Ostalo

Čudesna Hrvatica osvojila treći Grand Slam godine i postala najbolja na svijetu

Barbara Matić

 CARLOS FERRRIRA/EJU
Barbara Matić pomela je konkurenciju i u Tbilisiju

Barbara Matić je prva u Tbilisiju, Barbara Matić je najbolja trenutačno odnosno prva na svjetskoj ljestvici kategorije do 70 kg, Barbara Matić je ove godine u perfektnoj formi uoči Olimpijskih igara u Parizu, pišu Sportske novosti.

Barbara je naime u Tbilisiju, u finalu tamošnjeg Grand Slam turnira svladala do završne borbe najbolju na svijetu, Nizozemku Sane Van Dijk. Briljantna pobjeda ipponom malo manje od minute prije kraja borbe, ali pobjeda kojom je uz zlatnu medalju hrvatska reprezentativka istog trenutka postala najbolja džudašica u svojoj kategoriji. Naime, gruzijsko finale Van Dijk i Matić je bio ujedno i sraz u tom trenutku dvije prvoplasirane na svjetskoj ljestvici, s tim da je Nizozemka bila u manjoj bodovnoj prednosti. No, ne više! Pobjedom u finalu Nizozemki je pripalo 700, ali Barbari 1.000 bodova, te sada mlada Splićanka "kolo vodi".

Barbara Matić je cijelu borbu bila bolja, diktirala tempo, nametnula ritam. Van Dijk je nakon dvije minute zaradila i jednu opomenu, da bi malo kasnije Barbara Matić bila nadomak wazarija. Pregledavala se ta situacija kratko, utvrđeno je da wazarija za hrvatsku reprezentativku nije bilo, ali niti 10-ak sekundi kasnije uslijedio je sjajan zahvat i kao suza čist ippon za pobjedu Barbare Matić u finalu Tbilisija. Ovo je inače njezino treće ovogodišnje zlato s Grand Prix mitinga nakon istovjetnog uspjeha i u Portugalu, te Azerbajdžanu.

"Stvarno sam presretna! Nisam se s njom dugo borila, sigurno nekih četiri godine ako ne i više, nekako smo se mimoilazile cijelo vrijeme i baš mi je drago da smo se napokon borile i da sam pobijedila. Zadovoljna sam s cijelim danom i finalnom borbom", iz Tbilisija će Barbara.

"Nisam imala iskreno neku tremu cijeli ovaj turnir. Nekako sam ovaj glavni dio morala odraditi u prethodna tri turnira radi Olimpijskih igara tako da mi sad uopće nije bio neki stres, niti pritisak. U finalu sam htjela da bude ona, baš iz tog razloga jer se dugo nismo borile i drago mi je da jesmo. Da vidim kakva je, vratila se nakon ozljede, ali svejedno, drago mi je da sam uspjela pobijediti i da se nisam puno mučila".

Na putu do finala, Barbara je svladala prvo Brazilku Luanu Carvalho 2-0, potom i Shokistu Nazarovu iz Uzbekistana 1-0, da bi istim rezultatom bila bolje u četvrtfinalu od Nizozemke Hilde Jager. U polufinalnom dvoboju Barbara je s 1-0 pobijedila Njemicu Giovannu Scoccimarro.

Uz to što se dvaput dosad okrunila naslovom svjetske prvakinje, bitno je istaknuti formu naše zlatne Splićanke. Od kolovoza prošle godine ima 7 od 7! Pojašnjenja radi, to znači kako se sa svih turnira svjetske judo turneje od prošlog ljeta vratila se s medaljom. Tri zlata, jedno srebro i tri bronce ili 29 pobjeda i četiri poraza u sedam turnira! Kolosalno.

"Nisam znala uopće za tu informaciju, ne pratim to toliko. Drago mi je da je tako, da se vidi da sam tu, uvijek medalja, u finalnom bloku, da pripadam tom svjetskom vrhu moje kategorije. Nadam se da ću ostati zdrava i tako završiti ovaj olimpijski ciklus".

S prvim mjestom u Tbilisiju, Barbara Matić je vrlo blizu zapravo i statusa prve nositeljice olimpijskog turnira u Parizu.

"Nadam se da jest. Moram to još izračunati, a vjerujem da će to IJF vrlo brzo ‘izbaciti‘ i da će s ovim zlatom potvrditi svjetski broj jedan. Nama su kvalifikacije do 1. travnja, ali situacija je jasna između Barbare i Lare Cvjetko. Lara se priprema za Europsko i Svjetsko prvenstvo, Barbara također, ali ima krajnji cilj Pariz i Olimpijske igre", dodao je za kraj izbornik naše vrste, Vladimir Preradović.

Druga naša predstavnica koja je nastupala u Tbilisiju u subotu, Katarina Krišto (do 63 kg) "zapela" je u prvoj borbi u kojoj je od nje bolja bila Korejka Jisu Kim, 1-0.

U nedjelju, ujedno i posljednjeg dana natjecanja u glavnom gradu Gruzije, na tatami izlaze Zlatko Kumrić (do 100 kg), Karla Prodan (do 78 kg), Tina Radić i Helena Vuković (obje iznad 78 kg).

Linker
09. travanj 2024 02:54