K1 i Boks

Konačno su se dogovorili: Dillian Whyte službeno je potpisao ugovor za meč s Furyjem

Dillian Whyte

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Potpis 33-godišnjeg britanskog boksača čekao se do posljednjeg trenutka

Još krajem prvog mjeseca, odrađena je licitacija honorara za meč između Tysona Furyja (31-0-1) i Dilliana Whytea (28-2-0). Radi se o borbi za WBC-ov pojas svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, a Frank Warren i njegov Quensberry na koncu su dobili prava na organizaciju ovog meča.

Fury i Whyte međusobno će podijeliti iznos od 41.025 milijuna američkih dolara. WBC je prvotno odredio kako će podjela honorara ići u omjeru 80:20 u korist Furyja. Whyte i njegov tim bili su nezadovoljni tim prijedlogom i dugo se pregovaralo oko službenog potpisa ugovora. Nije poznato je li Whyte ishodio povoljniju podjelu honorara ili se ostalo pri prvotno ponuđenoj.

Iako su datum i mjesto održavanja (23. travnja, London) već neko vrijeme poznati te je Fury svoj ugovor potpisao, Dilliana Whytea čekalo se do samog isteka roka za potpisivanje ugovora. Ipak, Whyte je napravio ono što se i očekivalo te je konačno pristao. Čak i ako nije uspio dogovoriti više od 20 posto honorara, svejedno će mu pripasti rekordan iznos u dosadašnjoj karijeri (7.38 milijuna dolara). 10 posto od ukupnog honorara pripast će borcu koji pobijedi pa Whyte na taj način može dodatno podebljati svoju isplatu za 4.1 milijun dolara.

U svakom slučaju, sve je sada spremno za veliku boksačku priredbu koja će se održati na londonskom Wembleyju. Tyson Fury neporažen je kroz 32 profesionalna nastupa, a Deontay Wilder bio je njegova preokupacija u posljednja dva meča. Oba put Fury je slavio nokautom, a sada ga čeka čvrsti Whyte. Dillian je u svom posljednjem nastupu pobijedio Alexandera Povetkina nokautom u četvrtoj rundi. Ukupno dvaput gubio je Whyte u svojoj karijeri. Povetkin 2020. godine i Anthony Joshua krajem 2015. godine, bili su bolji od ovog jako dobrog britanskog teškaša.

Iza Whytea su pobjede nad brojnim vrhunskim boksačima kao što su Joseph Parker, Derek Chisora, Oscar Rivas, Mariusz Wach te već navedeni Alexander Povetkin. Međutim, nema dileme kako će mu Tyson Fury predstavljati najteži izazov u dosadašnjoj karijeri. Dillian u borbu ulazi kao privremeni WBC-ov prvak teške kategorije. U dva navrata osvajao je titulu privremenog prvaka, a u travnju će se nadati dodatnom iskoraku.

Linker
20. travanj 2024 16:29