K1 i Boks

Bivši svjetski prvak uvjeren je da može poraziti Furyja: ‘Zamolit ću WBC-ovog predsjednika da mi pruži priliku‘

Tyson Fury

 Zac Goodwin/PA Images/Profimedia
Tyson Fury i dalje je neporažen, još uvijek čekamo boksača koji će ga uspjeti poraziti unutar boksačkog ringa

Tyson Fury kao WBC-ov prvak u teškoj kategoriji na meti je brojnih vrhunskih teškaša koji bi ga rado pokušali svrgnuti s trona. Problem za visokorangirane WBC-ove boksače leži u činjenici da WBC trenutno nema obveznog izazivača i baš zato je Fury u mogućnosti boksati protiv Francisa Ngannoua.

WBC-ova titula svjetskog prvaka neće biti u igri tijekom tog meča, odnosno, Ngannou čak niti u slučaju pobjede neće postati svjetskim prvakom. Bilo bi podosta bizarno da Ngannou u svom prvom profesionalnom boksačkom meču ima priliku osvojiti svjetsku titulu. Takve stvari uistinu rijetko viđamo, eventualno u filmovima kao što je ‘‘Creed III‘‘.

Trenutno prvorangirani izazivač prema WBC-ovoj rang ljestvici već se triput borio protiv Tysona Furyja. Radi se naravno o Deontayju Wilderu, a ‘‘Bronze Bomber‘‘ dvaput je gubio, dok je prvi meč završio remijem. Četvrti meč trenutno nema smisla, a ranije ove godine pričalo se kako će Wilder boksati s Andyjem Ruizom za status prvog izazivača. Pregovori su se izjalovili i od tog meča zasad neće biti ništa. Deontay Wilder trenutno pregovara s Anthonyjem Joshuom, odnosno njihovi timovi pokušavaju ugovoriti taj meč. Andy Ruiz u toj priči ponajviše gubi, ali američko-meksički teškaš tvrdi kako će pokušati nagovoriti WBC-ovog predsjednika da mu omogući meč za titulu.

Ruiz je 2019. godine porazio Anthonyja Joshuu u meču za WBA, IBF i WBO svjetske titule, ali pojaseve je izgubio već u revanšu. Nakon toga je upisao dvije pobjede, trenutno je peti u WBC-ovom poretku teškaša, ali uvjeren je da može poraziti Tysona Furyja.

‘‘Volio bih se boriti protiv Tysona Furyja na Azteca stadionu u Meksiku. Ali molim vas, treba mi dopuštenje Mauricija Sulaimana (WBC-ov predsjednik) kojeg molim da mi pruži priliku. Imam dobar predosjećaj i vjerujem da imam odlične šanse poraziti Tysona Furyja.‘‘

Potencijalni meč Furyja i Ruiza ponudio bi ogromnu razliku u fizičkoj veličini. Fury je čak 18 centimetara viši od Ruiza, a prednost u rasponu ruku iznosi 28 centimetara. Ruiz kilažom ne bi zaostajao, a vjeruje da njegov stil boksa predstavlja problem za Furyja.

‘‘Da, on je velik i nezgodan, ali ja sam također nezgodan. Pametan sam, brz sam i jako nezgodan. Bolje vam je da povjerujete kako mogu pobijediti u tom meču, a to ću i napraviti ako dobijem priliku.‘‘, zaključio je Ruiz u intervjuu za ‘‘Make a Move‘‘.

Ruiza u ringu nismo gledali više od godinu dana, točnije od 4. rujna (deveti mjesec) prošle godine. Tada je jednoglasnom odlukom porazio Luisa Ortiza, a gotovo sigurno će trebati barem još jednu pobjedu prije napada na svjetsku titulu.

Linker
07. svibanj 2024 03:36