K1 i Boks

Kakav rat Beterbieva i Yardea! Sjajni ruski boksač zadržao je svoj stopostotni nokauterski učinak

Artur Beterbiev

 ELSA/Getty images/Profimedia
38-godišnji Artur Beterbiev dobrano se namučio u meču protiv Britanca Anthonyja Yardea

Kakav boksački meč su pružili Anthony Yarde i Artur Beterbiev na boksačkom spektaklu u Londonu! Tri pojasa svjetskog prvaka bila su ulog (WBC, IBF, WBO), a sve ih je branio Artur Beterbiev. 38-godišnji boksač rođen u Dagestanu (čečenskih korijena) uspješno je obranio svoje titule svjetskog prvaka.

Ne samo da je Beterbiev obranio svoje titule, nego je zadržao i stopostotni učinak kad su u pitanju pobjede prekidom. Ovaj sjajni boksač 19 puta slavio je u svojoj profesionalnoj karijeri, a svih 19 pobjeda upisao je nokautom. Anthony Yarde pružio je sjajan otpor, ali izgubio je prekidom u osmoj rundi borbe.

31-godišnji Britanac boksao je pred domaćom publikom u Londonu, ali bio je ogroman autsajder uoči borbe. Oko 1,10 kretali su se koeficijenti na pobjedu Beterbieva, dok je koeficijent na pobjedu Yardea iznosio od 6,00 naviše. Pokazalo se da razlika ipak nije tolika među ovom dvojicom sjajnih poluteškaša.

Yarde se od samog početka jako lijepo kretao, dobro je pogađao prednjim direktom, a ponekad bi lijepo pogodio lijevim krošeom i desnim aperkatom. Ono što je Yardeu nedostajalo jesu kombinacije udaraca. Britanac nije bacao udarce u serijama, a Beterbiev s druge strane konstantno je išao prema naprijed i vršio je nevjerojatan pritisak.

Kako su runde odmicale, stvarao se dojam da Yarde kondicijski pada i da Beterbiev sve više preuzima konce. Međutim, u petoj rundi Yarde je sjajno pogodio desnicom i uzdrmao je Beterbieva. Pritisnuo je Britanac, ali rusko-kanadski boksač pokazao je smirenost i visoku borilačku inteligenciju. Kad god bi ‘‘zagustilo‘‘, Beterbiev bi podosta inicirao klinč i prekide akcije, zatim bi stjerao Yardea u kut i potom bi ga dobrano ispogađao silovitim kombinacijama. Čak i toj petoj rundi u kojoj ga je Yarde uzdrmao, Beterbiev je smogao snage do kraja runde i kroz posljednjih 20-ak sekundi stvorio je velike probleme Yardeu.

Nakon prvih šest rundi, lice Beterbieva bilo je podosta oštećeno, a naročito je velika bila posjekotina iznad lijevog oka. Unatoč tome, ovaj sjajni poluteškaš nastavio je nemilosrdno pritiskati, a kulminacija je došla u osmoj rundi. Beterbiev je desnim direktom pogodio Yardea, vidno ga je uzdrmao, a zatim je desnim ‘‘overhandom‘‘ poslao Britanca na pod. Uspio se Yarde pridići i nastaviti meč, ali nedugo nakon što se borba nastavila, Beterbiev je zadao još nekoliko udaraca i došlo je do prekida borbe. Kut Anthonyja Yardea prekinuo je borbu i Beterbiev je došao do 19. pobjede u svojoj karijeri.

Anthony Yarde upisao je treći poraz u 26. profesionalnom nastupu, ali definitivno nije razočarao u ovoj borbi. Britanac je ravnopravno parirao zastrašujućem Beterbievu, uspio ga je uzdrmati i bilo bi vrlo napeto da je borba otišla na sudačke kartice. Beterbiev ipak nije ništa prepustio sucima i sada se može okrenuti sljedećim izazovima.

Dmitry Bivol boksač je s kojim Beterbiev želi boksati, a to je meč koji bi svaki boksački fan rado pogledao. Nažalost, puno je prepreka među njihovim predstavnicima, a Bob Arum (promotor Artura Beterbiea) ranije ovog tjedna izjavio je da bi ta borba mogla biti odgođena sve do 2024.

Linker
20. travanj 2024 17:01