K1 i Boks

Canelo i Matchroom spremaju spektakl: Meksikanac će ponovno u ring s Golovkinom!

Canelo Alvarez i Gennady Golovkin

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Najbolji boksač svijeta blizu je dogovora s Hearnovom promotorskom kućom

Puno se špekulira o idućim potezima Saula Canela Alvareza (57-1-2). Meksički boksač u studenom (11. mjesec) je ujedinio sve pojaseve u supersrednjoj kategoriji, savladavši Caleba Planta u 11. rundi borbe. Canelo na gotovo svim relevantnim ''P4P'' ljestvicama zauzima prvo mjesto i mnogi ga vide kao trenutno najboljeg boksača na svijetu.

Meksikanac ove godine puno 32. godinu života i trenutno je u ''primeu''. Često Canelo ističe kako ga ne zanimaju ''cirkus'' mečevi s YouTuberima, nego želi izgraditi što veću i bogatiju ostavštinu. Točnije, zainteresiran je za najteže moguće izazove. Tako se u 11. mjesecu spominjalo kako Canelo planira napasti WBC-ovu titulu cruiser kategorije. WBC-ova težinska granica te kategorije iznosi 86.2 kilograma, a to je gotovo sedam kilograma iznad poluteškaške granice (79.5 kg), koja je ujedno najviša na kojoj je Canelo do sada nastupao. WBC-ov prvak u cruiseru trenutno je Ilunga Makabu.

Međutim, čini se kako Canelo neće ići toliko visoko u težinskim kategorijama, barem zasad ne. Naime, prema navodima ESPN-ovog Mikea Coppingera, Canelo je jako blizu dogovora s Matchroom Boxingom Eddieja Hearna. Radi se o poslu vrijednom barem 85 milijuna dolara, a Canelo bi odradio dva meča. Prvi od dva, bio bi meč protiv Dmitryja Bivola (19-0-0). Ruski boksač vlasnik je WBA pojasa u pooluteškoj kategoriji i trenutno je neporažen u profesionalnoj karijeri. Meč Bivola i Canela održao bi se 07. svibnja (peti mjesec), u poluteškoj kategoriji.

Ipak, osim izuzetnog zanimljivog meča protiv Bivola, drugi meč bio bi još privlačniji boksačkim fanovima. Naime, Canelo bi se po treći puta obračunao s Gennadyjem Golovkinom (41-1-1). Kazahstanski boksač borio se protiv Canela 2017. i 2018. godine. Prvi meč završen je remijem , dok je Canelo većinskom odlukom sudaca slavio u drugom meču. Obje borbe izazvale su određenu kontroverzu i brojni su oni koji smatraju da je ''GGG'' trebao barem jednom pobijediti.

Upisao je Golovkin tri pobjede nakon poraza od Canela, a poraz od Meksikanca i dalje mu je jedini u profesionalnoj karijeri. Golovkin je trenutno vlasnik IBF i IBO pojaseva u srednjoj kategoriji, a nema sumnje kako bi se uskoro 40-godišnji Kazahstanac rado još jednom okušao protiv Canela. Ipak, Golovkina prije svega ček mače protiv Ryoto Murate za ujedinjenje pojaseva u srednjoj kategoriji. Iako je Gennady veliki favorit u tom meču, ne treba unaprijed otpisati Japanca.

Naravno, dogovor Canela i Matchrooma nije služben, niti je posao dovršen. Showtime bi se mogao umiješati u cijelu priču, a tada bi i neki drugi mečevi postali opcija za Canela. Ipak, ukoliko se Canelo i Matchroom uistinu dogovore, meč s Golovkinom trebao bi se dogoditi 17. rujna (deveti mjesec). Canelo bi u tom slučaju branio svoje pojaseve u supersrednjoj kategoriji.

Linker
08. svibanj 2024 17:55