DOSADNI INSEKTI

Uočili ste moljce u svome domu? Otkrijte o kojoj vrsti se radi i uklonite ih zauvijek

 /SHUTTERSTOCK
Prvi korak? Otkrijte koja je vrsta moljaca - moljac za odjeću ili moljac za smočnicu - napao vaš dom

Moljci su neka od najneugodnijih stvorenja koje možete imati u svom domu. Ovi insekti vole boraviti u mračnim prostorima u potrazi za mjestima gdje mogu položiti jaja i pronaći hranu, što znači da ćete ih vjerojatno uočiti u podrumima, tavanima ili ormarima. Iako su uglavnom bezopasna stvorenja, svejedno je uznemirujuće vidjeti ih kako lepršaju uokolo (a još je dosadnije pronaći rupe na vašim omiljenim puloverima). Zato donosimo savjete kako se zauvijek riješiti moljaca.

image
/SHUTTERSTOCK

Prvi korak? Otkrijte koja je vrsta moljaca - moljac za odjeću ili moljac za smočnicu - napao vaš dom. Iako su obje vrste jednako dosadne, imaju različite izvore hrane. Jedni moljci se roje po vašoj posteljini i ormaru, dok se moljci iz smočnica množe u kuhinji. Zato je ključno primijeniti učinkovite preventivne mjere, uključujući bacanje kontaminiranih materijala i zatvaranje sezonske odjeće i stvari iz smočnice.

1. Odredite vrstu moljaca

Vlasnici kuća obično dolaze u kontakt s jednom od dvije vrste moljaca: moljac iz smočnice i moljac koji napada odjeću. Kao što njihove kategorije impliciraju, ovi insekti traže različite izvore hrane u različitim dijelovima kuće.

Što se tiče moljaca u smočnici, koji se ponekad nazivaju i moljci od brašna, većinu privlače žitarice i suha roba: žitarice, krekeri, riža i druga spremljena hrana. Kad napadnu vaš prostor, mogli biste primijetiti neugodne mreže ili sićušne gusjenice.

Moljci koji napadaju odjeću prirodno vole ormare, a gusjenice se za prehranu oslanjaju na prirodna vlakna poput lana, vune, svile ili krzna. Ove male napasnice pronalaze puno puteva do vašeg doma ili stana — mogu uletjeti kroz otvorena vrata ili prozor, biti na odjeći kupljenoj u trgovini (osobito rabljenoj) ili se čak probiti kroz male pukotine na vašoj fasadi.

Osim rupa u odjeći, ovi štetnici također mogu ostaviti za sobom kožu kukuljica i izmet koji izgledaju poput velikih zrna pijeska. Moljci koji napadaju hranu obično su puno veći od moljaca za odjeću - čak dvostruko veći. Još jedna karakteristika za identifikaciju: ako promatrate moljca za hranu pod mikroskopom, on nema dlake. S druge strane, moljci koji napadaju odjeću imaju sitne čuperke dlaka.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Započnite čišćenje i izbacite zaražene materijale

Ako se pokušavate riješiti moljaca, prvi korak u zaustavljanju zaraze je izbacivanje vreća za smeće. Izbacite svu potencijalno kontaminiranu hranu i uklonite je iz kuće.

Ako imate posla s moljcima koji napadaju odjeću, počnite tako što ćete oprati hrpu rublja. Operite što možete vrućom vodom i deterdžentom, zatim osušite na srednjoj do jakoj temperaturi kako biste ubili ličinke, osim ako naljepnica za njegu ne preporučuje drugačije. Kemijsko čišćenje također može ukloniti greške na odjeći.

I u kuhinji i u ormaru, usisajte sve: tepih, zidove, podnice - što god želite. Koristite alat za pukotine za čišćenje duž rubova i u kutovima. Zatim odmah izbacite vrećicu za usisavanje ili ispraznite posudu za prašinu van i temeljito je operite jer može sadržavati jaja. Na kraju, temeljito oribajte police i zidove mješavinom vode i deterdženta. Police u smočnici također se mogu obrisati mješavinom 50/50 bijelog octa i vode.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Preskočite naftalin i sve zatvorite

Omiljena metoda vaše bake nije više prihvatljiva jer mnogi stručnjaci smatraju da kemikalije u naftalinu — naftalen ili paradiklorobenzen — predstavljaju rizik za zdravlje. Igrajte na sigurno i spriječite moljce na odjeći na druge načine. Višestruki pristup temeljitog čišćenja i čvrstog zatvaranja predmeta zaštitit će vaš dom od moljaca — bez dugotrajnog mirisa.

Zatvorite sezonsku odjeću u hermetički zatvorene vrećice ili kutije. Čuvajte ih u glavnom dijelu kuće, a ne na vrućem, vlažnom tavanu ili podrumu. Iako možete isprobati prirodni repelent, nemojte se oslanjati na cedar kao brzo rješenje ili dugotrajan lijek. Ulja iz drva mogu spriječiti zaraze oštećujući male ličinke, ali neće očistiti postojeće i učinak gubi snagu nakon nekoliko godina.

U smočnici čuvajte hranu u staklenim ili tvrdim plastičnim hermetički zatvorenim posudama. Ovo ima dodatni učinak odvraćanja plijesni te drugih nametnika poput mrava i žohara. Također je dobra ideja provjeriti hranu iz trgovine prije nego što je stavite u smočnicu, jer tako obično počinju zaraze.

4. Razmotrite prirodne pripravke

Postoje razne DIY zamke koje možete napraviti koristeći ono što već imate kod kuće. Neki će te štetočine ubiti trenutno, dok su drugi učinkoviti načini za sprječavanje njihove invazije.

Napravite mješavinu začinskog bilja: začinsko bilje odlično odbija moljce jer ne vole miris. Napunite plastičnu vrećicu biljem — lavandom, ružmarinom, klinčićima itd. — i objesite vrećicu gdje god želite da moljci izbjegnu. Ili, razrijedite svoja eterična ulja za prskanje po odjeći i stvarima.

Upotrijebite metodu deterdženta za posuđe i svjetla: blogerica Merissa Alink iz Little House Livinga napravila je DIY zamku kako bi svoj dom riješila moljaca koji jedu biljke. Pomiješala je vodu i sredstvo za pranje posuđa u zdjelici, a zatim je stavila pod svjetlo. Zatim je preko noći ugasila sva svjetla u ostatku prostora. Sutradan je imala zdjelu punu utopljenih moljaca.

Obrišite octom: Ocat je prirodno sredstvo za čišćenje, pa pomaže u pranju i ribanju područja na kojima ste pronašli ličinke i jajašca. Kada koristite ocat, imajte na umu da može nagrizati drvene i kamene površine.

image
/SHUTTERSTOCK

5. Redovito usisavajte i čistite

Spriječite buduće probleme sa štetočinama redovitim održavanjem kuće. Brisanje površina i uklanjanje prašine, vlakana i mrvica pomoći će vam. Pratite ima li znakova aktivnosti moljaca ne samo na vašoj odjeći i hrani, već i na drugim mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 10:43