K1 i Boks

(VIDEO) NA DANAŠNJI DAN: Lennox Lewis je prije 26 godina na strahovit način nokautirao Shannona Briggsa

Lennox ”The Lion” Lewis

 FAMOUS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
Prije 26 godina Lennox Lewis je po tko zna koji put demonstirao svoju apsolutnu dominaciju

Naš današnji borilački vremeplov vas vraća 26 godina unazad, mnogi će reći u "zlatno doba" teške kategorije. Lennox "The Lion" Lewis jedan je od najvećih boksača u teškoj kategoriji ikada. Zadnji je teškaški prvak koji je bio vlasnik svih titula. Njegov boksački stil je ostao upamćen kao jedan od najdominantnijih ikada. "Signature" udarac mu je bio zadnji direkt, njegova desna ruka je nokautirala brojne elitne boksače tadašnjeg doba. Pod vodstvom svog trenera Emmanuela Stewarda je razvio potrebno strpljenje kojim bi izmorio svoje protivnike te bi onda svojim razornim kombinacijama otvorio prostor za spomenuti desni direkt. Primarno je boksao u tzv. "orthodox" odnosno klasičnom stavu.

Ostat će upamćen kao jedan od najkompletnijih teškaša u povijesti, mogao je taktički boksati sa udaljenosti dok je isto tako bio neustrašivi "brawler" kada je osjećao da je to potrebno. Mnogi su bili impresionirani činjenicom da je kombinirao britansku uglađenost van ringa, dok je u samom ringu bio nemilosrdni udarač. Osobine kakve polako, čast izuzetcima, izumiru.

Bila je to proljetna subota, 28. ožujka. Mjesto radnje je bio američki Atlantic City, a priredba brendirana pod imenom "March Badness" je održana u kultnom Convention Centru. Profesionalni boks je velikim dijelom "prljavi" biznis u kojem postoje razna podmetanja suprotnih klanova i promotorskih kuća, no Lennix Lewis je bio jedan od rijetkih neameričkih prvaka kojeg su uvijek rado dočekivali na američkom tlu. Amatersku karijeru je boksao pod kanadskom zastavom u kojoj je 1988. osvojio zlatnu olimpijsku medalju u Seoulu, dok je profesionalni skor gradio pod zastavom Velike Britanije. Posjedovao je dva državljanstva no u kasnijoj fazi svoje karijere je često izjavljivao da se osjeća više kao Britanac nego Kanađanin.

196 centimetara i 111 kilograma teška britanska zvijer je kontrolirala veći dio borbe svojim dugim rukama i posljedično direktima. Briggs je imao par dobrih udaraca koje je prvak itekako osjetio, no uspio ih je prebroditi. Borba je tekla u kompetitivnom tonu sve do pete runde kada je Lewis krenuo kažnjavati greške Briggsa. Dva puta ga je bacio u nokdaun, a treći puta je legendarni sudac Frank Cappuccino zaustavio borbu te je Lennox Lewis upisao pobjedu tehničkim nokautom.

Ostatak Britančeve karijere je boksačka povijest, pobjeđivao je velika imena poput Evandera Holyfielda, Mikea Tysona, Vitalija Klička i našeg legendarnog boksača Željka Mavrovića. Ostaje veliki žal za tom borbom jer je Mavrović imao određene šanse no cijeloj hrvatskoj sportskoj javnosti treba imponirati činjenica da je "Šaka sa Srednjaka" ravnopravno boksala protiv velikog i neponovljivog, mitskog Lennoxa Lewisa.

Linker
31. ožujak 2024 04:42