezgodno se Kosednar oslonio na nogu i došlo je do prijeloma. Aleksandar Janković popeo se na ogradu kaveza i slavio je svoju četvrtu uzastopnu pobjedu, dok Bojan Kosednar neće po dobrome pamtiti svoj debi u FNC-ovom kavezu. Prava šteta što je meč završio na ovakav način, a ‘‘Želvi‘‘ želimo brz oporavak od ove nezgodne ozljede.

Aleksandar Janković neposredno nakon pobjede prozvao je Ivicu Truščeka na revanš, a Ivica Trušček kročio je u kavez i poručio je kako pristaje. Srpski borac poručio je: ‘‘vidimo se u Beogradu‘‘, a FNC-ov event u Beogradu vjerojatno je postao bogatiji za meč Jankovića i Truščeka.

Daniel Bažant nije uspio doći do pobjede pred domaćom publikom

Domaća publika u Puli podigla se na noge uoči drugog meča ‘‘main carda‘‘, jer u kavez je kročio Daniel Bažant (7-6-0, 3-3 FNC). Bivši prvak FNC-ove perolake kategorije nadao se povratku na pobjedničke staze nakon teškog nokauta koji je krajem petog mjeseca pretrpio u zagrebačkoj Areni. Na suprotnoj strani kaveza našao se Izraelac Itay Tratner, borac koji se FNC-ovoj publici predstavio ranije ove godine u Bugojnu porazivši Ivana Sičaju.

Već na samom početku borbe, Bažant je prednjim direktom izbio Tratneru gumu za zube. Uslijedila je pauza u trajanju nekoliko sekundi, a Bažant je djelovao jako opušteno unutar kaveza. Ništa manje opušten nije bio niti Tratner i vidjeli smo nekoliko lijepih boksačkih kombinacija u režiji obojice boraca. Sredinom runde Bažant se našao u ogromnim problemima. Tratner je sve češće povezivao boksačke serije, Bažant je bio uzdrman, a Tratner je lijevim ‘‘high kickom‘‘ poslao Bažanta na tlo. Uspio je Bažant ipak primiriti nalet Tratnera i uspješno se oporavio dok se nalazio u donjoj poziciji u parteru. Ostatak runde Tratner je proveo u gornjoj poziciji, kvalitetno je pogađao iz gornje pozicije u zatvorenom gardu i Bažant je zadobio veliku posjekotinu na glavi.

65-12 iznosila je statistika pogođenih udaraca nakon prve runde, u korist Tratnera naravno. Mučio se Bažant s nezgodnim Izraelcem, ali uspješno je obranio pokušaj rušenja početkom druge runde. Uslijedila je otvorena razmjena u kojoj su obojica uspjeli odlično pogoditi, a Bažant kao da je uhvatio novi zalet i sve je konkretnije pritiskao Tratnera. Izraelac je konstantno prijetio ‘‘high kickovima‘‘, ali Bažant je puno bolje eskivirao njegove pokušaje u drugoj rundi. Tratner je u drugoj polovici druge runde ponovno uspostavio dobar osjećaj za distancu i u nekoliko navrata pronašao je metu udarcima u glavu. Bažant je ipak odradio puno bolju rundu u odnosu na prvu, a prednjim i stražnjim direktom sve češće pogađao je Tratnera. Našao je Bažant određenu rupu u obrani Izraelca i sve češće pogađao je Tratnera direktima u tijelo. Jako dobru rundu odradila su obojica boraca, ali Bažant se oporavio nakon velikih problema u prvoj rundi i uspješno je uspostavio kontrolu tijekom druge runde. Uslijedila je treća i vjerojatno presudna runda.

Tratner je treću rundu otvorio ekspresnim rušenjem, ali Bažant je sjajno branio Tratnerove pokušaje uspostavljanja kontrole i na noge se vratio nakon minutu i 15 sekundi treće runde. Ništa Tratner nije napravio svojim rušenjem i borba se nastavila odvijati u stojci. Sredinom runde Tratneru je ponovno ispala guma za zube, a Bažant je tražio podršku publike uoči samog završetka borbe. Tratner je nakon kratke pauze zbog gume za zube eksplozivno nastavio meč i ‘‘double leg‘‘ rušenjem srušio je Bažanta. Hrvatski borac opet se brzo vratio na noge i odvojio iz klinča. 70 sekundi prije kraja Bažant je odlično pogodio koljenom u tijelo Tratnera, ali tvrdi Izraelac konstantno je uzvraćao i nije se predavao. Odličnu završnicu meča pružili su Bažant i Tratner, a Bagi je borbu završio licem oblivenim krvlju. Jako težak posao čekao je suce, jer treća runda bila je vrlo neizvjesna. Prva runda čisto je otišla u korist Tratnera, dok je Bažant vjerojatno bio bolji u drugoj.

Preostalo je čekati sudačku odluku, a do pobjede jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3) došao je Itay Tratner. U prvoj rundi činilo se da će Bažant upisati drugi uzastopni poraz nokautom, ali Bažant je uspio prebroditi sve poteškoće, sjajno se vratio u meč i pokazao je šampionski mentalitet. Ipak nedovoljno za kompletan preokret, a Itay Tratner (9-5-1, 2-0 FNC) definitivno je kandidat za napad na titulu i ovaj nezgodni Izraelac imat će puno toga za reći unutar FNC-ovog kaveza.

Linker
29. travanj 2024 00:28