da sve blista

Vaši uređaji i pribori za čišćenje doma također trebaju čišćenje: Evo što vam je činiti

 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Prljava krpa jednostavno neće ukloniti prljavštinu ili će je premjestiti svaki put na novo mjesto kad je upotrijebite

Kako možete očekivati ​​blistavu čistu kuću ako su vam uređaji i pribori za čišćenje prljavi? Prljava krpa jednostavno neće ukloniti prljavštinu ili će je premjestiti svaki put na novo mjesto kad je upotrijebite. Ili pak prljava metla može napraviti smo više nereda, nego koristiti. To doista nikome ne treba.

Pogledajmo kako očistiti pomagala za čišćenje kako biste postigli najbolje rezultate uz najmanje truda.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Usisavač

Sve spremnike, uspravne usisavače i ručne usisavače treba redovito čistiti.

Što je potrebno:

  • Vruća voda
  • Deterdžent za pranje posuđa
  • Eterično ulje (po izboru)
  • Podrezivač šavova ili male škare

Vrećice

Nakon što primijetite da vam se smanjio usis na usisavaču vrijeme je za pražnjenje vrećice ili postavljanje nove (ako su u pitanju jednokratne). Osim toga nužno je bar jednom mjesečno oprati dio gdje je smještena vrećica. Dodajte malo deterdženta za suđe u mlaku vodu i krpom isperite dio gdje se inače nalazi vrećica te potom prebrišite suhom krpom prije postavljanja nove vrećice.

Crijevo i filtri

Barem tromjesečno pregledajte crijevo ima li kakva začepljenja i promijenite jednokratne filtre ili operite filtre za višekratnu upotrebu. Da biste osvježili zrak dok usisavate, dodajte kapljicu ili dvije svog omiljenog esencijalnog ulja u filtar.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Brisači podova

Brisači podova mogu se izrađivati ​​od pamučnih niti, mikrovlakana, tkanina ili spužva. Svaki tip treba temeljito očistiti nakon svake upotrebe. Promjena boje nije problem, ali vlakna koja su zasićena prljavštinom čine vaše podove samo prljavijima.

Što je potrebno:

  • Deterdžent za pranje rublja
  • Izbjeljivač
  • Sredstvo za čišćenje na bazi ulja
  • Vruća voda


Glave brisača mogu se baciti u perilicu sa sličnim proizvodima. Za uklanjanje jakih nakupina masti i prljavštine upotrijebite deterdžent za rublje. Ako su vam proizvodi u bijeloj boji, dodajte pola šalice izbjeljivača u ciklus pranja kako biste ih dezinficirali. Objesite glavu mopa da se prirodno osuši na zraku.

Očistite glave koje se ne skidaju

Pomiješajte s otopinu od vrlo vruće vode i dvije žlice deterdženta ili sredstva za čišćenje na bazi borovog ulja u velikoj kanti ili sudoperu. Ostavite da se glava brisača namače najmanje 15 minuta. Temeljito isperite vrućom vodom i pustite da se osuši. Ako glava brisača ima neugodan miris, dodajte pola šalice izbjeljivača ispiranje kako biste dezinficirali vlakna.

Spužvaste glave

Nakon upotrebe spužvastog brisača dobro ga isperite vrućom vodom. Zatim pomiješajte otopinu od pola šalice klora i par litara vruće vode. Ostavite brisač da se namače pet do deset minuta. Dobro isperite i ostavite da se osuši na zraku.

image
Unsplash


Metla

Bez obzira koristite li metlu izrađenu od slame, mikrofibre ili ekstrudirane plastike i njih treba povremeno čistiti.

Što je potrebno:

  • Deterdžent za pranje posuđa
  • Vruća voda


Uklonite nakupljenu prljavštinu

Iznesite metlu vani i pređite čekinjama preko ruba stepenice kako biste uklonili zarobljenu prljavštinu ili uklonite ručno. Za dublje čišćenje pomiješajte kantu vruće vode s dvije žličice deterdženta za pranje posuđa, operite metlu u otopini, a zatim isperite hladnom vodom. Objesite metlu s čekinjama prema dolje da se osuše.

Nikada nemojte spremati metlu tako da dlake dodiruju pod. Objesite ili pohranite s podignutim čekinjama kako biste zadržali pravilan oblik i svjež rub. Ako je vaša prirodna slamnata metla izgubila svoj izvorni oblik, temeljito navlažite čekinje i pomoću velikih gumica ili vrpce preoblikujte čekinje. Ostavite metlu da se potpuno osuši prije uklanjanja gumica.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Spužve i četke

Čišćenje je neophodno za spužve i četke koje se koriste u kuhinji.

Što je potrebno:

  • Vruća voda
  • Izbjeljivač

Nakon svake uporabe spužvu ili četku dobro isperite vrućom vodom i spremite uspravno kako bi se brzo osušila. Barem jednom tjedno pomiješajte otopinu vruće vode i pola šalice izbjeljivača i pustite da se spužve i četke namaču pet do 10 minuta. Napomena: Nemojte namakati četke koje imaju drvene osnove ili ručke. Umočite ih brzo u otopinu, a zatim pustite da se osuše na zraku.

Bacite spužve ako imaju neobičan miris. Taj miris su bakterije koje širite po svakoj površini koju spužva dodirne. Bacite četke kad se dlake poravnaju ili podijele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 00:26