Čas posla

Tapete, tapete... teško ih je postaviti, a još teže skinuti. Ali znamo kako!

 Bourne Decorators
Već ste počeli s radovima renovacije, uklonili stare tapete, no posao još nije gotov

Prije nego ste ih počeli uklanjati sa svojih zidova, jeste li proučili kako ukloniti ljepilo koje ostaje iza njih? Vjerujte nam, posljednja stvar koju želite učiniti jest provesti sate guleći svaki komadić zastarjelih tapeta kako biste otkrili da ne možete odmah početi bojati jer je zid prepun ostataka ljepila. Proces skidanja tapeta uključuje natapanje površine vodom ili sredstvima za tu namjenu, a potom skidanje papira pomoću zidarske lopatice koja uspješno odvaja papir, ali ostavlja tvrdoglave ljepljive ostatke. Kako biste dobili čist i gladak zid koji je spreman za bojanje, trebate ukloniti sve te ostatke jednom zauvijek! Naučite kako ukloniti ljepilo za tapete kako bi dovršili svoj projekt prekrasnih zidova poput pravog profesionalca!

POTREBAN MATERIJAL

  • plastična cerada za zaštitu poda
  • zaštitna traka
  • kanta
  • voda
  • tekući deterdžent za pranje posuđa
  • soda bikarbona
  • ocat (po potrebi)
  • sredstvo za uklanjanje tapeta (po potrebi)
  • gumene rukavice
  • spužvice
  • krpe
  • zidarska lopatica
  • vreće za smeće

PRVI KORAK - PRIPREMITE PROSTORIJU

Uklonite što veći broj komada namještaja izvan prostorije ili ako to nije moguće grupirajte sav namještaj u sredini prostorije. Sam postupak skidanja tapeta uključuje puno vode pa prekrijete podove i ostatak namještaja plastičnim ceradama i koristite zaštitnu traku kako biste prekrili sve električne utičnice, prekidače i odvode. Dobra je ideja ugasiti struju u prostoriji kako ne bi došlo do nezgoda.

DRUGI KORAK - POMIJEŠAJTE SVOJE SREDSTVO ZA SKIDANJE

Pomiješajte vruću vodu, tekući deterdžent za pranje posuđa i jušnu žlicu sode bikarbone u kanti. Ako primijetite da ljepilo ne silazi tak lako kada mješavinu nanesete na zid, dodajte u nju i ocat i to jednu šalicu na četiri litre vode. Posebno tvrdokorne ostatke možda će biti potrebno ukloniti komercijalnim sredstvom za uklanjanje tapeta, ono ocat bi trebao biti dovoljan.

TREĆI KORAK - NANESITE MJEŠAVINU NA ZIDOVE

Stavite gumene rukavice i vlažnom spužvicom utrljajte mješavinu na odabrani dio zida. Nemojte ju pokušavati nanijeti na cijeli zid odjednom, važno je da radite na dijelovima koji nisu veći od 1,5 x 1,5 m kako biste mogli ukloniti ljepilo dok je još meko. Pustite da sredstvo djeluje nekoliko trenutaka pa potom obrišite ostatke ljepila krpom. Možete upotrijebiti i zidarsku lopaticu kako biste nježno sastrugali tvrdokorne komade. Pojedine dijelove možda ćete morati natopiti više puta. Bacite sve strugotine u vreće za smeće. Ponovite postupak sve dok ne prijeđete cijelu prostoriju i ne uklonite u potpunosti ljepilo. Pokušajte nanijeti kemijsko sredstvo za uklanjanje kako biste uklonili posljednje ostatke.

ČETVRTI KORAK - OČISTITE ZIDOVE

Obrišite sredstvo za čišćenje sa svojih zidova pomoću čiste i vlažne krpe i to kružnim pokretima. Osušite zid drugom čistom krpom ili ručnikom.

PETI KORAK - OČISTITE PROSTORIJU

Prozračite prostoriju i pustite da se zidovi dobro osuše (oko 24 sata) prije nego ih obojite. Zidovi bi trebali biti glatki, a ako pronađete ljepljive dijelove trebate ponoviti postupak. Ako ne planirate bojati, uklonite ljepljivu traku i zaštitnu plastiku iz prostora i vratite namještaj. Sjednite i uživajte u svojim čistim zidovima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:45