K1 i Boks

‘Hrgović je vrlo motiviran i spreman - očekujte vatromet. Nokautirat će Duboisa između osme i desete runde‘

Stjepan Božić

 GORAN MEHKEK Cropix
Uoči najvažnijeg meča u ‘El Animalovoj‘ karijeri, razgovarali smo s proslavljenim hrvatskim boksačem koji će biti dio njegovog tima u Rijadu

Otprilike 48 sati dijeli nas od početka spektakularne rijadske "Queensberry vs. Matchroom: 5v5" priredbe na kojoj će Filip Hrgović (17-0) ukrstiti rukavice s Danielom Duboisom (20-2). Hrvatski i britanski teškaš imaju zajedničku povijest, s obzirom na to da su 2018. zajedno sparirali, a "Dynamite" je u tom sparingu izvukao deblji kraj te, navodno, posljedično završio i u bolnici. Šest godina kasnije, međutim, došlo je vrijeme za revanš - i to službeni - na najglamuroznijoj boksačkoj pozornici današnjice. Oružja su ulaštena, šaržeri su puni, i praktično je sve spremno za novi revolveraški "heavyweight" dvoboj u Kingdom Areni. U kakvom će psihofizičkom stanju "El Animal" kročiti na bojno polje i što od njega možemo očekivati u okršaju protiv "starog znanca", razgovarali smo s proslavljenim hrvatskim boksačem Stjepanom Božićem, koji će biti dio Hrgovićeva tima u Rijadu.

"Očekujem Hrgovićevu pobjedu, mislim da će nokautirati Duboisa između osme i desete runde. Najveća Filipova prednost je njegova glava, odnosno volja, želja, glad za uspjehom i rezultatom. Smatram da je puno motiviraniji i "gladniji" od Daniela, a i puno izdržljiviji u smislu primanja udaraca, što je već i dokazao. Ima puno čvršću bradu", rekao je Božić u uvodnom dijelu razgovora za Fight Site.

Izuzetno motiviran

Uoči obračuna s Duboisom, Hrgović djeluje vrlo samouvjereno. Ako je suditi prema dosadašnjim medijskim istupima, mogli bismo reći da je prvo poluvrijeme - ono u kojem se vodila psihološka bitka - već otišlo na stranu 31-godišnjeg Zagrepčanina. Iz njegove javne komunikacije isijava sigurnost u vlastite sposobnosti, a vrhunac je bilo sučeljavanje za DAZN-ovim okruglim stolom, gdje je verbalno izdominirao Britanca i ostavio dojam opuštenijeg, a istodobno i samopouzdanijeg, borca.

image

Filip Hrgović

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia

"Ovo mu je najvažniji meč u karijeri, posljednji put takav je meč imao protiv Zhileija Zhanga, a okolnosti su bile vrlo teške. Preminuo mu je otac, uz kojeg je bio jako vezan, a morao je ući u ring. Netko tko nije prošao tako nešto, jednostavno ne može suditi o tome. Osobno sam u karijeri imao sličnu situaciju, i točno znam kako se Filip tada osjećao. Sada je situacija dijametralno suprotna, moglo bi se reći da mu se sve idealno posložilo, izuzetno je motiviran, odradio je fenomenalne pripreme, i možemo od njega očekivati vatromet", istaknuo je naš sugovornik pa dodao:

"Definitivno bismo mogli gledati najbolje Filipovo izdanje, ali to ovisi i o protivniku. Ako Dubois bude na visokoj razini, i Filip će biti puno bolji. U bilo kojem sportu, bilo individualnom ili momčadskom, ako suparnik nije iste kvalitete kao vi, ne može izvući ono najbolje od vas. Nadam se da će Dubois biti spreman, motiviran i zainteresiran za borbu, jer će onda i iz Filipa izvući sav potencijal koji on ima".

Psihološki tragovi

Dotaknuli smo se potom i uvodno spomenutog sparinga o kojim se posljednjih tjedana intenzivno pisalo i govorilo u javnom prostoru. Teškaš iz Sesveta je, dakle, 2018. na sparingu "odškolovao" Duboisa, a uoči meča strateški je koristio to iskustvo kako bi svojem protivniku "ušao u glavu" i poljuljao mu samopouzdanje.

