KORISNI TRIKOVI

Znate li koja tri začina uvijek dodajte u krivo vrijeme zbog čega vam jela ne ispadaju dobro?

Neka gubljenje živaca u kuhinji postane dio prošlosti

 /SHUTTERSTOCK
U nastavku donosimo 10 najčešćih grešaka u pripremi jela koji se mogu dogoditi amaterima, a ponekad i profesionalcima

Svima nam se barem jednom dogodilo da smo entuzijastično krenuli s kuhanjem, samo da se san o raskošnom ručku u roku od minute pretvori u noćnu moru. Zagorjelo meso, nedostatak potrebnog sastojka, tijesto koje se nije dignulo, posjekotina ili umak koji je završio na zidu, podu ili čak na pregači nesretnog kuhara samo su neke situacije koje mogu izbiti volju i iz najvećih kulinarskih znalaca.

Nakon katastrofe dolaze pitanja, preispitivanje odluka te proklinjanje recepta koji nas nije dovoljno dobro vodio kroz pripremu jela. I dok uzrujano popravljamo greške, na videu čujemo glas kuhara koji upravo stavlja dekorativni peršin na posluženu porciju i potom se čudimo: „Kako je, pobogu, njemu uspjelo?“.

U takvim situacijama važno je primiriti misli te suspregnuti želju da pobacate sve posude na ulicu jer greške u kuhinji se svima mogu dogoditi. Važno je samo da ih na vrijeme prepoznate te izbjegnete u svim budućim kulinarskim avanturama. Kako bi vam olakšali borbu, donosimo 10 najčešćih grešaka u pripremi jela koji se mogu dogoditi amaterima, a ponekad i profesionalcima.

1. Ne pratimo recept – idemo po sjećanju

Iako je dobro unijeti svoj "dodir" u jelo, uvijek je sigurnije pratiti recept, pogotovo kada je u pitanju određivanje količine namirnica te temperature pečenja. Ponekad pokoji dodatni gram začina može povući dodatne komplikacije u okusu, dok preslabo zagrijana pećnica može uništiti jelo. Stoga, spriječite moguću katastrofu i za prvu ruku pratite recept te ga spremite na mobitelu ili zapišite u bilježnicu. Ako ništa drugo, zapamtite barem postavke pečenja kako biste na miru mogli staviti jelo u pećnicu bez konstantnih otvaranja vrata. Na sreću, mnoge moderne pećnice imaju mogućnost pohranjivanja načina pečenja, no možda vam se svidi još novija tehnologija Gorenje Simplicity pećnica pod nazivom AdaptBake koja memorira postavke temperature za prethodno namještene programe i predlaže zadnju ili najčešće korištenu postavku prilikom sljedeće upotrebe pećnice.

image

Simplicity pećnica s AdaptBake tehnologijom

Gorenje

2. Koristimo tupe noževe

Tupe noževe nitko ne želi vidjeti u kuhinji. Osim što ne mogu pravilno odrezati rajčicu ili šnitu kruha, također su izuzetno opasni jer ih je teže kontrolirati i držati pod pravim kutem prilikom korištenja. Rješenje pritom nikako nije okrugli oštrač jer on prvenstveno služi za oblikovanje oštrice, a ne za oštrenje. Noževi se oštre u specijaliziranim servisima ili uz malo vježbe na kamenju za oštrenje noževa.

Ako želite da noževi dulje vrijeme zadrže svoju oštrinu morate na umu imati nekoliko stvari. Prvo, nikada ih ne stavljajte u perilicu. Perite ih isključivo hladnom ili mlakom vodom i to odmah nakon korištenja. Nakon toga ih osušite i pospremite, samo ih nemojte ostaviti mokrima.

3. Koristimo maslinovo ulje za sve

Maslinovo ulje je jako popularno u hrvatskoj kuhinji. Zdravo je, ukusno i odlična je alternativa drugim masnoćama. Međutim, ono nije uvijek bolje rješenje. Maslinovo ulje ima nižu točku vrelišta nego suncokretovo ulje ili maslac što znači da će prije zagorjeti te samim time promijeniti okus na višim temperaturama. Točka vrelišta maslinovog ulja nalazi se između 185 i 220 Celzijevih stupnja. Drugim riječima, maslinovo ulje nikako se ne smije koristiti za prženje, roštilj ili pripremu pečenja u pećnici na visokim temperaturama.

image

Svježe pečeno meso mora odmoriti barem 10 minuta prije serviranja

SHUTTERSTOCK

4. Okrećemo meso više puta

Mnogi se stručnjaci za meso i grill slažu da ne treba pretjerano komunicirati s mesom tijekom pečenja. Ono se treba okrenuti samo jednom i cijelo vrijeme stajati na istoj površini bez prevrtanja, premještanja, ubadanja i sličnih intervencija. Jedino tako možete dobiti sočan komad mesa.

