Ostalo

NA DANAŠNJI DAN: Prije 49 godina, u malom slavonskom selu rodio se najveći hrvatski borac svih vremena!

Mirko Cro Cop Filipović

 INUI shinya markn01/mark_photo_press/AFLO/Profimedia
PRIDE-ov Grand Prix, K-1, te Rizin-ov Grand Prix najznačajnije su titule u Mirkovoj karijeri, a jedina je osoba u povijesti koja je uspjela osvojiti ove tri titule u svojoj karijeri

10.9.1974. godine, u Vinkovcima, rodio se najveći hrvatski borac u povijesti, a i definitivno jedan od najboljih hrvatskih sportaša općenito. Ne treba puno vremena da se odgonetne da se radi o legendarnom Mirku Filipoviću, koji je danas napunio 49 godina!

Životna priča ovoga čovjeka je nešto s čime ste vjerojatno svi jako dobro upoznati. Od skromnog djetinjstva u malom slavonskom selu, preko dolaska u Zagreb i statusa ilegalca u studenskom domu, pa sve do titule najvećeg hrvatskog borca u povijesti. Sve se to može povezati uz Mirkovo ime koje se često nađe u samom vrhu lista najdražih boraca svih vremena mnogih ljudi, a sve to s punim pravom.

Uspjeh u borilačkom sportu za Mirka nije bila opcija, bolje bi bilo reći da mu je uspjeh bio imperativ. Krajem 90-ih godina prošloga stoljeća oduševljavao je K-1 svijet, a zatim slijedi prelazak u MMA i famozni meč protiv Kazuyukija Fujite. Mirkovo koljeno je sijevnulo, raskrvarilo glavu japanskog gorostasa, a ostatak je povijest. Bio je to početak najveće hrvatske sportske priče, barem kada je borilački sport u pitanju.

Danima bi se moglo pisati o Mirkovim antologijskim mečevima i potezima, no za to jednostavno nema potrebe. Sve što je Cro Cop napravio u borilačkom sportu zlatnim je slovima ugravirano u povijest, a s vremena na vrijeme se lijepo prisjetiti tih obljetnica i nekih prijašnjih vremena u kojima nas je Mirko držao prikovane za male ekrane nedjeljom ujutro.

PRIDE-ov Grand Prix, K-1, te Rizin-ov Grand Prix najznačajnije su titule u Mirkovoj karijeri, a jedina je osoba u povijesti koja je uspjela osvojiti ove tri titule u svojoj karijeri.

Mirko, sretan ti rođendan!

Linker
24. travanj 2024 06:00