Sezonska provjera

Stvari koje biste trebali napraviti kod kuće, ako niste. Budite bezbrižni i obavite ove servise

 Markus Spiske/Unsplash
Dok uživate u posljednjim toplim danima, vrijeme je da se pripremate za hladnije vrijeme

Što sve morate napraviti kako bi vaš dom bio spreman za vrijeme koje nas uskoro očekuje?

Kako bismo vam pomogli, za vas smo izdvojili nekoliko važnih stvari koje biste trebali napraviti kod kuće što prije.

image
Alexander Schimmeck/Unsplash

1. OČISTITE ILI ZAMIJENITE OLUKE.

Prije svega je bitno da očistite oluke jer se od zime u njima sigurno nakupilo mnogo nečistoća. Isto tako, usput provjerite i jesu li vašem krovu potrebni bilo kakvi popravci.

image
Fran Hogan/Unsplash

2. PROVJERITE STANJE PROZORA.

Dolazak jeseni podrazumijeva i mnogo niže temperature pa je provjeravanje prozora u stanu ili kući također jedan od važnijih zadataka. Osim prozora, bilo bi dobro da provjerite i stanje vaših vrata.

image
EXPLORA_2005/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. SKLONITE VANJSKI NAMJEŠTAJ NA ZAŠTIĆENO MJESTO.

Ljetni dani bili su savršeni za uživanje na vanjskim ležaljkama, ali dolaskom kišnih dana isti bismo namještaj trebali skloniti u ostavu, podrum ili neko drugo zaštićeno mjesto.

4. ISKLJUČITE SVE SLAVINE NA OTVORENOM.

Naime, kako biste spriječili eventualno smrzavanje vode, isključite sve slavine u vrtu ili dvorištu. Osim toga, također vam preporučujemo da provjerite jesu li vam odvodi u dobrom stanju te očistite svu prljavštinu koja se tijekom ljeta nakupila u cijevima.

5. OBAVITE NAVRIJEME SERVIS KLIMA-UREĐAJA.

Ako ste se tijekom ljeta hladili pomoću klima-uređaja, a on vam također služi i za grijanje tijekom hladnijih dana, vrijeme je da nazovete majstora da napravi servis klime. Ako ste taj zadatak odradili prije ljeta, dovoljno je samo da očistite i operete filtere.

6. ORGANIZIRAJTE SVOJU GARDEROBU.

Jednako kao i dolaskom ljeta, i jesen je godišnje doba kada mijenjamo garderobu. Naravno da cijelu promjenu ne trebate napraviti u jednom danu, ali riješite se sve one ljetne odjeće koju više ne mislite nositi do iduće godine. Pažljivo pregledajte svu odjeću, operite onu koju ćete sigurno nositi sljedeće godine, a onu koju ne mislite - bacite ili donirajte.

image
Jonathan Francisca/Unsplash

7. NAPRAVITE ‘GENERALKU‘ U KUHINJI.

Jesen je također savršeno vrijeme da organizirate i očistite svoju kuhinju. Sada više nije toliko vruće pa možete odvojiti više vremena na čišćenje prostora u kojem pripremate hranu. Temeljito očistite pećnicu, napu i promijenite filtere. Isto tako, ispraznite hladnjak i zamrzivač te ih dobro operite. Ne bi bilo na odmet ni da pregledajte sve namirnice u hladnjaku i provjerite čemu je istekao rok.

image
Girona Architectura

8. OČISTITE DIMNJAK.

Ako kod kuće imate kamin ili peć na drva., sigurno znate da isti zahtijevaju posebnu brigu. Vrlo lako može doći do požara ili, još gore, trovanja ugljičnim monoksidom ako ne pazite na pravilan odvod dima. Također, dimnjak koji ne koristite može popucati i tako vam uništiti interijer i prouzročiti trošak koji vam nije potreban. Zato je vrlo važno da prije početka jeseni i hladnijih dana napravite pregled ili čišćenje dimnjaka.

image
Korie Cull/Unsplash

9. PRIMITE SE OREZIVANJA ŽIVICE.

Živica se posljednji put obrezuje upravo u jesenskim danima kako bi se spriječilo njihovo propadanje zbog skorog nakupljanja vlage. Sa živice je potrebno ukloniti lišće otpalo s drveća jer u protivnom ona neće dobivati dovoljno svježeg zraka i sunčeve svjetlosti te bi mogla istrunuti (a to zasigurno ne želite!).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 23:59