K1 i Boks

WBC-ov predsjednik želi svesti kontroverze na minimum: ‘Želim da pet ili šest sudaca boduju meč Furyja i Usyka‘

Mauricio Sulaiman

 Javier Garcia/Shutterstock Editorial/Profimedia
Mauricio Sulaiman želi uvesti određene promjene kojima bi minimalizirao mogućnost pogrešnog bodovanja

Nešto manje od tri mjeseca udaljeni smo od 18. svibnja (peti mjesec) i trenutno najvećeg meča koji boks može ponuditi. Tyson Fury i Oleksandr Usyk ukrstit će rukavice na priredbi u Saudijskoj Arabiji, a pobjednik tog meča napustit će ring kao apsolutni svjetski prvak teške kategorije.

Prvi puta u eri četiri pojasa (WBC, IBF, WBA, WBO) dobit ćemo apsolutnog prvaka svijeta u teškoj kategoriji. Također, jedan od dvojice teškaša više neće biti neporažen, a sve to ovu borbu čini nevjerojatno velikom.

Velike borbe nerijetko završe onako kako ne želimo. ‘‘Podizanje prašine‘‘ i kontroverze nitko ne želi nakon takvih mečeva, ali bude li borba tijesna i otiđe li do sudačke odluke, sigurno će biti nezadovoljnih. Kako bi prevenirao nešto takvo, WBC-ov predsjednik istražuje razne opcije kojima bi se mogućnost kontroverze svela na minimum.

Naime, u razgovoru za Sky Sports, Sulaiman je otkrio kako se nada povećanju broja sudaca koji će bodovati ovaj meč. Običaj je da tri suca boduju meč, ali Sulaiman želi da se brojka poveća na pet ili šest sudaca koji bi sudjelovali u bodovanju. Međutim, Sulaiman je dodao kako su sve uključene strane odbile taj prijedlog.

Unatoč odbijenici, Sulaiman tvrdi kako će nastaviti s inzistiranjem na tom prijedlogu, u nadi da će uspjeti nagovoriti obje strane na pristanak.

‘‘Boks je sport u kojem je jako teško doći do promjena. Mi smo puristi i tradicionalni smo, ne želimo promjene. Nastavit ću s prijedlogom. Nekima koji donose odluke sviđa se ova ideja. Vidjet ćemo što će se dogoditi.

Svima se može dogoditi loša večer. Ako jedan sudac ima lošu noć, a ostala dvojica ispravno boduju meč, borba je spašena. Ali, ako imamo tu dvojicu sudaca koji boduju meč težak za bodovanje, rezultat jedne runde može promijeniti kompletan ishod. Imamo li više sudaca, mogućnost krivog bodovanja svedena je na minimum. Namjera je da ne bude kontroverze. Čeka nas najveća teškaška borba u posljednjih 25 godina i moramo dati najbolje od sebe.‘‘, rekao je Sulaiman.

WBC-ov predsjednik također želi uvođenje sustava sličnom ‘‘VAR-u‘‘ u nogometu kako bi se sporne situacije mogle pregledati na ekranu, a preostaje nam vidjeti hoće li njegovi prijedlozi biti uvaženi. Radi se o dobrim idejama, ali kao što Sulaiman kaže, promjene se jako teško događaju.

Linker
10. svibanj 2024 21:42