K1 i Boks

Velika pobjeda potpunog autsajdera: Kambosos savladao Teofima Lopeza i oduzeo mu tri svjetske titule

Teofimo Lopez vs. George Kambosos Jr.

 Al Bello/Getty Images/AFP
U godini s nekoliko velikih boksačkih iznenađenja dočekali smo i ono najveće

Još jednom se potvrdila ona odavno otkrivena istina, ona činjenica da je nešto najgore što boksač može napraviti to da gleda iza meča koji mu slijedi te da govori o planovima za budućnost prije nego odradi ono što je ispred njega. Novo ime na popisu onih koji su se upravo tu opekli je Teofimo Lopez, koji je ostao bez svoja tri svjetska pojasa lake kategorije porazom od Georgea Kambososa Jr.

U meč koji se čekao gotovo punih godina dana Lopez je ušao kao veliki favorit. Posljednji tečajevi na kladionicama donosili su tečaj 1.10 na pobjedu dosadašnjeg prvaka te 7.00 na trijumf Australca. Prelako je otpisan Kambosos, posebno jer njegovu pravu kvalitetu do sada nismo znali. Ušao je u meč kao neporažen, ali i kao neprovjeren boksač, ali isto tako boksač koji je imao veliku priliku potvrditi svoju kvalitetu. Tko je vjerovao u njega i uplatio na njegovu pobjedu, ovog jutra je radostan čovjek.

Naravno, niti blizu radostan kao George Kambosos Jr., koji je u potpunosti zasluženo došao do ovog trijumfa.

Lopez je u ovaj meč ušao agresivnije, čak bismo rekli "šeretski" i već u prvoj rundi dočekao je upozorenje. Vrlo smireni i fokusirani Kambosos prihvatio je takvu igru, upustio se u nju, a onda pred kraj runde odličnom serijom poslao Lopeza na pod. Ustao je prvak istog trenutka, no nakon još nekoliko udaraca ga je novog pada spasilo zvono za kraj runde. Kambosos je tako vjerojatno otvorio meč s 10:8, velika prednost nakon jedne runde.

image

George Kambosos Jr. vs. Teofimo Lopez

Al Bello/Getty Images/AFP

Uslijedile su dionice izjednačene borbe, gdje su obojica imali svojih trenutaka. I dalje je Teofimo bio agresivniji boksač, ali George je imao jako dobru taktiku koju je provodio u djelo. Kontre su mu izgledale jako dobro, a nekad bi iznenadio svojim vlastitim napadima. Tri runde Teofimo je boksao šampionski i sigurno se vratio u meč, no onda je u petoj i šestoj neočekivano usporio te Kambososu prepustio inicijativu, što je ovaj jako dobro iskoristio.

Sigurno je Australac u drugu polovicu meča ušao s blagom prednost, ako ne bodovnom, onda svakako mentalnom. Oduševljavao je Kambosos svojom mirnoćom i fokusiranošću, što je zadržao i kroz sedmu te osmu rundu, da bi tek u devetoj Teofimo pokazao što zna. Podigao je tempo, a nošen publikom u svom rodnom New Yorku počeo je napokon pogađati prave udarce. Još bolji Lopez je u desetoj rundi, gdje na račun agresivnosti šalje Georgea na pod. Nije ovaj bio uzdrman, ali dovoljno je to bilo da Lopez osjeti krv i žestoko krene. Pokušavao je završiti meč, no pribrao se vrlo brzo Australac te za to nije bilo šanse.

Nošen publikom i izvedbom u prethodne dvije runde, očekivalo se da bi Lopez u posljednje dvije mogao preuzeti meč i zadržati titule, no to se nije dogodilo. Kambosos je ostao smiren i već na početku 11. runde s nekoliko je pogodaka smirio Teofima i ponovno odveo meč u tempo kakav je njemu odgovarao. Posebno šampionski odradio je Kambosos posljednju rundu, u njoj ostvarivši statistički najveću razliku u omjeru pogođenih udaraca.

Zadovoljan izvedbom dočekao je Kambosos sudačku odluku. Bodovne kartice glasile su 115-111 i 115-112 u korist Kambososa, dok je jedan sudac meč vidio kao 114-113 za Lopeza. Teofimo je odmah pokazao izrazito nezadovoljstvo ishodom. Svoje frustracije izbacio je prema sucima, no vjerojatno bi trebao samo prema samom sebi. Ovaj puta naišao je na čovjeka koji ga je zasluženo nadboksao.

George Kambosos Jr. pokazao je kako je potrebno boksati kad se dobije velika prilika. Umjesto boksača za kojeg se mislilo kako će dobiti kratka svjetla reflektora, a onda se vratiti tamo gdje je boksao prije ovog meča, postao je prvak, automatski i superzvijezda. Apsolutno zasluženo!

Kako vidimo po komentarima, Lopezov poraz dočekan je s odobravanjem, uz dojam fanova kako je Teofimo previše "poletio" te ga je trebalo spustiti na zemlju. Njegov otac sa svojim postupcima i izjavama također je poprilično djelovao na podosta negativan stav javnosti prema svom sinu i sve je rezultiralo time da mu je čak i dvorana u njegovom gradu hukala nakon izjave da je pobijedio u ovom meču. Vjerojatno će mu neke stvari biti jasnije nakon što ga pogleda.

image

George Kambosos Jr.

Al Bello/Getty Images/AFP

Linker
14. travanj 2024 12:50