Ostalo

Koljena ili ne? ABC, Colorado u sukobu oko pravila ONE Championshipa koja će biti na snazi na njihovoj priredbi u SAD-u

Masvidalovo koljeno u glavu Bena Askrena

 USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia
Povjerenstvo Colorada je član ABC-a, ali tvrdi da ima pravo usvojiti dodatna pravila

Koljena dok je protivnik na podu ili ne? To je pitanje oko kojeg se ne slažu Udruga boksačkih komisija i Borilačkih sportova (ABC) i Komisija za borilačke sportove Colorada.

ABC nije zadovoljan korištenjem skupa pravila za prvi događaj ONE Championshipa u SAD-u, ali komisija iz Colorada ostaje čvrsta u svom uvjerenju da je to sasvim unutar njezinih prava.

U utorak je predsjednik ABC-a Mike Mazzulli izdao pisanu izjavu za MMA Junkie u kojoj je osudio Coloradovo odobrenje pravila koja nije odobrio ABC za ONE Fight Night 10, koji se održava u petak u Broomfieldu, blizu Denvera, a na kojem će nastupiti i najbolji hrvatski MMA borac Roberto Soldić.

Mazzullijev primarni problem je korištenje koljena protiv prizemljenog protivnika, što je protuzakonito u pravilima koje je odobrio ABC, a koriste ih UFC, Bellator i druge američke promocije.

"Udruga boksačkih komisija vrlo je razočarana u vezi s nadolazećim događajem ONE Championshipa 6. svibnja 2023. Colorado se vraća desetljećima unatrag što se tiče zdravlja i sigurnosti. Zapravo, ako izvršni direktor u Coloradu ima bilo kakvu medicinsku dokumentaciju ili studije koje pokazuju da je ‘koljeno u glavu prizemljenog protivnika sigurnije‘, trebao bi podijeliti informacije s ABC-jem“, rekao je Mazzulli te nastavio u tonu da je sigurnost boraca nešto što uvijek mora biti u prvom planu.

“Na prvi pogled, čini se da je država Colorado izmijenila svoja pravila samo da bi privukla promociju (ONE Championship još nije imao priredbu u SAD-u, a koristi „koljena u glavu prizemljenih protivnika“). Pravila ABC-a navode „Nema koljena u glavu prizemljenog protivnika“ jer organizacija vjeruje da prva obveza Komisije mora biti sigurnost borca. Promjene pravila uvijek bi trebale staviti sigurnost boraca u prvi plan“, kazao je te nadodao da je ONE uvijek dobrodošao u SAD, ali da trebaju koristiti pravila koja su tamo na snazi.

Povjerenstvo Colorada je član ABC-a, ali tvrdi da ima pravo usvojiti dodatna pravila, rekao je Lee Rasizer, glasnogovornik Odjela regulatornih agencija Colorada za MMA Junkie.

"Komisija za borilačke sportove u Coloradu dopušta trećoj strani sankcioniranje događaja pod uvjetom da sankcionirajuće tijelo ispunjava uvjete da su pravila pregledana i odobrena. ONE Championship je dostavio pravila koja su pregledana i odobrena 2021. godine te će po prvi put biti na snazi“, zaključio je Rasizer.

Linker
06. svibanj 2024 14:11