Dobar savjet

Znak da koristite previše deterdženta za pranje rublja i mogući problemi koje ne želite

 MANUEL-F-O/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Mnogi griješe misleći da više deterdženta u perilicu rublje znači čišće i mirisnije rublje, ali to nije istina. Višak deterdženta oštećuje perilicu rublja i čini rublje grubim. Također, ako se deterdžent ne ispere dobro, može doći do iritacije kože ili alergija.

Ako je rublje, nakon što ga izvadite iz perilice, kruto i grubo na dodir, znači da vjerojatno koristite više deterdženta nego što je potrebno.

image
JEVTIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Mogući problemi

Uklonit ćete prljavštinu s rublja, ali će se tkanina brže i lakše istrošiti, boja će nestati, a odjeća će postati neudobna za nošenje. Ujedno možete dobiti i alergijsku infekciju. Usipate li više deterdženta u perilicu, stvorit će se više pjene, a rublje će se zalijepiti jedno za drugo i neće se moći dobro oprati. Pritom će se na odjeći vidjeti tragovi deterdženta. Uz sve to riskirate i kvar uređaja, jer se višak stvrdnutog deterdženta teško otapa pa će se teže izvući iz mašine, a može se dogoditi i da se komadići nakupe u odvodnom crijevu i zato je vrlo važno obratiti pozornost na to koliko deterdženta dodajete.

Ako rublje nije previše prljavo, dovoljne su dvije žlice deterdženta. Ako odjeću perete ručno, trebat će vam puno manje, a sve ovisi o kvaliteti deterdženta koji koristite, jer koncentrati imaju jaču moć pranja i općenito su dvostruko jači od običnog praška, što znači da trebate koristiti dvostruko više nego što biste učinili da koristite obični deterdžent.

Kako ukloniti višak deterdženta?

Kako biste izbjegli iritaciju kože, potrebno je ukloniti višak koji je ostao na rublju. Namočite rublje u vodu u koju ste dodali šalicu octa (pomoći će da se višak deterdženta brže i lakše ukloni iz rublja), zatim istrljajte vidljive tragove i ostavite rublje sat vremena u otopini. Nakon toga stavite rublje u perilicu i uključite samo na ispiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 00:34