ODRŽIVI RAZVOJ

Objavljeni su vodiči za smanjenje otpada od hrane u trgovinama i restoranima. ‘Budimo odgovorni!‘

Najveća količina otpada u Hrvatskoj nastaje u kućanstvima (77%), a baci se i 97 kilograma hrane po stanonvniku godišnje
Ilustracija: Trgovina zdravom hranom
 Marko Miscevic/Cropix

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je dva vodiča koji ciljaju na smanjenje otpada hrane namijenjena za ugostiteljstva i trgovine.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je predstavljajući vodič naglasila da je on izrađen kako bi ''spriječio otpatke od hrane'' u pojedinim fazama u lancu opskrbe.

''S obzirom na specifičnosti te različite razloge gubitaka hrane i nastajanja otpada od hrane, svaka faza od proizvodnje, prerade, distribucije do konzumacije hrane zahtijeva različite pristupe u prepoznavanju uzroka i načina rješavanja problema prekomjernog bacanja hrane. Stoga je Ministarstvo poljoprivrede započelo s izradom sektorskih vodiča u kojima se naglasak stavlja na preduvjete i dobre prakse kojima se može spriječiti nepotrebno bacanje hrane'', poručila je.

Prema procjenama FAO, jedna trećina proizvedene hrane postaje otpad, što je jednako 1,3 milijarde otpada od hrane u svijetu. U EU godišnje nastaje oko 88 milijuna tona otpada od hrane. Okvirna procjena temeljem raspoloživih podataka u Informacijskom sustavu gospodarenja otpadom za 2017. godinu pokazala je da u Republici Hrvatskoj godišnje nastaje 399.611 tona otpada od hrane odnosno 97 kilograma po stanovniku, stoji u priopćenju Ministarstva.

Prema istraživanju koje je napravljeno u okviru projekta Europske komisije – FUSIONS, 2016. najveće količine otpada od hrane na nivou Europske unije nastaju u kućanstvima (53 %), potom u preradi (19 %), ugostiteljstvu (12 %), u proizvodnji (11 %) i trgovini (5 %). Hrvatska ima slične trendove pokazuje istraživanje Hrvatske agencije za okoliš i prirodu prema kojem najveća količina otpada također nastaje u kućanstvima (77%)

Otpad od hrane nastaje iz različitih razloga kroz cijeli lanac opskrbe hranom, od primarne proizvodnje, prerade i proizvodnje, distribucije, skladištenja i prodaje, ugostiteljskih objekata i institucionalnih kuhinja do kućanstava. Najveći razlozi su prevelika količina kupljene hrane ili neprimjerne veličina pakiranja za kućanstvo, pogrešan način čuvanja i rukovanja s hranom ili nerazumijevanje potrošača u pogledu razlika oznaka datuma upotrebe proizvoda. S ciljem podizanja svijesti vezano uz problem prekomjernog bacanja hrane i promicanja odgovornosti svih dionika lanca opskrbe hranom potrebno je provesti niz aktivnosti u svrhu promjene navika i ponašanja ljudi prilikom rukovanja hranom.

Poticanje smanjenja otpada od hrane jedna je od mjera Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane 2019.-2022. koji doprinosi cilju održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Ciljevi UN-a su smanjiti globalni otpad od hrane po glavi stanovnika na maloprodajnoj i potrošačkoj razini za 50 posto, te smanjiti gubitak hrane u proizvodnim i opskrbnim lancima do 2030. godine. Stvarati otpad od hrane znači trošiti resurse uložene u lanac proizvodnje poput vode, energije, tla i rada.

''Prema hijerarhiji gospodarenja otpadom od hrane, prednost se daje upravo sprječavanju nastajanja otpada od hrane, a to znači učinkovitu proizvodnju, preradu, skladištenje, prodaju i ostalu distribuciju hrane uz minimalno stvaranje viškova'', rekla je Vučković.

Vodič za smanjene otpada od hrane u trgovinama odnosi se na maloprodajni sektor i pomoći će trgovcima u razumijevanje nastanak otpada te će ponuditi rješenje za unaprjeđenje poslovanja i smanjenja količine otpada, što će smanjiti troškove i pozitivno utjecati na okoliš, poručili su iz Ministarstva. U EU 5% od ukupne količine otpada od hrane nastaje u sektorima maloprodaje i veleprodaje, a u Hrvatskoj se procjenjuje da je ta brojka oko 3%.

Drugi vodič, za smanjenje otpada od hrane u ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama namijenjen je restoranima, hotelima, kantinama u ugostiteljskom sektoru te kuhinjama u objektima javne prehrana. Namjera oba plana je potaknuti tvrtke i pojedince na promjenu stava u rukovanju s hranom.

"Financirano u okviru programa Europske unije IMCAP"
Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
>
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:41