OPASNO PO ZDRAVLJE

Zašto izgrebanu tavu treba odmah baciti

 /SHUTTERSTOCK

Svi znamo da su teflonske tave praktične jer u njima se hrana dok je pržimo ne lijepi za dno. Otporne su na visoke temperature do čak 260 stupnjeva, ali imaju jednu veliku manu - lako ih je oštetiti priborom za jelo. Ako miješate hranu metalnom žlicom, preokrećete meso vilicom ili režete nožem komade u tavi, oštećenja su neminovna. Onog trena kad ih primijetite, vrijeme je da se riješite tave, iako nije stara ni pohabana. Evo zašto.

Naime, tava s obrebotinama može ostaviti milione komadića mikroplastike na hrani. To su sitne plastične čestice, veličine manje od pet milimetara i često su nevidljive golim okom, koje mogu biti štetne po zdravlje. Teflonsko posuđe napravljeno prije 2013. godine bilo je još puno opasnije - sadržavalo je kemijski spoj PFOA (perfluorooktanska kiselina). Nakon što su je znanstvenici povezali s karcinomom i nekim drugim bolestima, teflonski su se proizvodi počeli proizvoditi bez nje, što ne znači da su izgrebane tave danas potpuno sigurne za zdravlje. Zato se preporučuje da nikada ne koristite metalni pribor u kontaktu s teflonskom tavom, već pribor od silikona ili mekog drva. No bez obzira koliko je pazili, teflonski premaz se upotrebom troši pa stručnjaci savjetuju takvu tavu, čak i ako nema nikakvih oštećenja, bacite nakon pet godina korištenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 07:34