TOČNE BROJKE

Stručnjakinja objašnjava kako točno podesiti radijator da uštedite stotine eura i imate topao dom

 /SHUTTERSTOCK

Ako tražite jednostavan način uštede na računima, razmislite o termostatskim radijatorskim ventilima (TRV), piše The Sun. Ako vaš sustav centralnog grijanja nema tajmer ili oblik kontrole za upravljanje izlazom energije u različite prostorije, ovi uređaji mogu poslužiti. U različitim dućanima možete odabrati onaj koji vam odgovara – i lako ih montirati sami. Ali nakon što ste uložili u TRV-ove, morate biti sigurni da ih koristite ispravno. Ako ne, mogli biste otkriti da vas zapravo dodatno koštaju, objasnila je stručnjakinja Laura de Barra.

Za The Sun je još rekla: "Ako se koriste na pravi način, ovi uređaji mogu biti praktičan način da se spriječi rasipanje topline u prostorijama koje se ne koriste. Ali većina ljudi koristi TRV neispravno što ih dugoročno košta više novca."

Loše razumijevanje je dio problema, prema Lauri.

Rekla je: "Ključ za optimizaciju njihove učinkovitosti leži u razumijevanju da TRV-ovi nisu vezani uz temperaturu radijatora, već ključno, temperaturu u sobi. S postavkama u rasponu od ‘jedan‘ do ‘pet‘ TRV-ovi neprestano nadziru sobnu temperaturu. Oni tada prilagođavaju protok vode kroz radijator kako bi održali odabranu temperaturu", rekla je. "U prostorima koje ne želite grijati, ‘postavka smrzavanja‘ je korisna."

Prema home hack supremu, postavke ‘jedan‘ do ‘tri‘ - s temperaturama u rasponu od oko 10 do 20 stupnjeva - dovoljne su za većinu prostorija.

Laura je rekla: "Ono što ćete vidjeti jest da su postavke ‘četiri‘ i ‘pet‘ - oko 25 do 30 stupnjeva - rijetko potrebne."

Stručnjaci tvrde da ispravna upotreba TRV-a potencijalno može prepoloviti vaš račun. Dakle, na temelju ovoga, ako koristite TRV na pravi način, lako biste mogli uštedjeti nekoliko stotina eura.

Laura je dodala: "Koristite svoje uređaje ispravno i oni će vam uštedjeti novac - i smanjiti račun za grijanje ove zime."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:27