Regija

Bažant nije uspio doći do pobjede u debiju za CW: Bivši prvak porazio ga je u jako uzbudljivoj borbi

Morgan Charriere i Daniel Bažant

 Screenshot (ufc Fight Pass)
FNC-ov prvak perolake kategorije bio je jako blizu pobjede u debiju za britansku MMA organizaciju

Nakon što je Stipe Brčić proteklog vikenda pod okriljem Cage Warriorsa porazio Aarona Abyja, priliku za nastupiti u jednoj od najboljih europskih MMA organizacija dobio je i Daniel Bažant.

FNC-ov prvak perolake kategorije debi u Cage Warriorsima odradio je protiv bivšeg CW-ovog prvaka perolake kategorije, Morgana Charrierea, a borba je bila ujedno i sunaslovna borba ovog CW 147 eventa. Nažalost, Bažant nije debitirao pobjedom, ali nije niti razočarao. Kako se meč prepun akcije odvijao, pročitajte u nastavku teksta.

Francuz je borbu osvojio dobrom kombinacijom ‘‘low kicka‘‘ i ‘‘middle kicka‘‘, a Bagi je nakratko završio na tlu, ali brzo se pridigao. Nakon 50-ak sekundi borbe, Bažant je primio ubod u oko od strane Charrierea i borba je nakratko prekinuta. Bažant je u trenucima prije uboda u oko sjajno pogodio kombinacijom prednjeg i zadnjeg direkta. Charriere je djelovao nešto brže i eksplozivnije u početnoj fazi borbe. Pokušao je Charriere i srušiti Bažanta, prvi pokušaj mu je djelomično prošao, jer Bažant se odmah pridigao, ali Charriere odmah krenuo u novi pokušaj rušenja i uspješno je odveo borbu u parter. Nakon otprilike minutu kontrole, Bažant se uspješno vratio na noge, ali Charriere mu je sjajno uzeo leđa i ponovno ga je rušio, a zatim je ekspresno krenuo u pokušaj gušenja. Previše je žurio Charriere i Bažant ga je uspješno maknuo s leđa, a borac iz Trojana uspio je završiti i u gornjoj poziciji u parteru iz koje je i završio prvu rundu. Bila je ovo vrlo zanimljiva runda, ali velika je vjerojatnost da je otišla na stranu Morgana Charrierea.

Eksplozivno i agresivno ušao je Charriere i u drugu rundu, ali Bažant nije ostajao dužan u razmjenama i lijepo je pogodio desnim aperkatom. Charriere je shvatio da u stojci nije toliko dominantan kao na samom početku borbe i krenuo je u novi pokušaj rušenja. Uspio je Francuz srušiti našeg borca, ali nije uspijevao doći do ozbiljnije kontrole i Bažant mu se lakoćom vratio na noge. Charriere je ipak bio uporan i ekspresno bi došao do novog rušenja nakon što se Bažant vrati u stojku. Jako lijepo je Charriere bacio Bažanta nakon nešto manje od tri minute druge runde i završio je kao gornji u bočnoj poziciji. Bagi ovaj put nije bio srušen uz ogradu kaveza, ali dok je Charriere tražio ‘‘full mount‘‘, Bažant je sjajnim ‘‘reverseom‘‘ završio u gornjoj poziciji i kontrolirao je Charrierea koji je bio u ‘‘položaju kornjače‘‘. Bažant je zadao nekoliko dobrih udaraca do kraja runde, a laktovi kojima je pogađao Charrierea kroz posljednjih nekoliko sekundi druge runde, možda su dovoljni za ‘‘ukrasti‘‘ rundu. Paddy Pimblett koji je bio za komentatorskom stolicom bio je naklonjen Charriereu u prvoj, ali i u drugoj rundi.

Treća runda počela je zagrljajem dvojice boraca. Paddy Pimblett i njegov kolega komentator pitali su se zašto Bažant ne pokušava rušiti Charrierea jer kad god se našao u gornjoj poziciji u parteru, lakoćom je kontrolirao protivnika. Čini se da Pimblett jednostavno nije upoznat s Bažantovim načinom borbe, a to je uvijek stojka. Bagi i Charriere upustili su se u otvorenu razmjenu tijekom posljednje runde i gledali smo fantastičnu rundu. Obojica su pogađali svojim kombinacijama, ali Charriere je nakon dvije minute odlučio krenuti po novo rušenje. Bio je to jako eksplozivan ulaz u ‘‘double leg‘‘, a iako je u rušenje ušao s velike udaljenosti od Bažanta, egzekucija je bila odlična i Bažant je završio kao donji. Ipak, ponovno je Bagi okrenuo Charrierea i borci su se brzo našli u stojci. Charriere kao da se više nije htio upuštati u razmjene u stojci i odmah je tražio novo rušenje ‘‘double legom‘‘. Podigao je Francuz Bažanta, nosio ga je dalje od ograde kaveza i zatim ga je srušio. Bažant je pokušavao doći do ‘‘submissiona‘‘, pokazivao je veliku aktivnost kao donji u parteru, ali Charriere ga je ovaj put dobro kontrolirao iz gornje pozicije i kročio je ka pobjedi na bodove. Bažant je 30 sekundi prije kraja ponovno završio kao gornji nakon Morganovog pokušaja ‘‘giljotine. Osam sekundi prije kraja, Bagi je umalo pogodio Charrierea nedozvoljenim udarcem koljenom (Charriere je bio na tlu), a rundu je završio u dominantnoj poziciji.

Nevjerojatno napet meč i uzbudljiv meč pružili su Morgan Charriere i Daniel Bažant, a Paddy Pimblett isticao je Charriera kao borca kojem bi ipak dao pobjedu. Paddy ipak nije bio taj koji odlučuje o pobjedniku i čekala se odluka onih koji su zaduženi za to. Na kraju je došlo do podijeljene odluke sudaca (29-28, 28-29, 29-28), a pobijedio je Morgan Charriere. Bažant je bio razočaran, ali bio je ovo zbilja tijesan meč, jako težak za bodovanje i teško je reći da Charriere ne zaslužuje pobijediti, kao što se pobjeda Bažanta također ne bi mogla osporiti.

Šteta što je Bagi izgubio i time je prekinut njegov niz od tri uzastopne pobjede, ali definitivno nije razočarao. Problemi s obranom od rušenja i dalje su prisutni, ali Bažant je u parteru vidno napredovao i pokazao je pregršt sjajnih poteza u tom segmentu.

Morgan Charriere bivši je prvak Cage Warriorsove perolake kategorije, a poraze je pretrpio samo od boraca koji su bili prvaci u ovoj organizaciji. Te poraze upisivao je tijesnim sudačkim odlukama i radi se o zbilja kvalitetnom borcu. Bažant mu je ravnopravno parirao od prve do posljednje sekunde i vjerujemo kako će borac iz Pule dobiti novu priliku za nastup pod okriljem ove velike MMA organizacije.

Paddy Pimblett označio je ovaj meč najboljom borbom večeri (preostala je još glavna borba večeri između Georgea Hardwicka i Chrisa Bungarda) i to je dobar pokazatelj koliko dobru borbu je pružio 31-godišnjak iz dvorane koju vodi Zelg Galešić.

Linker
14. svibanj 2024 12:19