Suzbija razne bolesti

Vrijeme je za zlatno mlijeko! Ovaj drevni napitak jača imunitet i čini čuda, a gotov je za 10 minuta

 GMVOZD/GETTY IMAGES

Kafići od Sydneya do San Francisca imaju na svojim jelovnicima hladno prešani sok od kurkume koji se dodaje mlijeku od badema, indijskih oraščića ili kokosa. Mnogima je ovo zdravija alternativa kavi, izvrsnog je okusa - i lako za napraviti.

Zlatno mlijeko od davnina je poznato u Indiji, a koristi se za suzbijanje raznih bolesti, ali i za jačanje imuniteta i kostiju. Priprema je jednostavna i s nekoliko sastojaka svatko ga može napraviti kod kuće. Iako ima brojne prednosti, važno je ne pretjerivati ​​s dnevnim dozama kako biste izbjegli probleme s probavom, piše N1.hr.

Ovo mlijeko ima samo nekoliko sastojaka, a žuto-zlatnu boju mu daje začin kurkuma. Smatra se da je zlatno mlijeko izvrsno za jačanje imuniteta, ali pomaže i kod mnogih drugih bolesti. Ovo mlijeko se u Indiji pije stoljećima, a koristi se za liječenje probavnih tegoba, kao i protiv gripe i prehlade.

Potrebni sastojci:

  • 125 ml mlijeka
  • žlica kurkume
  • pola žličice đumbira u prahu
  • pola žličice cimeta
  • malo papra
  • žličica meda

Postupak

Priprema zlatnog mlijeka zaista je kratka i jednostavna. Potrebno je zagrijati kravlje ili bilo koje drugo mlijeko i dodati mu ostale začine. Sve pomiješajte, pričekajte da prokuha pa smanjite vatru i smjesu kuhajte još desetak minuta. Kad osjetite miris začina, napitak je spreman.

Najbolje je napitak prvo procijediti u šalicu i pričekati da se malo ohladi. Zlatno mlijeko možete čuvati u hladnjaku do pet dana.

Zašto je zlatno mlijeko dobro?

Nekoliko je razloga zašto se ovo mlijeko koristi od davnina u različitim kulturama. Svoje brojne dobrobiti može zahvaliti kurkumi koja ima snažno antioksidativno djelovanje. Također sadrži proteine, magnezij, kalij i kalcij, a evo nekih od najvažnijih dobrobiti zlatnog mlijeka:

1. Smanjuje upalu i bolove u zglobovima

Svi sastojci napitka imaju snažno protuupalno djelovanje. Također mogu smanjiti bolove u zglobovima uzrokovane stanjima kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.

2. Poboljšava raspoloženje

Zbog glavnog sastojka kurkume, zlatno mlijeko može poboljšati raspoloženje i ublažiti simptome depresije. Osim toga, kurkuma poboljšava pamćenje, a u velikim količinama može smanjiti rizik od demencije ili Alzheimerove bolesti.

3. Ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva

U Indiji se zlatno mlijeko koristi kao lijek za razne bolesti. Poznato je da kurkuma jača imunitet, cimet sprječava razvoj bakterija, kao i đumbir koji se također koristi kod raznih infekcija.

4. Dobro je za probavu

Đumbir utječe na probavu potičući je na rad, a pozitivno na probavu djeluje i kurkuma.

5. Smanjuje visoki krvni tlak

Zbog cimeta i đumbira, zlatno mlijeko može djelovati na snižavanje krvnog tlaka. Također smanjuje rizik od srčanog udara.

6. Poboljšava zdravlje kostiju

Mlijeko sadrži kalcij i vitamin D za koje je poznato da imaju pozitivan učinak na razvoj i zdravlje kostiju.

Međutim, iako ovi sastojci doista imaju dobar učinak na tijelo, potrebno je provesti više istraživanja kako bi se te dobrobiti potkrijepile dokazima.

Ima li zlatno mlijeko nuspojave?

Uzima li se u prevelikim količinama, zlatno mlijeko može izazvati probleme s crijevima, bolove u želucu ili grčeve. Međutim, ako pijete jednu šalicu mlijeka dnevno, nećete imati problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 21:42