Ostalo

Sage Northcutt vraća se u kavez! Ugovorio je meč gotovo četiri godine nakon brutalnog poraza nokautom

Sage Northcutt

 Instagram (sage Northcutt)
Nekoć veliki UFC-ov talent i dalje je član ONE Championshipa

Ogromna očekivanja nekoć su bila postavljena pred Sagea Northcutta. Talentirani ameirčki borac još 2015. godine debitirao je pod okriljem UFC-a, sa samo 19 navršenih godina.

‘‘Hype‘‘ je dodatno skočio kad je Sage tehničkim nokautom porazio Francisca Trevina nakon samo 57 sekundi borbe, a dva mjesec kasnije Northcutt je ‘‘submissionom‘‘ u drugoj rundi porazio i Codyja Pfistera. Dana White i ostali čelnici UFC-a trljali su ruke. Dobili su atraktivnog i talentiranog borca koji je usput i građen poput akcijskog superjunaka.

Ipak, ubrzo je uslijedilo prizemljenje. Bryan Barberena krajem prvog mjeseca 2016. godine prisilio je Sagea na predaju u drugoj rundi borbe i pokazao je određene nedostatke u njegovim vještinama. Northcutt se sredinom godine vratio na pobjedničke staze porazivši Enriquea Mraina, ali krajem godine upisao je novi poraz. Mickey Gall kao i Barberena, ‘‘submissionom‘‘ u drugoj rundi porazio je Northcutta.

Tri pobjede zaredom upisao je Sage nakon toga, ali Dana White krajem 2018. godine potvrdio je da UFC neće obnoviti ugovor s Northcuttom.

‘‘Sage je mlad i treba još poraditi na sebi. Neka napreduje u nekoj drugoj organizaciji, pa ćemo vidjeti gdje će biti za par godina. Možda ga onda vratimo.‘‘, rekao je White.

Svjestan je Dana bio da Northcutt može upisivati pobjede protiv boraca niže kvalitete, ali u tom trenutku jednostavno nije posjedovao kvalitetu za dodatni iskorak. Otišao je Sage u ONE Championship nakon toga, ali njegova karijera otišla je posve razočaravajućom putanjom.

Northcutt je debitirao sredinom 2019. godine pod okriljem ONE-a, a uparen je s Cosmo Alexandreom, Brazilcem koji iza sebe trenutno ima 91 kickboksački nastup (71-19-1) i 9 MMA borbi (8-1). Bio je to prevelik zalogaj za Sagea i Cosmo ga je brutalno nokautirao nakon 29 sekundi borbe. Mnogima je čak bilo i žalosno vidjeti kako je Sage nastradao u toj borbi, a nakon toga više ga nismo gledali u kavezu ili ringu.

Gotovo četiri godine kasnije, Sage će se vratiti nastupima, ponovno pod okriljem ONE-a. Naime, danas je potvrđeno da će Northcutt nastupiti na ONE Fight Night 10 eventu zakazanom za 5. svibnja (peti mjesec) ove godine. Bit će to ONE-ov debitantski event na području SAD-a, a Northcutta čeka Ahmed Mujtaba (9-2-0).

29-godišnji Pakistanac nastupa u ONE-u od 11. mjeseca 2016. godine, a upisao je četiri pobjede i dva poraza u azijskoj organizaciji. Od trećeg mjeseca 2018. godine pa do početka 2021. godine uopće nije nastupao, a 2021. godine vratio se nokautiravši Rahula K. Rajua u prvoj rundi. Trenutno posljednji nastup upisao je u 11. mjesecu prošle godine. ‘‘Submissionom‘‘ u prvoj rundi porazio je Abraaoa Amorima Magalhaesa.

Borac nadimka ‘‘Wolverine‘‘ dvaput u karijeri slavio je nokautom, a pet puta ‘‘submissionom‘‘. Jedina dva poraza upisao je ‘‘submissionom‘‘ i radi se o prikladnom protivniku za Sageov povratak u kavez.

Nortchutt će početkom trećeg mjeseca napuniti 27 godina starosti i najbolje godine tek su pred njim. Cosmo Alexandre naučio ga je lekciji na bolni način, a bit će zanimljivo vidjeti je li Sage napredovao u ove gotovo četiri godine izbivanja iz borilišta.

Linker
19. travanj 2024 19:30