Izvanredne mjere

Hrvatska se aktivno bavi ublažavanje posljedica rata u Ukrajini na poljoprivredu

Trebamo razmišljati o posljedicama povećane potražnje na EU tržištu, ali nećemo napustiti solidarnosti prema Ukrajini

Ministrica Marija Vučković u Splitu

 Bozidar Vukicevic/Cropix
image

AGRI Euractiv disclaimer

Ministarstvo poljoprivrede se od početka ruske agresije na Ukrajinu fokusiralo na problematiku zaštite ovog ekonomskog sektora.

Na izvanrednom video-sastanku ministara poljoprivrede EU-a početkom ožujka o posljedicama sukoba u Ukrajini, ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je krajnje vrijeme za aktivaciju izvanrednih mjera, posebice u kontekstu rasta cijena energenata, gnojiva, transporta, stočne hrane i ostalih troškova. Iz ove i kasnijih izjava ministrice može se zaključiti da je Hrvatska pripravna na sve mjere kako bi se u ovom teškom razdoblju, koje definira rast cijena goriva i hrane, što potiče inflaciju koja se prelama preko građana. Ministrica Vučković istaknula je razumijevanje za situaciju u kojoj se trenutno nalazi Ukrajina, s obzirom na hrvatsko iskustvo Domovinskog rata (1991. - 1995.). Hrvatska “Vlada će se pobrinut za prehrambenu sigurnost naših građana”, najavila je 9. ožujka ministrica poljoprivrede Marija Vučković u izjavi novinarima. Prema njenim informacijama, žetva će biti nešto bolja nego godinu ranije, proljetna sjetva je pripremljena, a krenule su i pripreme za jesensku sjetvu. "Trebamo ozbiljno razmišljati i o mogućim posljedicama povećane potražnje na EU tržištu, ali pri tome nećemo napustiti načelo EU solidarnosti niti solidarnosti prema Ukrajini", kazala je ministrica.

Hrvatska Vlada donijela je i niz mjera radi sigurnosti opskrbe tržišta prehrambenim proizvodima i pomoći proizvođačima, kao i mjere pomoći krajnjim kupcima, odnosno građanima uz moguće širenje mjera. Za sada je smanjena marža i zamrznuta cijena "plavog dizela" za poljoprivredu i ribare, a izdvojeno je 200 milijuna kuna (nešto preko 25,5 milijuna eura) interventne pomoći individualnim poljoprivrednicima za nabavu umjetnog gnojiva za proljetnu sjetvu, te interventnih 75 milijuna kuna (10 milijuna eura) pomoći ribarima.

"Takvi poremećaji mogu utjecati na Hrvatsku, pa je stoga potrebno predvidjeti određene aktivnosti. Mi smo već obavili sastanke s ratarskim sektorom, proizvođačima mesa i mliječnih proizvoda i s ribarskom industrijom te Hrvatskom poljoprivrednom komorom kako bi se ublažili gospodarski negativni efekti na prehrambenu sigurnost", najavila je ministrica Vučković. Primjerice, uz državne potpore, sektoru ribarstva omogućit će se i dodatne kompenzacijske mjere.

Ministrica poljoprivrede kazala je da poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj posljednjih godina ostvaruje napredak, poručivši kako će izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu te izradom strateških dokumenata nastaviti pružati podršku poljoprivrednicima.

Iz Ministarstva podsjećaju i na prijedlog koji je ministrica Vučković predstavila Europskoj komisiji, a kojim bi se, uz već usvojene mjere potpore, omogućilo državama članicama da u potpunosti iskoriste sva raspoloživa sredstva u okviru svojih postojećih programa ruralnog razvoja, a koji je dobio podršku 13 država članica.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek rekao je da se ozbiljni poremećaji na tržištu mesa i životinja polako smiruju, no u svinjskom sektoru su cijene povijesno niske.

"U zadnje dvije godine intervenirali smo s natječajem vrijednim više od 170 milijuna kn kako bi se smanjio negativan utjecaj za najugroženije poljoprivredne sektore", naveo je. U e- savjetovanju su novi natječaji u vrijednosti od 36 milijuna kuna. Promijenjena je i kalkulacija o dobrobiti životinja temeljem koje će se s dodatnih 200 milijuna kuna pomoći sektoru stočarstva, koji je najviše pogođen ovom krizom.

Kroz sektorske natječaje i investicijske mjere ukupno je, kroz 12 ciljanih natječaja, ugovoreno 520 projekta ukupne vrijednosti 1 mlrd kn, naglasio je Tušek. Čitav niz investicijskih mjera najavljen je za ovu godinu, a u Ministarstvu rade na mjerama koje bi u budućnosti omogućile održivost sektora mliječnog gospodarstva do kraja desetljeća. Planira se kontinuitet financiranja dugoročnih ulaganja u mliječno govedarstvo (nešto više od 490 milijuna kn godišnje) za jačanje konkurentnosti ulaganja u mliječne farme i označavanje proizvoda. Što je sada, dijelom i zbog krize u Ukrajini, ubrzano.

"Ministarstvo je interveniralo kroz potpore male vrijednosti u iznosu od 200 milijuna kuna za do 20 ha poljoprivrednog zemljišta iz kojih su isključene površine pod livadom, pašnjakom i ugarom. Za prvih 10 ha osigurana je potpora od 450 kn/ha, od 10 – 20 ha dodatnih 250 kn/ha", rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik, navodeći da će ovom mjerom ukupno biti obuhvaćeno više od 88.000 poljoprivrednih gospodarstava.

Kroz Program ruralnog razvoja u pripremi su i natječaji za ulaganja u skladišne kapacitete žitarica i uljarica, kao i ulaganja za potporu proizvođačkim organizacijama i za navodnjavanje, dodao je Majdak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:35