K1 i Boks

Whyte želi odmah u meč protiv Furyja, Arum otkrio kako postoji još jedan ozbiljan kandidat za to

Dillian Whyte
 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Promotor Otta Wallina izrazio je sumnju u Whyteovu ozljedu kao razlog otkazivanja meča

Prije otprilike tjedan dana, Dillian Whyte otkazao je meč koji je 30. listopada trebao odraditi protiv Otta Wallina. Kao razlog naveo je ozljedu ramena te je na kraju i Šveđanin ostao bez nastupa, nadajući se da će priliku osvojiti privremeni WBC pojas dobiti onda kad se njegov planirani protivnik oporavi.

U međuvremenu, Wallinov promotor Dmitriy Salita izrazio je sumnju u Whyteovu ozljedu, izjavivši kako je Whyte otkazao meč iz straha od poraza, nakon čega bi mogao ostati bez meča protiv Tysona Furyja, koji bi trebao pripasti nositelju privremenog pojasa. Kako je to upravo Whyte, on je vjerovao da je Britanac spreman još neko vrijeme pričekati, a onda odraditi spomenuti veliki okršaj.

"Meč Otta Wallina protiv Dilliana Whytea trebao bi dobiti novi datum. Whyteu ne bi trebalo biti dozvoljeno preskočiti meč protiv Otta, da bi se odmah nakon toga borio protiv Furyja kao propisani izazivač", izjavio je Salita, čiji je boksač također bio propisan od strane WBC-a kao Whyteov protivnik.

Ipak, WBC vrlo lako može donijeti odluku po kojoj taj meč više nije u igri, sve ovisno o tome kad bi Tyson Fury bio spreman braniti titulu. Naravno, Fury isto tako po propisanom pravilu mora prihvatiti izaziuvača kojeg mu WBC odredi, a do sada baš i nije izražavao interes boriti se protiv Whytea. Naprotiv, otvoreno je izjavio kako ga taj meč ne zanima.

Ovih dana pojavljuju se informacije koje otkrivaju kako je strah Wallinovog promotora opravdan. Whyte trenutno razmišlja o oporavku, ali nakon njega ima namjeru odmah ugovoriti meč protiv Furyja. Ukratko, Otto Wallin više nije na njegovom radaru, što nas zapravo ne treba čuditi. Ne sjećamo se kad je neki boksač toliko dugo čekao borbu za titulu svjetskog prvaka kao što je slučaj kod Whytea. On je WBC-ovu privremenu titulu osvojio još u srpnju 2019. godine, čime je po pravilima trebao svoj idući meč odraditi za onu pravu, no to se još nije dogodilo. Čak je u međuvremenu stigao istu privremenu titulu izgubiti od Alexandra Povetkina pa je u ovogodišnjem revanšu vratiti.

Da Whyte ipak nije jedina opcija za Furyja, otkrio je Furyjev američki promotor, neuništivi 89-godišnji Bob Arum. On u Furyjevim mečevima sudjeluje jedino ako ovaj boksa na tlu SAD-a, a čini se kako će ovog puta "Gipsy King" odraditi povratak kući.

"To protiv koga će se Fury iduće boriti bit će odluka samo Furyja. Ako borba bude u Ujedinjenom Kraljevstvu, mislim da bi Whyte mogao biti protivnik, ali isto tako i Joe Joyce", rekao je Arum u razgovoru za Sky Sports.

Odluka bi po pravilu trebala pripasti WBC-u, no Fury uvijek može odbiti njihovu odluku te ostaviti pojas prvaka, za koji mu je rekao da mu ništa ne znači. To naravno ne bi samoj organizaciji bilo u interesu, jer i njima će pripadati veća zarada sve dok im je prvak netko Furyjeve popularnosti i reputacije. Tako da će uistinu odluka biti prije svega njegova, kako o datumu povratka u ring pa tako i po pitanju boksača koji će mu pokušati oduzeti titulu.

Linker
16. travanj 2024 11:57