POSTOJE NAČINI

Sušenje odjeće za vrijeme velike vlage je prava muka: Uz ove trikove ubrzajte proces

 Unsplash
Kada vješate odjeću, razmaknite je kako biste bili sigurni da zrak može slobodno cirkulirati

Jedna od najiritantnijih stvari koja vam se može dogoditi jest da se konačno natjerate oprati tu hrpu rublja i da vam se ona čak nakon nekoliko dana ne može osušiti zbog vlage u zraku, a uz to još i poprimi smrad vlage tako da ju morate ponovo oprati. Na žalost, ovih jesenskih dana to je okrutna stvarnost svih onih koji svoju odjeći suše prirodnim putem. Srećom, postoji nekoliko trikova koji će ubrzati proces i spriječiti ovu neugodnu pojavu.

image
Unsplash

Iscijedite odjeću ako je potrebno

Kvalitetne, moderne perilice rublja s opcijom pranja s jakom centrifugom ne bi smjele ostaviti vaše rublje mokrim. Ali ako vaše rublje ipak nakon pranja sadrži vidljivu količinu vode, iscijedite odjeću prije nego što je objesite. Postoji nekoliko načina da to učinite:

Presavijte odjevni predmet nekoliko puta, stavite ga u kadu i pritisnite

Koristite ručnik: položite ručnik na pod, stavite odjevni predmet na njega i zarolajte sve zajedno. Nogama nekoliko puta pritisnite svežanj o pod kako biste se riješili viška vode. Sada možete objesiti odjeću na uže ili stalak za sušenje.

Koristite ručnu cijedilicu: ručni aparati za cijeđenje savršeni su za ljude koji mogu uložiti 500 do 1000 kuna. Najbolja stvar kod ručnih strojeva za cijeđenje je to što ne troše nikakvu energiju, što ih čini ekonomičnom i ekološkom verzijom električnih sušilica.

image
Unsplash

Objesite svoju odjeću na optimalan način

Kada vješate odjeću, razmaknite je kako biste bili sigurni da zrak može slobodno cirkulirati. Izravnajte sve nabore. Ključno je pronaći najbolje mjesto za vaš stalak. Tijekom ljeta, možda ćete htjeti svoju odjeću objesiti vani na suncu. Ali ako živite u kišovitom mjestu, svakako stavite rublje pod krov. Ne brinite ako odjeća nije previše izložena suncu - izlaganje vjetru također će pomoći.

Tijekom zime stavite rublje na topla mjesta, unutar doma - na primjer uz radijatore

Savjet za uštedu energije

Tijekom zime rublje perite samo kada biste ionako palili grijanje.

image
Unsplash

Savjet za sušenje

Predmete koji se sporo suše (mislimo na traperice) možete staviti izravno na radijatore kako biste uštedjeli nekoliko sati sušenja.

Ako ste u žurbi, koristite sušilo za kosu i glačalo

Ako morate stići na sastanak za nekoliko sati, a sve su vam čarape mokre, ne očajavajte! Vaše sušilo za kosu i glačalo vaši su najbolji prijatelji.

Objesite potrebni komad odjeće na uže i osušite ga sušilom za kosu. Ovaj proces može potrajati samo nekoliko minuta za čarape, ali će vam trebati više strpljenja za traperice.

Alternativno, koristite glačalo. Stavite odjevni predmet na dasku za glačanje i stavite ručnik na njega. Ručnik je iznimno važan - zaštitit će odjevni predmet od oštećenja i upiti višak vode. Peglajte predmet s obje strane.

image
Unsplash

Investirajte u odvlaživač zraka

Ako razina vlage u vašem domu prelazi 50%, razmislite o kupnji odvlaživača.

Osim što će ubrzati proces sušenja rublja, odvlaživač će vam pomoći u izbjegavanju vlage i plijesni. Odvlaživači zraka dolaze u različitim kapacitetima, ovisno o vašim potrebama, veličini prostorije i razini vlažnosti. Veliki uklanjaju do 75 pinti vlage dnevno, srednji između 45 i 50, a mali imaju raspon od 25 do 50 pinti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:08