DOSTUPNO I JEFTINO

Uklanjanje mrlja od znoja uz pomoć votke ili aspirina? Da, i to je moguće

 Unsplash
Mrlje od znoja i neugodne mirise možete ukloniti uz nekoliko jednostavnih trikova s predmetnima koje već vjerojatno imate u kući

Sviđalo se to vama ili ne, mrlje od znoja su nekako uvijek prisutne. Bez obzira na to imate li ih na odjeći od vježbanja ili vam je jednostavno vruće, te izdajničke mrlje na odjeći su neizbježne. One su životna činjenica i svatko iskusi mrlje od znoja u različitim stupnjevima. I puno vremena, unatoč korištenju antiperspiranata i dezodoransa, znoj ponekad može ostaviti i smrdljive mirise na odjeći. Ali nemojte bacati svoje obojene ili na neki drugi način problematične predmete - ako naučite kako ukloniti mrlje od znoja, možete spasiti svoju garderobu.

image
Unsplash

Dobra vijest je da mrlje od znoja i neugodne mirise možete ukloniti uz nekoliko jednostavnih trikova s predmetnima koje već vjerojatno imate u kući. Neka od ovih rješenja su doista iznenađujuća, ali funkcioniraju. Slijedite odgovarajuće korake za proizvod za uklanjanje mrlja po vašem izboru, a zatim bacite odjevni predmet u perilicu.

Prah za omekšavanje mesa

Prah za omekšavanje mesa vjerojatno nije prva stvar na koju biste pomislili kada smišljate kako ukloniti mrlje od znoja, ali mrlje koje je teško ukloniti možete na ovaj način omekšati. Prije nego što operete tu oštećenu majicu, navlažite mrlju ispod pazuha i pospite je sredstvom za omekšavanje mesa. Zatim samo operite kao i obično.

Aspirin

Te žute mrlje od znoja sigurno vam mogu zadati glavobolju, a aspirin vam može pomoći na neočekivan način. Zdrobite dvije tablete aspirina i pomiješajte prah s pola šalice tople vode. Namočite umrljani dio odjeće u otopinu dva do tri sata, zatim operite na uobičajeni način.

Deterdžent za pranje posuđa

Pomiješajte jedan dio sredstva za pranje posuđa s dva dijela vodikovog peroksida, zatim izribajte mrlju i ostavite da odstoji sat vremena. Deterdžent za posuđe dobro djeluje i na mrlje od ulja, jer je stvoren za masnoću i ulje.

image
Unsplash

Sol

Sol je još jedan tajni sastojak za uklanjanje onih tvrdokornih žutih mrlja. Otopite 4 žlice soli u jednoj litri vruće vode. Nanesite otopinu spužvom na odjeću dok mrlja ne nestane.

Limuni

Izbjegnite skupe račune za kemijsko čišćenje! Uklonite ružne mrlje ispod pazuha s bluza tako da ih izribate mješavinom jednakih dijelova limunova soka i vode. Citrus djeluje kao borac protiv mrlja, ali je dovoljno nježan da ne ošteti vašu osjetljiviju odjeću.

Ocat

Ulijte malo octa izravno na mrlju i utrljajte ga u tkaninu prije nego što stavite predmet u pranje. Također možete ukloniti mrlje od dezodoransa s košulja i bluza tako da ih nježno istrljate nerazrijeđenim octom prije pranja.

Soda bikarbona

Prethodno tretiranje odjeće pastom napravljenom od 4 žlice sode bikarbone i jedne četvrtine šalice tople vode može pomoći u uklanjanju raznih mrlja, uključujući mrlje od znoja. Za stvarno grozne mrlje, ostavite pastu da se suši oko dva sata prije pranja. Za mrlje oko ovratnika utrljajte pastu i dodajte malo octa prije nego što košulju stavite u pranje.

image
Unsplash

Amonijak

Istrljajte znoj, pa čak i mrlje od krvi tako što ćete to područje prije pranja natopiti otopinom amonijaka i vode. Amonijak je izvrstan način da se riješite mrlja od znoja—ali nikada ga ne smijete miješati s izbjeljivačem jer kombinacija ta dva proizvoda može izazvati otrovne pare.

Votka

Da, jednaki dijelovi votke pomiješani s toplom vodom mogu pomoći u uklanjanju mrlja od znoja, zahvaljujući sadržaju alkohola u votki. Poprskajte područje neugodnog mirisa ili mrlju mješavinom prije strojnog pranja.

image
Unsplash

Boraks

Iako ga ne biste trebali koristiti na osjetljivim tkaninama, boraks je učinkovit proizvod koji može pomoći u uklanjanju mrlja od znoja. Sve što vam treba je jedna žlica ovog praha pomiješana s malo vode da se pretvori u pastu. Nanesite ga na zahvaćeno područje i ostavite da djeluje 30 minuta prije nego što ga izribate i operete odjeću kao što je uobičajeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 14:03