Tajne informacije

Bugarskom premijeru ‘izletjele‘ nabavne cijene Pfizerovih cjepiva: ‘Stalno poskupljuju pošiljke‘

Borisov je poznat kao najčešći izvor povjerljivih informacija nakon važnih summita Europskog vijeća
Komisija je do sada odbijala obznaniti nabavne cijene cjepiva koje je dogovorila s firmama pozivajući se na poslovnu tajnu
 Alain Jocard/AFP

Europska komisija potpisala je novi ugovor s farmaceutskom kompanijom Pfizer/BioNTech za nabavu cjepiva protiv Covida-19 u 2022. i 2023. godini po cijeni od 19,50 po dozi, objavio je bugarski premijer Bojko Borisov ovoga vikenda.

- Jedna doza Pfizerovog cjepiva bila je 12 eura, pa je postala 15,50 eura. Novi ugovori kojima će se nabaviti čak 900 milijuna doza cjepiva koštat će nas 19,50 eura – rekao je premijer, pokušavši ilustrirati tempo kojim cijene cjepiva na svjetskom tržištu neprestano rastu. Ukupni trošak Pfizerova cjepiva popeo se tako na čak 18 milijardi eura.

- Stručnjaci bi trebali osigurati bitno više sredstava u proračunu za stavke cjepiva narednih mjeseci – upozorava Borisov.

Podsjetimo, Europska komisija je do sada, pozivajući se na poslovnu tajnu, odbijala objaviti nabavne cijene cjepiva koje je dogovarala s pojedinim farmaceutskim kompanijama. Međutim, u prosincu je belgijska državna tajnica Eva De Bleeker na Twitteru objavila cijene koje je Komisija dogovorila s proizvođačima, kao i količinu koju je njezina vlada osigurala svojim građanima. Tada se saznalo da jedna doza cjepiva AstraZenece košta 1,78 eura, dok doza Pfizerova cjepiva košta 12 eura.

Bugarski premijer je i prije imao običaj, osobito nakon summita Europskoga vijeća, s građanima podijeliti informacije povjerljive prirode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:18