K1 i Boks

Lawrence Okolie ‘uspavankom‘ obranio pojas: ‘Tko god je ostao budan, zaslužuje poštovanje‘

Lawrence Okolie

 Peter Byrne/PA Images/Profimedia
30-godišnji britanski boksač rutinski je došao do pobjede, ali nastup je bio miljama daleko od impresivnog

David Benavidez i Caleb Plant oduševili su jako uzbudljivom borbom za WBC-ovu titulu privremenog prvaka u super srednjoj kategoriji, ali drugi veliki boksački meč ovog vikenda totalno je razočarao.

Lawrence Okolie (19-0, 14 KO) branio je svoju WBO titulu svjetskog prvaka u kruzer kategoriji (-90,7 kg), a protivnik mu je bio Novozelanđanin David Light (20-1-0, 12 KO). Okolie je prema kladionicama bio ogroman favorit (1,10 koeficijent), a taj status je opravdao upisavši pobjedu.

Međutim, pobjeda Okolie bila je sve, osim impresivna. Da, slavio je Okolie uvjerljivom jednoglasnom odlukom (116-112, 117-1110, 119-108), ali to više govori o (ne)kvaliteti njegovog protivnika. Okolie je jednim pasivnim nastupom uspio kontrolirati borbu od početka do kraja i nije morao ništa naročito konkretno napraviti da bi došao do pobjede.

Neposredno nakon meča, DAZN Boxing na svom Twitter računu objavio je vijest o pobjedi Okolieja, ali su postavili i određeno pitanje.

‘‘Lawrence Okolie obranio je svoju svjetsku titulu, no, je li to učinio na impresivan način.‘‘, piše u DAZN-ovoj objavi, a fanovi u komentarima su rekli svoje.

‘‘Budem li ikad imao problema sa spavanjem, pogledat ću neku od njegovih borbi.‘‘

‘‘Tko god je ostao budan ili je uživao u ovoj borbi, zaslužuje poštovanje.‘‘

‘‘Ako uspavljivanje gledatelja smatramo impesivnim, onda da, odličan posao!‘‘,

Ovo su samo neki od komentara na nastup Okolieja, a to vam dovoljno govori kakvu je izvedbu pružio Britanac.

30-godišnji Britanac ipak zaslužuje određeno poštovanje jer je ostao neporažen i nakon 19. profesionalnog nastupa. Treći put zaredom obranio je i titulu svjetskog prvaka, ali kruzer kategorija definitivno je jedna od lošijih i nezanimljivijih u ovom trenutku.

39-godišnji Badou Jack proteklog mjeseca osvojio je WBC-ovu titulu u kruzeru, a ostale tri drže Arsen Goulamirian, Jai Opetaia i Lawrence Okolie. Niti jedan od njih ne privlači naročito veliku pažnju, a od privlačenja širih masa miljama su daleko. Nekoć su u toj kategoriji nastupali Oleksandr Usyk, Tony Bellew, Murat Gassiev, itd, a zanimanje za tu kategoriju tada je bilo osjetno veće.

Okolie s ovakvim nastupima kao što je sinoćnji ne može niti računati na neku veću popularnost, a ni David Light definitivno nije protivnik koji će privući publiku da pogledaju meč, iako se radilo o borbi za svjetsku titulu.

Istina da je Okolie izbivao iz ringa nešto dulje od godinu dana, ali vrijeme je da se najbolji kruzeraši počnu i međusobno boriti, jer ovakvi mečevi za svjetsku titulu nemaju previše smisla. Pozitivna stvar je što je Okolie samom sebi dao ocjenu pet ili šest (od 10) za nastup protiv Lighta i svjestan je da mora puno bolje.

Linker
28. travanj 2024 03:22