PRIPAZITE

Saznali smo zašto je izolacija pjenom u spreju loša vijest za vlasnike kuća

 /SHUTTERSTOCK
Činjenica da je izolacija od pjene u spreju nepropusna za zrak dovela je do problema

Izolacija pjenom u spreju reklamirana je kao jednostavan način za održavanje topline i izolacije domova, ali dolazi sa skrivenim troškovima koji bi mogli utjecati na vrijednost vaše nekretnine, piše Reader‘s Digest.

image
/SHUTTERSTOCK

Što je izolacija od pjene u spreju?

Izolacija od pjene u spreju je tekuća pjena koja se raspršuje po cijelom području, a zatim se širi i postavlja u izolacijski sloj. Najčešće se koristi na donjoj strani krovova, obično u potkrovlju nekretnine.

Na prvi pogled, čini se da ovaj oblik izolacije ima mnoge prednosti. Može se staviti u svaku prazninu, brzo se nanosi i reklamirala se kao da može produžiti život starog krova.

image
/SHUTTERSTOCK

Dakle, u čemu je problem?

Ovaj oblik izolacije u upotrebi je već 30 godina, ali činjenica da je izolacija od pjene u spreju nepropusna za zrak dovela do jednog od njenih problema. Potkrovni prostori, kao i sve prostorije u kući, moraju disati. Ako zrak ne cirkulira oko potkrovlja, velika je vjerojatnost da će to uzrokovati nakupljanje kondenzacije što dugoročno može uzrokovati truljenje krovnih greda.

Štoviše, težinu ovakve izolacije moraju podnijeti krovne grede, a one nisu za to predviđene.

Ali postoji i veći problem, onaj koji bi mogao učiniti nekretninu nepodobnom za hipoteku ili teškom za prodaju.

Ne možete pregledati ono što ne možete vidjeti

Kada zajmodavci provode istraživanja nekretnina, stanje krova je ključni faktor. Krov koji curi ili je oštećen može dovesti do dugoročnih strukturalnih problema i biti skup za popravak.

Ako stručnjak ne može pregledati krov zbog ekspandirane pjene, ne može dovršiti svoje izvješće. To je dovelo do toga da osiguravatelji odbijaju nekretnine.

image
/SHUTTERSTOCK

Što vlasnici kuća mogu učiniti?

Ako razmišljate o ovom obliku izolacije, promislite još jednom. Recite i svojim prijateljima i obitelji.

Ako je vaš krov već izoliran pjenom, trebali biste zaposliti stručnjaka kako biste dobili njihovo mišljenje. Recite im da ste zabrinuti zbog moguće kondenzacije, truljenja, težine na drvetu krova i implikacija hipoteke/prodaje.

Ako je njihova preporuka da uklonite izolaciju, vjerojatno ćete otkriti da košta otprilike dvostruko više od cijene njezine ugradnje - što je prilično neugodno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:01