PROMIJENITE NAVIKE

Začini vam brzo gube okus i miris, a primijetili ste i plijesan? Držite ih i koristite na krivi način

 /SHUTTERSTOCK

Mnogi od nas na svojim kuhinjskim policama imaju uredno složene staklenke sa začinima, koji sa svojim intenzivnim bojama, složit ćete se, imaju i dekorativnu ulogu u kuhinji. Začini su neki od najdugotrajnijih sastojaka koje imate u kuhinji, jer njihov vijek obično traje od nekoliko mjeseci do godina. No, upravo zbog njihova skladištenja i načina korištenja njihov intenzivni okus i miris često slabi, a ponekad se i pokvare.

Gastroportal My Recipes upozorava da je začine potrebno održavati suhima, a navika da ih sipamo direktno iz posuda iznad vrućeg lonca, nije dobra jer tako para od kuhanja ulazi u samu posudu. Vlaga je prvi neprijatelj začina jer dugoročno može dovesti do njihova zgrušavanja, pa čak i razvijanja plijesni. Preporuka bi bila koristiti žličicu, čime ćete ujedno boje procijeniti potrebnu količinu začina.

image
/SHUTTERSTOCK

Osim toga, upozorava se na izbor posuda za začine. Jer, ako želite zadržati njihov miris i okus, prozirne posude u tome vam neće pomoći. Naime, slično maslinovom ulju, izlaganje svjetlu može s vremenom utjecati na okus začina i ubrzati njihovo starenje. Ispravnije bi bilo koristiti neprozirne posude s jasno označenim sastojcima, kako ne biste pogriješili posezajući za željenim začinom prilikom kuhanja. I toplina utječe na okus začina, stoga ih nije poželjno držati na otvorenim policama na prozoru ili u blizini pećnice ili štednjaka. U idealnom slučaju, najbolji je hladan, tamni ormarić koji neće biti podložan čestim oscilacijama temperature.

I još jedna stvar, nikad nemojte koristiti mokru žličicu za uzimanje začina iz posude. To nas vraća na prvo upozorenje - vlagu. Za kraj, neke začine sporije trošimo pa bi s vremena na vrijeme bilo poželjno provjeravati sve posude, redovito čistiti posude i puniti ih novim količinama omiljenih začina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 11:30