K1 i Boks

Kownacki deklasiran u revanšu protiv Heleniusa, Ajagba izgubio prvi puta u karijeri

Robert Helenius
 ROBYN BECK Afp
Izuzev borbe između Wildera i Furyja, sinoćnja priredba pružila je još nekoliko dobrih mečeva

Tyson Fury i Deontay Wilder svojom trećom borbom predvodili su sinoćnji boksački spektakl u Las Vegasu. Dvojica vrhunskih teškaša pružili su odličan meč u kojemu je Fury slavio u jedanaestoj rundi. Međutim, izuzev te borbe, imali smo prilike pogledati još nekoliko jako dobrih obračuna.

Sve tri preostale borbe na glavnom dijelu carda održale su se u teškoj kategoriji. Finac Robert Helenius (31-3) i Poljak Adam Kownacki (20-2) odradili su revanš nakon što je Helenius slavio u prvoj borbi koja se održala u trećem mjesecu prošle godine. Ponovno je Finac slavio, no ovaj puta trebale su mu dvije runde više. Naime, u šestoj rundi meča došlo je do prekida. Iako se prvotno smatralo da se radi o diskvalifikaciji Poljaka zbog ponavljanja istog prekršaja, prema službenom ishodu borbe, Helenius je slavio tehničkim nokautom.

Adam Kownacki uvjerljivo je gubio od početka borbe, a njegovo lijevo oko nateklo je u potpunosti već u ranoj fazi meča. Kownacki je u petoj rundi ostao bez boda zbog niskog udarca, a krajem šeste runde sudac je prekinuo borbu. Netom prije prekida, sudac je upozoravao Poljaka zbog niskih udaraca, no nakon uvida u stanje njegovog oka, došlo je do prekida i Robert Helenius upisao je pobjedu nokautom. Kownacki je oba poraza u profesionalnoj karijeri doživio protiv Heleniusa, a Finac je ovim slavljem upisao treću pobjedu u nizu.

image
Adam Kownacki vs. Robert Helenius
ROBYN BECK Afp

Borba između Kubanca Franka Sancheza (19-0) i Nigerijca Efea Ajagbe (15-1) također je privlačila mnogo pažnje. Naime, oba borca ušli su u ovaj meč neporaženi. Sanchez je trenutno 16-rangirani teškaš prema Boxrecu, dok Ajagba okupira 27. mjesto. Radi se o dvojici relativno mladih teškaša (Ajagbi je 27 godina, a Sanchezu 29).

Frank Sanchez najavio je kako će nadboksati Ajagbu, a upravo to je i učinio te je slavio jednoglasnom odlukom sudaca (98-91, 97-92, 98-91). Kubanac je dobro neutralizirao desnicu Nigerijca, njegovo ujedno najjače oružje. Nije Sanchez bio naročito agresivan i atraktivan, no odradio je svoj posao i zasluženo je pobijedio.

Sedma runda ponudila je zanimljivu situaciju gdje je Sanchez uzdrmao protivnika koji se oslonio na jedno koljeno. Pogodio je Kubanac još jednim udarcem, no sudac nije odbrojavao Efeu Ajagbi. Tokom šeste runde na podu je i završio Sanchez, no sudac to nije vidio kao nokdaun, nego je smatrao da se Kubanac poskliznuo. Znao je Nigerijac tokom zadnje dvije runde da mu treba nokaut, no Sanchez se jako dobro branio i nije dopuštao Ajagbi da uopće dođe u priliku za nešto takvo. Efe Ajagba fizički je izuzetno snažan boksač, no sada je naišao na tehnički kvalitetnijeg boksača i njegova glavna oružja djelovala su bezopasno.

21-godišnji Jared Anderson (10-0-0) također je nastupio na ovoj priredbi te je prekidom u drugoj rundi slavio protiv dosad neporaženog Rusa Vladimira Tereshkina (22-1-1). Andersona mnogi vide kao ponajvećeg američkog talenta u teškoj kategoriji, a uspješno je prošao najteži ispit u svojoj dosadašnjoj karijeri.

image
Jared Anderson
ROBYN BECK Afp

Kompletne rezultate priredbe pročitajte pri dnu teksta.

Fury vs. Wilder 3 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Tyson Fury def. Deontay Wilder via KO - R11, 1:10

Frank Sanchez def. Efe Ajagba via jednoglasna sudačka odluka (98-91, 97-92, 98-91)

Robert Helenius def. Adam Kownacki via TKO - R6, 2:38

Jared Anderson def. Vladimir Tereshkin via TKO - R2, 2:51

Preliminarni dio priredbe:

Bruce Carrington def. Cesar Cantu via unanimous decision (40-36, 40-36, 40-36)

Robeisy Ramirez def. Orlando Gonzalez Ruiz via unanimous decision (97-93, 99-91, 99-91)

Vladimir Hernandez def. Julian Williams via split decision (96-94, 97-93, 94-96)

Edgar Berlanga def. Marcelo Esteban Coceres via unanimous decision (96-93, 96-93, 96-93)

Linker
29. svibanj 2024 03:56