Pravila postoje

Trebate li rublje sušiti u hladu ili na suncu? Odgovori će mnoge iznenaditi...

 BARBARE KACHARAVA /UNSPLASH/
Kako bi odjeća ostala svježa i mirisna rublje je najbolje sušiti vani

Međutim, moraju se poštovati određena pravila kako bi se zajamčila kvaliteta rublja kao i njegov vijek trajanja.

Odluka o tome hoćete li odjeću sušiti u hladu ili na suncu može se činiti trivijalnom, no ipak postoje važna praktična razmatranja uključena u ovo pitanje. S jedne strane, sunce nudi brzo i prirodno rješenje, dok hlad može očuvati boje rublja. Što izabrati?

Sunce za prirodne bijele tkanine

Sušenje na suncu ima nekoliko neporecivih prednosti. Prije svega, brzo je i učinkovito, posebno po vrućem sunčanom vremenu.

Sunce ima prirodni učinak izbjeljivanja koji može pomoći u uklanjanju tvrdokornih mrlja i učiniti odjeću čišćom. Osim toga, sunce djeluje kao prirodni dezinficijens, ubijajući bakterije i grinje potencijalno prisutne na odjeći.

Međutim, sušenje na suncu nije bez nedostataka. Sunčeve ultraljubičaste zrake mogu s vremenom izblijediti tkanine i boje. Osim toga, sušenje na suncu može neke tkanine učiniti lomljivijim, što bi moglo skratiti njihov vijek trajanja.

image
FADYUKHIN/GETTY IMAGES

Sjenilo za tamni tekstil

Poznato je da sušenje u hladu čuva boje odjeće. Odsutnost izravne sunčeve svjetlosti uvelike smanjuje rizik od promjene boje. Osim toga, sušenje u hladu nježnije je za osjetljiva vlakna i tekstil, produžujući vijek trajanja odjeće.

S druge strane, sušenje u hladu može potrajati dulje, osobito po vlažnom ili hladnom vremenu. Ovo može biti manje zgodno ako vam je odjeća potrebna za brzo sušenje.

Je li moguće sušiti odjeću noću?

Sušenje odjeće vani noću može se činiti zgodnim, ali ovaj se postupak ne preporučuje zbog raznih čimbenika.

Noćna vlaga, osobito u noći punog mjeseca, može usporiti proces sušenja. Dok dugotrajna vlaga može pridonijeti razvoju plijesni i razgradnji tekstilnih vlakana, što može oštetiti vašu odjeću i smanjiti joj životni vijek.

Konačno, jutarnja rosa može promijeniti boju vaše odjeće. Sastoji se od peroksida, prirodnog izbjeljivača.

Je li moguće sušiti odjeću vani zimi?

Kad temperature padnu i nastupi zima, ideja o sušenju rublja na otvorenom može se činiti kontraintuitivnom. Međutim, sunčani dani zimi mogu biti idealni za sušenje na otvorenom. Čak i ako su temperature niske, toplina sunca može ubrzati proces sušenja.

Vjetroviti dani pomažu u uklanjanju vlage iz rublja, čak i u hladnim danima. Provjerite je li vaše rublje pravilno rašireno i razmaknuto kako biste omogućili dobru cirkulaciju zraka.

Za vješanje rublja odaberite zaštićeno mjesto dobro izloženo suncu. Izbjegavajte područja gdje rublje može biti izloženo snijegu ili kiši.

Ima li smisla vješati rublje?

Kada je riječ o vješanju rublja, ne radi se samo o odabiru mjesta za vješanje odjeće. Način na koji vješate svoje tkanine zapravo može igrati presudnu ulogu u njihovoj dugotrajnosti i izgledu.

image
ADOBE STOCK/

Kvadrat s vodoravnom linijom: nakon centrifuge sušiti ravno

Kvadrat s dvije vodoravne crte: sušiti ravno bez centrifuge

Kvadrat s okomitom crtom: konac se osuši nakon centrifuge

Kvadrat s dvije okomite crte: sušiti ravno bez centrifuge

Kvadrat s dvije crte od kojih je jedna u gornjem lijevom kutu: preporučuje se sušenje u hladu

Odluka hoćete li odjeću sušiti u hladu ili na suncu ovisi o raznim čimbenicima, uključujući vaše osobne preferencije, vrstu odjeće koju sušite i vremenskim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 04:18