K1 i Boks

Joshua je bio zainteresiran za suradnju s Canelovim trenerom, ali jedan detalj nije mu odgovarao

Anthony Joshua i Robert Garcia

 Instagram (robert Garcia)
Eddy Reynoso bio je pri vrhu želja sjajnog britanskog teškaša

Devet dana dijeli Anthonyja Joshuu od vjerojatno najvažnijeg meča u dosadašnjoj karijeri. Britanski teškaš odradit će 20. kolovoza (osmi mjesec) revanš s Oleksandrom Usykom, a novi poraz mogao bi drastično poljuljati Joshuinu reputaciju i status među teškašima.

Svjestan je toga i sam Joshua te mu treba odati poštovanje na hrabrosti i odlučnosti da se odluči na instantni revanš, iako je Usyk bio osjetno nadmoćniji u prvom meču koji se održao krajem devetog mjeseca protekle godine.

Ususret revanšu i pripremama za revanš, Joshua je promijenio svoj trenerski tim. Robert Garcia, poznati boksački trener zamijenio je dosadašnjeg Joshuinog trenera, Roberta McCrackena. AJ je jednostavno bio u potrazi za promjenom, a u igri je bio i Eddy Reynoso, glavni trener Canela Alvareza. Joshua i Reynoso ipak nisu započeli suradnju jer Reynoso je jasno istaknuo kako mu je Canelo prioritet i ne bi se mogao u potpunosti posvetiti Joshui.

‘‘Htio sam svoje vrijeme s trenerom, stoga ne bih mogao biti zajedno s Canelom. To je jedan od glavnih razloga zašto nisam išao tom rutom. Treba mi trener koji će imati odvojeno vrijeme za mene, a on (Reynoso) je posvećen svom borcu (Canelu).‘‘, rekao je Joshua za Boxing Scene.

Joshua je tražio trenera koji će ga u suradnji s Angelom Fernandezom pripremiti za Usyka, a izbor je u konačnici pao na Roberta Garciu. Garcia je bivši profesionalni boksač (34-3), a kroz karijeru trenirao je brojne vrhunske boksače kao što su Nonito Donaire, Marcos Maidana, Victor Ortiz itd. Joshua je opisao promjene u svojim treninzima nakon što je oformio novi tim.

‘‘Ja i Rob (McCracken) bi odrađivali ‘shadow boks‘, udarali bi fokusere i vreću. On bi govorio stvari poput ‘ruke gore‘ ili ‘eskiviraj u ovu stranu‘. Ali Angel i Robert Garcia detaljnije raščlanjuju stvari. Više su taktički nastrojeni i imaju drukčije metode. Puno toga moram pamtiti, a to mi ponekad umara mozak, ali ništa me neće izmoriti više od 12 rundi unutar ringa. Stoga moram proći kroz sve to. Naučio sam da umjesto preuzimanja kontrole i učenja onog što ja želim, moram shvatiti kako ono što ja smatram bitnim možda nije ono što treneri žele. Trener mora biti u okruženju gdje me može učiti. Spreman sam im reći na čemu želim poraditi, ali želim da oni donose odluke. Ja sam poput spužve. Učit ću od svakoga i stoga sam im dao kontrolu. Dokle god vlada pozitivna atmosfera, ja ću odrađivati dobre treninge. Jako poštujem Garciju i zato je njegovo ime bilo na listi kandidata. Ali sretan sam s bilo kojom odlukom koju moj tim donese. Samopouzdanje mogu steći samo kroz sparinge i pripreme. Trener može reći borcu milijun dobrih stvari, ali ako ih boksači ne radi, sve je uzalud.‘‘, detaljno je pojasnio Joshua.

Bit će jako zanimljivo vidjeti kakve je preinake Joshua pripremio u odnosu na prvi meč te koliko je napredovao pod novim setom trenera koji ga pripremaju za neporaženog Ukrajinca.

Linker
23. travanj 2024 16:29