Pitanja

Kako EK odgovara Parlamentu o medu, Gazpromu, hidžabu, cijepljenju djece

Sigurnost i učinkovitost cjepiva nadzire se sustavom pharmacovigilance EU uz stalne studije nositelja odobrenja za puštanje u promet

Francuski predsjednik Emmanuel Macron na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta

 Bertrand Guay

Važan dio posla zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu postavljanje je pismenih upita predstavnicima Europske komisije. Među posljednjim pitanjima napravili smo sljedeći odabir.

image

Med sa saćem

Tomislav Kristo/Cropix

“Označavanje meda već godinama predstavlja problem za Europsku uniju, dopuštajući da njezino tržište bude preplavljeno medom ili mješavinama meda koje su krivotvorene sirupima neotkrivenog podrijetla.”

Direktiva Vijeća 2001/110/EK koja se odnosi na med zahtijeva da se na etiketi navede zemlja ili zemlje podrijetla u kojima je med ubran. U okviru revizije tržišnih standarda EU-a, Komisija također istražuje označavanje meda i razmotrit će je li potrebno predložiti izmjene postojećih pravila. Primarnu odgovornost za osiguravanje usklađenosti sa zakonodavstvom EU u vezi s poljoprivrednom hranom imaju subjekti u poslovanju s hranom. Otkrivanje i suzbijanje prijevara u vezi s hranom također je odgovornost država članica, a njihova nadležna tijela nastavljaju kontrolirati sektor i koristiti Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje za prekograničnu suradnju u vezi sa sumnjom na prijevare i nesukladnosti.

image

Postrojenja vezana uz plinovode

Stefan Sauer

“Lišavanje Gazproma odgovornosti za situaciju na tržištu plina EU.”

Komisija temeljito i nepristrano istražuje sve navode o mogućem ponašanju koje narušava konkurentnost na veleprodajnim tržištima plina EU-a s ciljem provjere može li trenutna tržišna situacija biti povezana s komercijalnim ponašanjem sudionika na tržištu. Pravila tržišnog natjecanja EU-a ne mogu uzeti u obzir sve vrste tržišne manipulacije. Ako bi Komisija utvrdila da ponašanje Gazproma ili bilo kojeg drugog dobavljača plina krši pravila tržišnog natjecanja EU-a, neće oklijevati intervenirati kako bi osigurala učinkovitu konkurenciju na unutarnjem energetskom tržištu u korist poduzeća i potrošača. Komisija je također u bliskom kontaktu s nacionalnim tijelima za tržišno natjecanje država članica, koja imaju paralelnu nadležnost za primjenu pravila tržišnog natjecanja EU-a.

“Hoće li kriza rasta cijena energije dovesti do preoblike plana buduće energetske tranzicije?”

Trenutna situacija nije rezultat klimatskih politika EU-a, već posljedica velikog oslanjanja Europe na uvozna fosilna goriva. EU treba povećati svoju energetsku autonomiju, a to može učiniti samo pojačavanjem zelene tranzicije. Energetska tranzicija više se ne odnosi samo na postizanje klimatskih ciljeva, već je postala i ekonomska potreba. U tom kontekstu, napredak s paketom 'Fit for 55' (mjere da bi se smanjilo ispuštanje plinova koji izazivaju globalno zagrijavanje) postaje važniji nego ikad.

image

Cijepljenje djece

Ernesto Benavides

“Dvojbe o cijepljenju djece i dojenčadi.”

Iako djeca možda nisu posebno teško pogođena ako su zaražena COVID-19, mogu širiti virus na druge skupine stanovništva, uključujući skupine posebno osjetljive na COVID-19, kao što su starije osobe i osobe s osnovnim bolestima. Cijepljenje djece stoga može ograničiti prijenos COVID-19. Komisija je 29. studenog 2021. godine odobrila jedno cjepivo za djecu (u dobi od 5 do 11 godina), prema preporuci Europske agencije za lijekove (EMA). Nijedno cjepivo protiv COVID-19 do sada nije odobreno za dojenčad (u dobi od 0 do 2 godine) na razini EU-a. Za cjepivo trenutno odobreno za djecu na razini EU-a, najčešće nuspojave slične su onima uočenim u odrasloj populaciji, općenito blage i umjerene te se poboljšavaju u roku od nekoliko dana od cijepljenja. Sigurnost je temeljni zahtjev za svako cjepivo. Svaki kandidat za cjepivo protiv COVID-19 mora zadovoljiti rigorozne zahtjeve i pragove dokaza EMA-ine znanstvene procjene kako bi dobio odobrenje za tržište. Sigurnost i učinkovitost cjepiva u djece i odraslih i dalje se nadzire kroz sustav “pharmacovigilance EU” i stalne i dodatne studije od strane nositelja odobrenja za stavljanje u promet i europskih tijela. Odbor za procjenu rizika pharmacovigilance EMA-e procjenjuje sigurnosne signale i kao rezultat može preporučiti regulatorne mjere, uključujući promjenu ili suspenziju odobrenja za stavljanje u promet.

image

Ministar unutarnjih poslova Davora Božinović zadužen za Schengen

Robert Fajt/Cropix

“Povećanje financiranja modernizacije schengenskog informacijskog sustava.”

