Naučene lekcije

Ideja o potpisivanju zajedničkog globalnog sporazuma o pandemiji postaje sve popularnija

Prijedlog je prvi sugerirao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a do sada ga je podržalo čak 23 zemalja
- Bit će i drugih zdravstvenih kriza na koje niti jedna vlada sama neće moći odgovoriti - stoji u zajedničkoj izjavi dotičnih lidera.
 Aris Oikonomou/AFP

Lideri 23 zemlje i dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije ovoga su utorka podržali ideju o potpisivanju međunarodnog sporazuma koji bi pomogao cijelome svijetu u rješavanju budućih zdravstvenih kriza poput aktualne pandemije koronavirusa.

Sporazumom bi se osigurala univerzalna i podjednaka mogućnost nabave cjepiva, lijekova i dijagnostike, a ideju je prvi predstavio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel tijekom sastanka G20 u studenom prošle godine. Prijedlog su ovoga tjedna i službeno podržale vlade Fidžija, Portugala, Rumunjske, Ujedinjene Kraljevine, Ruande, Kenije, Francuske, Njemačke, Grčke, Čilea, Kostarike, Albanije, Južnoafričke Republike, Trinidada i Tobaga, Nizozemske, Tunisa, Senegala, Španjolske, Norveške, Srbije, Indonezije, Ukrajine, ali i dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije.

- Bit će drugih pandemija i velikih zdravstvenih kriza. Niti jedna vlada ili multilateralna agencija s takvim ugrozama neće se moći sama nositi - stoji u zajedničkoj izjavi lidera spomenutih zemalja koja je objavljena u svim relevantnim dnevnim listovima.

- Vjerujemo da bi nacije trebale zajedno raditi na novom međunarodnom sporazumu o pandemijskog pripremljenosti i odgovarajućim mjerama - smatraju čelnici.

Glavni cilj tog sporazuma jačanje je svjetske otpornosti na buduće zdravstvene ugroze putem boljeg sustava uzbune, dijeljenja podataka, istraživanja, proizvodnje i distribucije cjepiva, lijekova i opreme za osobnu zaštitu. U dokumentu bi bilo napisano da su zdravlje ljudi, životinja i planeta međusobno povezani, zbog čega bi se trebalo voditi više računa o razdiobi odgovornosti, transparentnosti i globalnoj suradnji.

- Uvjereni smo da je naša zadaća, kao vođa nacija i međunarodnih institucija, osigurati lekcije koje je svijet imao prilike naučiti tijekom pandemije covida-19 - zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:15