Najčešće pogreške

Vrijeme je dragocjeni resurs, ali ne kada se radi o bojanju zidova. Ove prečice izbjegavajte

 Family Handyman
Vrijeme je zaista naš najdragocjeniji resurs koji je važno znati štedjeti – ali ne i kada se radi o bojanju zidova

Proljeće je idealno vrijeme da osvježite boju zidova u svojim prostorijama jer se tada boja najbolje suši. Ako se sami upuštate u bojanje ili ako vam je prvi put, donosimo vam popis stvari na koje je važno obratiti pažnju kako ne biste morali ponavljati postupak.

1. BOJANJE ZIDOVA U JEDNOM SLOJU

To je istina, nanošenje jednog sloja boje štedi vrijeme. Međutim, jednim slojem ćete teško postići dobro prekrivanje zida i nijansu boje koju ste željeli. Ako stavljate jedan deblji sloj, boja će vam se vjerojatno razlijevati i dugo će joj trebati da se osuši. Radije nanesite dva tanka jednaka sloja koja će vam dati rezultat koji ste željeli.

2. PRESKAKANJE PRANJA ZIDOVA

Nakon što ste sastrugali staru boju i pripremili ga za novu boju, nemojte preskakati korak u kojem brišete zidove vlažnom krpom. To spriječava nastanak plijesni i s površine dodatno uklanja višak zrnaca i prašine koji bi vam mogli stvarati problem prilikom primanja boje.

image
Family Handyman

3. PRESKAKANJE BRUŠENJA ZIDOVA

Pogriješit ćete ako preskočite brušenje zidne površine. Ovaj korak je važan kako biste se riješili eventualnih izbočina na zidu i ostataka stare boje. Također, pripazite da zid brusite kružnim pokretima jer ćete u suprotnom napraviti dodatne neravnine.

image
Family Handyman

4. Bojanje preko napola osušene boje

Ako se zaista žurite i pokušavate nanijeti boju preko napola osušenog prvog sloja dogodit će vam se pravo kaos – boja će vam ostajati na valjku, a vrijeme za sušenje će se samo produžiti. Stoga vam savjetujemo da pratite upute na kantici i strogo se držite vremena koje je potrebno za sušenje boje.

image
Family Handyman

5. UVJERENI STE DA ĆETE BITI PRECIZNI PRILIKOM BOJANJA

I da se ništa neće dogoditi rubnim djelovima zida i vašim podovima. Radije iskoristite selotejp, novine ili platno kako biste prekrili sve na što bi mogla doći boja. Inače ćete najvjerojatnije nakon bojanja zidova morati temeljito čistiti boju sa gotovo svih površina u prostoriji.

image
Family Handyman

6. PRESKAKANJE PRIPREME ZA BOJANJE ZIDOVA

Struganje stare boje, brušenje zidova, pranje zidova i proces gletanja vjerojatno ne pripadaju vašim omiljenim aktivnostima, ali su jako važni za nanošenje boje. U suprotnom vam se može dogoditi da vam boja otpada i da se stvara plijesan. U tom ćete slučaju ionako morati ponovno prolaziti sve ove korake, pa ih je bolje odmah temeljito napraviti.

image
Family Handyman

7. KORIŠTENJE BOJE DIREKTNO IZ KANTICE

Kantica je teška, može se lako prevrnuti, u boji se mogu nalaziti grudice, nespretna je za kistove i valjke. Radije odlijevajte dio boje u drugu posudu koja ima širi otvor, a usput procijedite boju kako biste izbjegli eventualne grudice.

image
Family Handyman

8. RAČUNATE NA TO DA ĆE BOJA ĆE PREKRITI MANJE PUKOTINE

Dok se boja još uvijek nije osušila, primjetit ćete da se manje pukotine i neravnine na zidu zaista ne vide. Međutim, kada se boja osuši, ona prione za pukotine i one nažalost postaju vidljive. Radije uložite vrijeme u prekrivanje pukotina prije bojanja kako si ne biste zadavali dupli posao.

9. SMATRATE DA SE TAPETE PRETHODNO NE MORAJU SKIDATI

Tapete se skidaju na način da se namoče, a zatim skidaju. Prilikom bojanja preko tapeta, one se namoče i njihovo ljepilo postaje slabije. To znači je postoji velika vjerojatnost da će se u nekom trenutku bojanja početi odljepljivati sa zida, a taj nakav nered sigurno ne želite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 09:20