K1 i Boks

Promotor tvrdi da Fury svoj idući meč neće odraditi protiv Dilliana Whytea

Tyson Fury

 Robyn Beck/AFP
Frank Warren smatra kako trenutno ne postoje uvjeti za Tysonovu obranu WBC titule

Čini se da je novi boksački kaos ispred nas, odnosno da imamo još jednu situaciju gdje različite strane tvrde različite stvari. Riječ je o meču koji bi Tyson Fury trebao odraditi protiv Dilliana Whytea te koji je WBC, čiji "Gipsy King" drži pojas prvaka, zapravo naredio. Strane su dobile nešto više od mjesec dana za dogovor, a ne bude li došlo do istoga, uslijedit će licitacija honorara.

No, je li to uistinu tako? Sjećamo se kako WBC prvobitno nije Whytea proglasio obaveznim izazivačem, budući da se "Body Snatcher" s njima nalazi unutar arbitraže koja mu je trebala poslužiti da sudskim putem taj status izbori. Ipak, na kraju su to napravili i sad se čeka dogovor. No, Furyjev promotor Frank Warren napravio je konfuziju izjavom kako do tog meča ne može doći upravo zbog te spomenute arbitraže.

U razgovoru za IFL on je izjavio kako će se Fury boriti u ožujku ili travnju te da postoje četiri potencijalna protivnika, ali da Whyte nije jedan od njih.

"On ne može biti neaktivan zbog problema koje stvara arbitraža između WBC-a i Whytea. Moramo mu pronaći protivnika i onda ćemo krenuti dalje. Radimo na tome i uskoro ćemo odlučiti. Puno toga ovisi i o njihovoj dostupnosti", rekao je Warren.

Onda se Warren okrenuo svom velikom oponentu, Eddieju Hearnu koji je promotor Dilliana Whytea i koji je izjavio kako čeka početak pregovora. Warren tvrdi da to nije moguće dok se ne dogovori podjela honorara. No, ponovno tu stvara konfuziju jer WBC ima pravilo u slučaju borbe pravog i privremenog prvaka. U tom slučaju se isti dijele 55:45 posto.

"Mi ne možemo pregovarati, kakve god besmislice Eddie Hearn govorio o pregovorima, kad nam WBC nije rekao kako će izgledati podjela. On u svojoj glavi misli da dobiva 45 posto, u našoj je to 20. Vodimo se prethodnim honorarima pod WBC-ovim pravilnikom. WBC nam te postotke neće dati dok arbitraža ne završi. Do tada nećemo pregovarati nego ćemo organizirati borbu u travnju", iznio je svoj dio Warren.

Trenutno se ne zna što se s arbitražom, kao što nije poznato niti može li Whyte slijedom događanja od iste odustati i prihvatiti poziciju koja mu je naređena. Puno toga bi se razbistrilo kad bi sve objasnio WBC-ov predsjednik Mauricio Sulaiman, no on se za sada nije hvatao te teme.

Nama se čini kako Warren lovi u mutnom i traži bilo kakvu šansu za osigurati Furyju neki drugi meč, budući da je on već ranije sam izjavio kako se ne vidi u meču protiv Whytea. Prema pravilima WBC-a, nakon što je naređen meč protiv obaveznog izazivača, on ima izbor isti odraditi ili napustiti pojas.

Linker
17. travanj 2024 22:33