Kako biste osigurali uvjete za lakše pečenje, iznimno je važan dostatan izvor topline i dobro svjetlo. Slaba vatra, plin ili indukcija podrazumijevaju i dulje vrijeme pečenja tijekom kojeg se meso isušuje. S druge strane, dobro osvjetljenje pomoći će prilikom utvrđivanja je li meso pečeno ili ne. Dobro rješenje za kvalitetnu pripremu hrane na štednjaku jest Simplicity indukcijska ploča od Gorenja koja s novim svojstvom AutoDetect prema tavi i njezinoj poziciji prepoznaje koji dio zagrijati i koliko jako. Tako se više ne trebate brinuti je li vaša tava dobro postavljena i dovoljno zagrijana. AdaptLight na kuhinjskoj napi će, pak, automatski prepoznati kada osoba stoji ispred ploče za kuhanje i upaliti svjetlo nape.

image

Simplicity indukcijska ploča s AutoDetect tehnologijom

Gorenje

5. Ne dopuštamo mesu da se odmori

Dobrom komadu mesa teško je odoljeti, no bit će daleko bolji ako mu date barem 10 do 20 minuta odmora nakon pečenja. To je vrijeme ključno kako bi meso redistribuiralo sve sokove koje je otpustilo tijekom pečenja i s kojima se do tada kuhalo. Ako zarežemo odrezak ranije, svi će sokovi iscuriti, a zalogaj će biti manje sočan i ukusan.

Imajte na umu da je princip odmora važan i prije kuhanja. Ako ste meso držali u hladnjaku, pogotovo ako je riječ o odresku, važno ga je izvaditi na vrijeme kako bi se njegova temperatura približila sobnoj. Izvadite meso barem pola sata do sat vremena prije kuhanja kako biste bili sigurni da su se svi dijelovi odmrznuli. Najgora opcija jest da sredina ostane hladna ili smrznuta jer će to samo otežati proces kuhanja.

6. Otvaramo pećnicu tijekom pečenja kolača

Otvaranje pećnice tijekom pečenja nepotrebna je i nimalo isplativa navika. Svako otvaranje vrata dovodi do rapidnog pada temperature. Iako nam se ne čini značajnim, upamtite da otvaranjem pećnice možete sasvim poništiti proces podizanja tijesta, bilo da je riječ o kruhu, biskvitu ili keksima. Pećnicu otvorite samo na samome kraju kada vam se jelo čini gotovim i spremnim za serviranje. Tada provjerite je li sredina jednako pečena kao i vanjski dijelovi. Ujedno, kada izvadite tepsiju van prilikom provjere, odmah zatvorite pećnicu i nikako je nemojte ugasiti kako ne bi opala postignuta temperatura.

image

Nemojte otvarati pećnicu tijekom pečenja jer tako gubite toplinu nužnu za kvalitetno jelo

SHUTTERSTOCK

7. Začinjavamo jelo samo jednom na kraju

Dodavanje začina na kraju uobičajena je početnička pogreška. Primjerice, muškatnom oraščiću, lovoru pa čak i papru treba vremena kako bi otpustili svoj okus i pomiješali se s jelom. Stoga je potrebno dodati začine odmah nakon namirnica kako bi imali vremena integrirati se u jelo. Iskusni kuhari će preporučiti začinjavanje jela čak nekoliko puta u procesu kuhanja. Umjesto da sve začine primijenite jednom i vratite sve na svoje mjesto, držite sve začine blizu, svako malo probajte svoje jelo i prilagođavajte okus dodavanjem jednog ili drugog začina.

8. Preskačemo zagrijavanja pećnice i tave

Problem nedovoljno zagrijane površine za pečenje je jednostavan – jelo će se prije skuhati nego ispeći u tim uvjetima. Keksi koji uđu u pećnicu zagrijanu na jedva 100 Celzijevih stupnjeva rastopit će se i spojiti u jednu veliku palačinku. Meso na nedovoljno zagrijanoj tavi isušit će se i najvjerojatnije zalijepiti za nju. Povrće u kalupu u toploj pećnici prvo će ispustiti dio sokova pa se kuhati u njihovoj pari.

Ako želite pripremiti nešto jednostavno za što uistinu nije potreban recept, olakšajte se život i spremite postavke pečenja kad god možete. Na Simplicity pećnicama s AdaptBake postavkom postoji tako opcija koja memorira najčešće postavke i programe. Imat ćete osjećaj da vas vaša pećnica poznaje i točno zna što biste i kako htjeli.

image

Simplicity kuhinjska napa s AdaptLight tehnologijom

Gorenje

9. Radimo više stvari uz kuhanje

Kada bacite pogled na vijesti, provjeravate mail, odgovarate na poruku ili brzinski ubacujete rublje na pranje dok istovremeno kuhate, to su trenuci kada vam zagore palačinke, a piletina se isuši. Iako je nekada teško ne iskoristiti one malo dulje stanke u kuhinji da nešto brzinski obavimo i maknemo si s 'to-do' liste, pokušajte to maksimalno izbjegavati. Iskoristite te trenutke za opuštanje ili svojevrsnu kulinarsku meditaciju. Promislite o jelu koje pripremate, probajte kakvog je okusa, osmislite kako ćete ga servirati, provjerite jeste li napravili sve korake po receptu i biste li htjeli dodati neki svoj 'twist' jelu.

10. Pretrpamo tave i tepsije

Previše namirnica u tavi ili tepsiji znači teže postizanje odgovarajuće temperature, ali i veću količinu vlage i ispuštenih sokova u kojima se namirnice krenu kuhati, a ne peći. Također, zbog nestabilne temperature, većina će se namirnica nejednako termički obraditi. Dobro je upamtiti, pogotovo kad pečete meso, da se niti jedan komad ne bi smio dodirivati.

image
NIK JARH AV STUDIO

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Gorenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:50