DOBRA IDEJA

Znate li što znači ako kod nekoga vidite čarapu omotanu oko brave? Ne, nije u pitanju romantično druženje

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Možda ste upoznati sa značenjem čarape omotane oko kvake na vratima iz serija ili filmova, a možda i iz studentskih dana, ako vam je cimer na taj način davao univerzalni znak da se u sobu ne smije ući ni pod razno! Ali ako ste se upravo uputili do susjeda ili obiteljskih prijatelja na čijem ste posjedu uočili bravu omotanu u čarapu, nemojte se ustručavati pokucati na vrata. U ovom slučaju čarapa (vrlo vjerojatno) ne znači da je u tijeku romantično druženje, nego se koristi iz sasvim drugog razloga. Naime, lokot se obično pokriva čarapom kako bi se spriječilo njegovo smrzavanje tijekom hladnih noći.

image
/SHUTTERSTOCK

Kad temperature padnu ispod nule, vlaga može ući u lokot kroz kariku ili ključanicu, imobilizirajući sigurnosne igle kada se voda pretvori u led. Čarapa u biti funkcionira kao džemper za bravu i grije ga, sprečavajući da se unutarnji mehanizmi smrznu i zaglave. Najbolje je koristiti debelu čarapu, no ukoliko je riječ o tankoj čarapi, vjerojatno će biti potrebno omotati lokot u nekoliko slojeva. Odgovarajuća alternativa može biti i ručnik. Samo treba pripaziti da se ne namoči.

Ovaj se trik ne može primijeniti na ulaznim vratima ili na automobilu, ali sasvim sigurno može pomoći kad su u pitanju šupe, dvorišne ograde, lokoti za bicikl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:16