dostojna zamjena

Umjesto omekšivača, dodajte 3 kapi ovoga i rublje će danima mirisati i biti mekše nego ikada

 /SHUTTERSTOCK

Znate li da ne morate dodavati omekšivač u perilicu prilikom svakog pranja? Možete izbjeći kemikalije i oprati svoje rublje na ekološki način kako bi dugo mirisalo svježe i bilo mekše no ikad, a ova dva sastojka odlična su zamjena.

Ocat

Octom možete očistiti kupaonicu, ukloniti mrlje s glačala, mikrovalne pećnice, hladnjaka, no sada ga možete koristiti i kao omekšivač. Preporučuje se koristiti jabučni ocat i destilirani alkoholni ocat. U pretinac za omekšivač ulijte najviše 3 žlice octa, uz ovu dozu rublje neće biti poput octa, a bit će nevjerojatno mekano i baršunasto.

Esencijalna ulja

Ako koristite omekšivač čisto zbog mirisa, postoji i prirodna varijanta. Mirisna, nježna i opojna, eterična ulja koriste se u kozmetici, masaži i osvježenju prostora, a njihove prekrasne mirisne note može upiti i rublje. Pomiješajte 2-3 kapi eteričnog ulja po izboru s 2 šalice octa. Dobro ga promiješajte pa ga možete koristiti kao klasični omekšivač i uliti u perilicu, ali i kao sprej za prskanje po već opranoj odjeći, prenosi Najzena.

Za svjež miris možete koristiti eterično ulje eukaliptusa i metvice; želite li da vam rublje miriše kao da ste stavili parfem, stavite ga bademovo ulje, dok će lavanda mirisati čisto i nježno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 21:47