ZNANOST U MALOM

VIDEO: Pet genijalnih i zabavnih eksperimenata koje možete isprobati doma s klincima

Prijavite se na D&D GRAND PRIX 2019. natječaj već DANAS! Pošaljite nam fotografije sobica vaših mališana i osvojite vrijedne nagrade!

U našim se domovima skriva toliko zabavnih eksperimenata, a uopće toga nismo svjesni! Umjesto da izdvajamo veliki novac za najmodernije igračke koje će za tjedan dana stajati zaboravljene u kutu, s malo truda možemo igru sa svojom djecom pretvoriti u zabavno i poučno iskustvo za sve sudionike. Taj je pristup zauzeo jedan insta-tata, Sergei iz Londona, čija dvojica dječaka uživaju u testiranju edukativnih igračaka i bezbrojnim malim eksperimentima koje ovaj domišljati otac smišlja kako bi u njima pobudio znatiželju i poučio ih zakonima fizike i kemije. Za vas smo izdvojili pet eksperimenata koje lako možete izvesti i sami te pritom razveseliti svoje klince!

Sve što vam treba za ovaj zabavni eksperiment dvije su jestive boje, četiri jednake čaše, dva papirića i voda. U dvije čaše stavite jednu boju, a u druge dvije čaše drugu boju. Potom ih postavite kao na videu, jednu iznad druge. Kada se ukloni papir koji razdvaja vodu u čašama, možete promatrati kako se boje miješaju! No, ako želite zaista začuditi svoje mališane, zagrijte vodu i dodajte malo vode u gornju lijevu čašu i donju desnu čašu. Zbog razlike u temperaturi i položaja toplije vode obojene tekućine neće se jednako pomiješati, iako se naizgled čine jednakima.

Svijeća, prozirna staklena vaza, tanjur i voda obojena bojilom za hranu dovoljni su da izvedete ovaj mali eksperiment. Važno je da vaza i tanjur dobro prianjaju. U tanjur stavite obojenu vodu i u njezino središte svijeću koju ćete upaliti. Preko svijeće stavite vazu koja će potom ograničiti količinu dostupnog kisika oko svijeće. Osim što će se plamen ugasiti kada kisika ponestane, još će se nešto dogoditi!

Ovaj eksperiment klinci s lakoćom mogu izvesti i sami. Sve što vam treba je čaša puna vode, par spajalica, metalna vilica, štapić za uši i malo deterdženta. Na vilicu stavite spajalicu i pažljivo je spustite u vodu. Ponovite to nekoliko puta sve dok nekoliko njih ne ostane plutati na površini vode. Potom dotaknite površinu vode štapićem za uši natopljenim u deterdžent za pranje posuđa i sve će spajalice pasti na dno čaše. Tako jednostavno, a efektno!

Za malo romantike možete napraviti jednostavni električni motor s rotirajućim srcem. Potrebna vam je klasična AA baterija, oko 20 cm neobložene bakrene žice i cilindrični magnet koji mora biti širi od same baterije. Oblikujte žicu kao na videu, malo zarežite bateriju na vrhu, postavite je na magnet i preko nje prebacite žičicu. Magija!

Za ovaj vam eksperiment trebaju ocat i soda bikarbona, klasične kućanske svjećice i dvije čaše. U jednoj čaši pomiješajte spomenute sastojke i dok se u njoj odvija kemijska reakcija prislonite drugu čašu uz njezin rub. Miješanjem octa i sode bikarbone stvara se ugljikov dioksid. Iako ga ne vidite, tim se plinom zapravo puni prazna čaša zato jer je ugljikov dioksid teži od zraka. Kada se plin "izlije" iz čaše preko svjećica, potiskuje kisik koji okružuje svjećicu i zbog toga se plamen u tren oka ugasi.

Izvor: Instagram

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 12:38