Ostalo

MMA Junkie odabrao pet najvećih teškaških ratova u povijesti MMA-a: Cro Cop dvaput uvršten na listu!

Mirko ‘‘Cro Cop‘‘ Filipović

 INUI shinya markn01/mark_photo_press/AFLO/Profimedia
Mirko Filipović pružio nam je brojne nezaboravne ratove, a MMA Junkie podsjetio nas je na neke

U nedostatku MMA zbivanja ovog vikenda, svjetski poznati portal MMA Junkie odlučio je složiti listu koja sadrži pet ‘‘najvećih ratova‘‘ u povijesti teške kategorije. Lista nije limitirana na mečeve koji su se održali samo pod okriljem UFC-a, nego uključuje sve teškaške mečeve koje smo gledali kroz MMA povijest.

Zanimljivo je da hrvatski borci prednjače na ovoj listi. Mirko ‘‘Cro Cop‘‘ Filipović jedini je borac čija su dva meča pronašla svoje mjesto na ovoj listi. Na četvrtom mjestu MMA Junkiejeve ljestvice našao se Mirkov kultni meč iz 2003. godine. ‘‘Cro Cop‘‘ se tada borio protiv Brazilca kojeg su mnogi smatrali drugim najboljim teškašem na svijetu.

Riječ je naravno o Antoniju Rodrigu Nogueiri, borcu kojeg su mnogi preferirali zvati ‘‘Minotaurom‘‘. Mirko i Nogueira borili su se krajem 2003. godine za status privremenog Prideovog prvaka u teškoj kategoriji, a pobjednik bi izborio meč protiv Fedora Emelianenka.

Nogueira je u meč protiv Mirka ušao nakon 14 pobjeda u proteklih 15 mečeva, a njegov ukupni ‘‘score‘‘ u tom trenutku iznosio je 19-2-1. Jedine poraze u dotadašnjoj karijeri upisao je u mečevima protiv Dana Hendersona i Fedora Emelianenka. Cro Cop je s druge strane bio neporažen u MMA mečevima, a upisao je sedam pobjeda i dva remija. Mirko je kotirao kao jedan od najstrašnijih udarača na svijetu, a njegovu moć upoznao je i Nogueira.

Odličnih 10 minuta odradio je Mirko u prvoj rundi (prva runda u Prideu trajala je 10 minuta), a krajem runde bio je jako blizu pobjede prekidom. Lijevim ‘‘high kickom‘‘ Mirko je pogodio Nogueiru, ali taman u tom trenutku začulo se i zvono za kraj runde, pa stoga Mirko nije uspio dovršiti posao.

Tvrdi ‘‘Minotauro‘‘ uspio se čudesno oporaviti između rundi, a nakon nešto više od minutu i pol druge runde, Brazilac nas je šokirao. Majstor partera zaključao je polugu na Mirkovoj ruci i prisilio je Cro Copa na predaju. Bio je to prvi Mirkov poraz u MMA karijeri, ali Mirko je odradio meč o kojem se dugo pričalo.

Drugi Mirkov meč koji je uvršten na popis MMA Junkieja očekivano je onaj protiv Fedora Emelianenka. Dugo je Cro Cop pokušavao doći do meča protiv Rusa koji je tada u Japanu uživao status gotovo pa nadnaravnog i nepobjedivog bića. Konačno, u kolovozu (osmi mjesec) 2005. godine, Mirko Filipović i Fedor Emelianenko našli su se u Prideovom ringu, a ulog je bila Fedorova titula prvaka u teškoj kategoriji.

Nakon tri brutalne runde, Fedor je slavio jednoglasnom odlukom sudaca, a borba je u gotovo svim relevantnim izborima proglašena najboljom MMA borbom u 2005. godini. Nerijetko ovaj meč završava i na ljestvicama najboljih MMA borbi u povijesti, a bio je to uistinu nezaboravan okršaj dvojice tada najboljih teškaša na svijetu, a meč Fedora i Mirka pozicioniran je na drugo mjesto ‘‘najvećih teškaških ratova‘‘.

Stipe Miočić također se našao na popisu

Osim Cro Copa, MMA Junkie na popis ‘‘najvećih teškaških‘‘ ratova uvrstio je i jednu borbu Stipe Miočića. Možda ste očekivali da će to biti prvi Miočićev meč protiv Juniora dos Santosa, ali taj rat izostao je s ove liste. MMA Junkie odabrao je Miočićev revanš protiv Daniela Cormiera.

Stipe i Cormier revanš su odradili 2019. godine, a nakon što je nokautirao Miočića u prvom meču, Cormier se pokazao boljim i nakon prve tri runde revanša. Međutim, Miočić u četvrtoj rundi pronalazi recept za poraziti ‘‘DC-ja‘‘. Udarci u tijelo pokazali su se ‘‘kriptonitom‘‘ za Cormiera, a Miočićev lijevi aperkat konstantno je odsjedao na tijelu Daniela Cormiera.

Stipe je uništavao tijelo Cormiera, a posao je dovršio udarcima u glavu. Bio je to nevjerojatan preokret nakon dominacije Daniela Cormiera, a Miočić je prezentirao veliku borilačku inteligenciju, ali i srčanost. MMA Junkie ovaj meč svrstao je na treće mjesto svoje ljestvice.

Preostalo nam je spomenuti tko je zauzeo peto, a tko prvo mjesto u poretku MMA Junkieja. Na petom mjestu našao se meč s UFC 74 eventa. Randy Couture branio je titulu prvaka u teškoj kategoriji, a protivnik je bio Gabriel Gonzaga. Svi se nažalost sjećamo kako je Gonzaga izborio taj meč. Spektakularnim nokautom u meču protiv Mirka Filipovića, Gonzaga je došao do statusa izazivača, ali dalje nije mogao. Randy Couture porazio ga je tehničkim nokautom u trećoj rundi, ali kompletan meč bio je pravi klasik.

Tko je zauzeo prvo mjesto na ljestvici najvećih teškaških ratova?

Teško se ne složiti s odabirom MMA Junkieja. Meč koji su 2013. godine odradili Mark Hunt i Antonio ‘‘Bigfoot‘‘ Silva po mnogima je jedan od najboljih mečeva u povijesti MMA-a. Rat u punom smislu riječi, od prve do posljednje sekunde, a sve je okončano neriješenim ishodom.

Jednostavno niti jedan od dvojice teškaša nije zaslužio izgubiti u ovom teškaškom klasiku, ali ‘‘Bigfoot‘‘ Silva ipak je kasnije bacio mrlju na taj meč. Brazilac je naknadno bio pozitivan na doping, što samo dodatno govori kakav je ratnik bio Mark Hunt. Iako se borio sa nadopingiranim protivnikom, Hunt je izdržao tri teške runde, primio je mnoštvo čistih udaraca, ali zadao ih je u najmanju ruku jednako toliko. Potpuno opravdano ovaj meč proglašen je najvećim teškaškim ratom u povijesti MMA-a.

Oni stariji MMA fanovi sigurno će se sjetiti još nekih mečeva koji zaslužuju mjesto na listi, a prije svega je to meč između Dona Fryea i Yoshihira Takayame. Teško je ipak ugurati sve ratove na listu koja sadrži samo pet mečeva, a MMA Junkie složio je sasvim korektnu listu.

Linker
26. travanj 2024 11:36