Nadogradnja Schengenskog informacijskog sustava nastavit će se financirati tijekom tekućeg višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027., uz potporu EU fondova za unutarnje poslove, posebice Instrumenta za financijsku potporu za upravljanje granicom i viznu politiku (BMVI), koji dio je Fonda za integrirano upravljanje granicom. BMVI se nadovezuje na prošli Fond za unutarnju sigurnost (2014.-2020.). Nakon odluke proračunskih tijela EU-a, BMVI koristi početno dodijeljeni iznos, koji je dvostruko veći (trenutačno 6,4 milijarde eura) od onog koji je dodijeljen fondu za prošle granice i vize (3 milijarde eura). BMVI će omogućiti daljnju financijsku potporu naporima država članica da poboljšaju i učinkovito upravljaju postavljenim informacijskim sustavima EU-a u području unutarnjih poslova, uključujući schengenski informacijski sustav, te da osiguraju njihovu punu interoperabilnost. Potpuna provedba revidiranog sustava povećat će učinkovitost provjera vanjskih granica EU-a. Ona je dio snažnog i učinkovitog europskog integriranog upravljanja granicom na vanjskim granicama, čime se pridonosi osiguranju visoke razine unutarnje sigurnosti EU-a, istovremeno čuvajući slobodno kretanje osoba unutar EU-a.

image

Hidžab kao plakat

Wakil Kohsar

“Kampanja Vijeća Europe za hidžab.”

Kampanja i vizualni materijali dio su projekta 'MOŽEMO za govor o ljudskim pravima — WECANHRS', koji sufinancira EU u okviru poziva za podnošenje prijedloga za prevenciju i borbu protiv rasizma u okviru Programa prava, jednakosti i građanstva, a provodi Vijeće Europe kao glavni korisnik. Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava predviđen je ukupan doprinos EU-a od 339 961,45 eura. Kao što je predviđeno sustavom upravljanja bespovratnim sredstvima Komisije, Komisija ocjenjuje rezultate projekta i poštivanje sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava nakon dovršetka zadataka, a prije izvršenja konačne uplate. Komisija nije procijenila niti odobrila konkretne poruke i vizualne materijale o kojima je riječ prije nego što su distribuirani. Vijeće Europe odlučilo je povući te poruke i trenutno razmišlja o boljoj prezentaciji rezultata projekta.

“Medicinska samodostatnost EU.”

Trenutna kriza naglašava ovisnost Europe o trećim zemljama u pogledu brojnih medicinskih potrepština, kao što su osobna zaštitna oprema, kritični lijekovi i aktivni farmaceutski sastojci. Također pokazuje da su opskrbni lanci za proizvodnju cjepiva i farmaceutskih proizvoda sve složeniji i globaliziraniji. Stoga EU treba ojačati svoju otvorenu stratešku autonomiju za te medicinske zalihe. U pogledu sigurnosti opskrbe lijekovima, Komisija je pokrenula strukturirani dijalog sa svim dionicima s ciljem boljeg identificiranja i razumijevanja ovisnosti i potencijalnih ranjivosti u lancima opskrbe te izgradnje otpornije opskrbe lijekovima. Zdravstveno tijelo za pripravnost i odgovor na hitne slučajeve (HERA) identificirat će relevantne medicinske protumjere i slabosti u povezanim lancima opskrbe. Komisija također potiče javne kupce, uključujući zdravstveni sektor, da prilikom organiziranja javnih kupnji gledaju na druge aspekte osim cijene, kao što su sigurnost opskrbe, održivost, ekološka prihvatljivost i digitalizacija. Takav pristup potaknut će inovacije i pridonijeti zelenijoj i ekološki prihvatljivijoj zdravstvenoj industriji EU-a. Komisija nije upoznata s bilo kakvom praksom dampinga zdravstvenih proizvoda. Industrija EU-a nije kontaktirala Komisiju niti je podnijela pritužbu s navodima da se takvi proizvodi izvoze u EU po dampinškim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:16