K1 i Boks

Tyson Fury smatra da se Wilder ne bi trebao vratiti: ‘On je olupina i narušit će svoju ostavštinu‘

Tyson Fury

 Daily Mail/dmg media/Profimedia
Trenutno umirovljeni britanski teškaš vjeruje kako Wilder nema više ništa za pokazati

Veliko rivalstvo u teškoj kategoriji uspostavili su Tyson Fury i Deontay Wilder kroz protekle tri i pol godine. Prvi meč ove dvojice boksača dogodio se krajem 2018. godine, a završen je remijem.

Mnogi smatraju kako je Fury zaslužio tada pobijediti, ali unatoč svemu, Wilder je bio bliže pobjedi s obzirom na nokdaun iz 12. runde. ''Gypsy King'' tada se nevjerojatno oporavio i uspio je privesti meč kraju. Sudačke kartice označile su remi, a revanš je uslijedio u drugom mjesecu 2020. godine.

Fury je tada demolirao Wildera i završio ga je tehničkim nokautom u sedmoj rundi. Američki borac dobio je priliku osvetiti se u desetom mjesecu prošle godine, ali Fury je ponovno slavio nokautom, ovaj put u 11. rundi.

Ta dva poraza jedini su Wilderovi porazi kroz 45 profesionalnih mečeva, a sve od posljednjeg poraza, Deontay nije nastupao. Šuškalo se da bi se 36-godišnji američki boksač mogao povući, ali Wilder je nedavno opovrgnuo te navode ističući kako teška kategorija treba američkog boksača na vrhu.

Realnost je kako je Wilder gubio od vjerojatno najboljeg teškaša na svijetu, a nije bio totalno nemoćan u tim mečevima. Drugu borbu odradio je jako loše, ali u prvom i trećem meču itekako je imao dobrih trenutaka. ''Bronze Bombera'' bilo bi i više nego zanimljivo gledati protiv ostalih vrhunskih teškaša, a Tyson Fury vjeruje kako Wilder ima šansu protiv bilo koga.

''On je jako opasan borac i mislim da može svakog nokautirati ako dobro ih pogodi u lice. Naravno da će vas pogoditi tijekom 12 rundi.'', započeo je Fury u razgovoru za Quensberry Promotions, no iskazao je određene sumnje u vezi Wilderove motivacije.

''Nisam siguran koliko je toga ostalo u njemu. On je apsolutno uništen mentalno, psihički i emocionalno. Rekao bih da je on trenutno olupina. Imao je razbijenu vilicu, razbijenu lubanju i dvaput je brutalno nokautiran. Bit će to težak povratak za njega. Sve ovisi o tome koliko mu je želje preostalo. Ne bih volio da nastavi jer znam da mu novac nije potreban. Volio bih da se on umirovi jer nisam siguran može li ostvariti još nekoliko pobjda ili će samo dodatno narušiti svoju ostavštinu. Trenutno je poražen samo od strane najboljeg borca ove generacije, ali nema nikakve sramote u tome. Ali vrati li se u ring i počnu brisati pod njime jer se raspada, to bi bilo sramotno.'', objasnio je Tyson Fury.

Poprilično je jasno čega se Fury ovdje pribojava. Činjenica je kako Wilder nije ulazio u ring s puno vrhunskih teškaša. Luis Ortiz najzvučnije je ime u njegovom pobjedničkom rezimeu. Izostali su tu mečevi protiv Joshue, Usyka, Ruiza, Parkera itd.

Izuzev pobjede nad Vladimirom Kličkom, Furyjevi najblistaviji trenuci karijere upravo su ti mečevi protiv Wildera. Uzevši u obzir gore spomenutu činjenicu kako Wildera nije pobijedio nitko osim Furyja, sve te Tysonove pobjede dobivaju dodatnu težinu. Međutim, naniza li Wilder još nekoliko poraza, neće samo njegova ostavština doživjeti udarac. Narušena će biti i Furyjeva ostavština, a to je nešto što ''Gypsy Kinga'' zabrinjava puno više nego Wilderova ostavština i zdravstveno stanje.

Linker
14. travanj 2024 23:19