urbano vrtlarenje

Vrijeme je da utoplite svoje biljke!

Jesen je službeno počela prije desetak dana, a temperature su tek nedavno počele padati zajedno s jesenjim kišama. Bliži se trenutak kada će biti potrebno unijeti biljke s balkona i prozora u unutrašnjost kako bismo ih zaštitili od hladnoće i suvišne vlage. Budite dobri prema svojim biljčicama i pripazite na ovih nekoliko stvari prilikom njihove selidbe u stan ili kuću.


Priprema i planiranje

Nemojte predugo čekati - isplanirajte unaprijed kada ćete preseliti svoje biljke te ih tjedan-dva prije selidbe smjestite u hlad kako bi promjena njihovih uvjeta bila postupna. Kada temperatura padne ispod 15 Celzijevih stupnjeva i više dana ostane tako nisko, vrijeme je za selidbu.


Nemojte ih staviti bilo kamo - odlučite unaprijed kamo ćete smjestiti svoje biljke. Pokušajte stvoriti uvjete koji su što sličniji vanjskima tako što ćete staviti biljke koje su bile na izravnom suncu u prozore koji gledaju prema jugu. Ako to nije moguće, pokušajte ih barem postupno pomicati u prostore sa sve manje svjetla u periodu od nekoliko dana ili tjedana. Još postoji mogućnost da će izgubiti lišće zbog smanjenja količine svjetla, ali ste barem pokušali smanjiti taj učinak.

Provjerite treba li biljke presaditi - pregledajte tegle kako biste vidjeli jesu li ih vaše biljke prerasle i treba li ih presaditi. Ako je odgovor na to pitanje da, pripazite da pri odabiru nove tegle uzmete onu s rupama za otjecanje vode i primjerenu zemlju za presađivanje. Lagano i oprezno podrežite biljke koje su se previše raširile dok su bile na otvorenom.



Nemojte zanemariti bolesti i insekte - obavezno pregledajte svoje biljke kako biste se uvjerili da nemaju bolesti i insekte koje biste mogli unijeti u svoj životni prostor i zaraziti ostale biljke u stanu ili kući. Uronite teglicu u mlaku vodu na 15 minuta kako biste istjerali sve štetočine van. Dobro iscijedite teglicu prije nego što je unesete unutra. Ako želite biti u potpunosti sigurni da ne unosite nepozvane goste zajedno sa svojim biljkama u stan, stavite ih u karantenu nekoliko dana odvojene od ostalih biljaka kako biste spriječili moguće nezgode s bubama.

Nemojte ih pretjerano zalijevati - jednom kad preselite biljke u unutrašnjost svoga doma pripazite na zalijevanje. Za većinu biljaka to znači da ih trebate pustiti sve dok zemlja ne bude suha na dodir. Ovisno o uvjetima grijanja potrebno je prilagoditi količinu vode kojom zalijevate jer suhi grijani zrak u prostoru može stvoriti potrebu za češćim zalijevanjem. S obzirom na to da će sporije rasti zbog manje količine svjetla, svaki ili svaki drugi mjesec tijekom zime pognojite svoje biljke.

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:24