"Boks je fizički izuzetno težak sport, i to je ono što gledatelji vide, tučnjavu i fizički okršaj. Psihički i mentalno, međutim, boks je u samom vrhu najtežih sportova na svijetu. Vi se borite protiv nekoga, a konstantno imate i borbu sa samim sobom. Taj sparing se, dobrim dijelom, i s jedne i s druge strane, zaboravio, no uvijek ostaje ta jedna točka u glavi: "Bio sam bolji na sparingu" ili: "Bio sam lošiji, istukao me, brži je, snažniji...". To ostavlja psihološke tragove u memoriji, pozitivne ili negativne, ovisno o perspektivi, odnosno o tome na kojoj ste strani bili. Od tog je sparinga prošlo puno vremena, ali definitivno nosi jedan mali postotak koji može utjecati na ishod meča. U podsvijesti se teško protiv toga boriti", objasnio je 49-godišnji Zagrepčanin iz boksačke perspektive.

Pogodovanje "velikima"

U kontekstu Hrgovićeva i Duboisova obračuna, posljednjih dana kontinuirano se provlačilo pitanje hoće li on biti za pojas. Hrgović je, naime, IBF-ov obvezni izazivač, a ta je federacija još uoči meča za povijesno ujedinjenje svih teškaških titula najavila kako će, u slučaju aktivacije klauzule o revanšu, automatski uprazniti titulu. Tyson Fury je, u međuvremenu aktivirao spomenutu klauzulu, dok je Oleksandr Usik od IBF-a zatražio iznimku koja bi omogućila da i u revanšu ipak svi pojasevi budu na stolu. Službeni odgovor još nije stigao, no čini se da je "title shot" i ovog puta iskliznuo iz Hrgovićevih ruku.

image

Filip Hrgović i Zhilei Zhang

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia

"Profesionalni boks veliki je biznis, u kojem se okreću iznimno veliki iznosi novca. Kada bi Filip, primjerice, bio iz zemlje koja broji 40 ili 50 milijuna stanovnika, smatram da bi situacija bila kudikamo drugačija. Podcjenjuju ga promotori i televizijske kuće, odnosno svi koji imaju veze s tim boksačkim biznisom, i kojima je u interesu da se, na kraju krajeva, ‘okrene‘ lova. Nikad se ne zna što će na kraju biti, ali mislim da će se ipak pogodovati ‘velikima‘, recimo to tako, jer je i federacijama u interesu da pokupe ‘vrhnje", komentirao je Božić aktualnu situaciju.

Joshua na Wembleyju

U završnom dijelu razgovora dotaknuli smo se onoga što bi moglo uslijediti u slučaju Hrgovićeve subotnje pobjede.Turki Alalshikh, čelnik saudijskog General Entertainment Authorityja, vladina ureda zaduženog za organizaciju sportsko-zabavnih priredbi i trenutno "de facto" najmoćniji čovjek svijeta boksa, prethodno je najavio kako će pobjednik meča između "El Animala" i Duboisa boksati s Anthonyjem Joshuom na Wembleyju 21. rujna.

"Nikad nisam volio unaprijed predviđati stvari, ali vjerujem da ću s Filipom otići na Wembley protiv Joshue. To je nešto što sanjam i vjerujem da će se dogoditi, a Filip iz toga crpi dodatnu motivaciju za meč s Duboisom budući da zna što slijedi nakon istog", rekao je Božić pa zaključio:

"Joshua je u određenom naletu i u povratku na stare staze, pobijedio je u posljednje četiri borbe. Opasan je, naklonjeni su mu televizije, promotori i sponzori, on je ‘zlatna koka‘ i svima je u interesu da se bori na Wembleyju. Koliko im je u interesu da se bori protiv Hrgovića, to ćemo tek vidjeti, ali ja vjerujem da, kad do toga dođe, od Filipa možemo očekivati nevjerojatan meč. Joshua je također čovjek od krvi i mesa i nije nemoguće da Filip i njega pošalje na pod. Vjerujem u Filipa, mentalnu i fizičku snagu, bradu i boksačko znanje".

Linker
24. lipanj 2024 03:45