Prije i poslije

Savjeti profića: Ovo je najlakši put da od stare fotelje dobijete novi, cool komad namještaja

 Retro design
Domaći brend Retro design specijaliziran je da namještaju koji se raspada vrati sjaj

Jedno od najčešćih pitanja koje nam postavljate na društvenim mrežama jest - kako najbolje tapecirati fotelju i gdje se to može stručno obaviti? U ovom članku donosimo vam odgovor na oba pitanja. Marija Stjepanović, osnivačica hrvatskog brenda Retro design, starom namještaju vraća sjaj, a ima i vlastitu proizvodnju.

Kroz njene ruke prošli su mnogi komadi koje je detaljno i kvalitetno restaurirala, a samo za čitatelje časopisa D&D opisala je kako izgleda proces restauracije jedne fotelje, što sve obuhvaća te naposljetku koliko to sve u konačnici košta. Evo što nam je ispričala.

image
Retro design

- Sam proces restauracije započinje odabirom fotelje adekvatne za restauraciju. Najvažniji je uvjet da je drvo zdravo, bez crvotočine i prijeloma. Ako ima manja oštećenja, to se lako popravlja kitom za drvo, a ni stanje tapecirunga i gurtni (ili federa) nije bitno jer se to ionako sve zamjenjuje novim.

Prvo treba rastaviti fotelju, odvojiti drvene ručke od sjedišta, sa sjedišta treba ukloniti stari materijal, ispunu i gurtne. Zatim se stavljaju elastične gurtne na mjesto gdje su bile stare i učvrste klamericom, na nove gurtne nanosimo ljepilo za spužvu i lijepimo spužvu za namještaj izrezanu u odgovarajućoj dimenziji sjedišta, sljedeći je korak uzimanje mjere fotelje za kroj u dekorativnoj tkanini po želji, kada izradimo kroj, onda se izrezani komadi šivaju i navlače na sjedište te se učvrste s donje strane tapetarskom klamericom.

image
Retro design

Drugi korak je obrada drvenih ručki, ručnom brusilicom brusi se cijela površina ručki papi- rom granulacije 120, ako želimo prirodan izgled drveta (s vidljivim godovima) treba potpuno skinuti postojeću boju s drva, a u slučaju da želimo jednobojne ručke (npr. crne), tada je dovoljno samo površinski pobrusiti boju kako bi se dobila mat podloga na koju će se nova boja lakše primiti. Kada završimo s brušenjem, tada kitamo eventualna oštećenja i rupice na drvu. Nakon što se kit osuši, još dodatno zagladimo cijelu površinu brusilicom, ali ovaj put s papi- rom granulacije 220 i nanosimo boju po želji i završni lak za zaštitu.

Pošto se boja i lak potpuno osuše, slijedi montaža fotelje, za cijeli proces treba otprilike 4 do 5 sati sa sušenjem boje i kita.

image
Retro design

TROŠKOVNIK

  • Dekorativna tkanina 1,5 m - 100 kn
  • Spužva za namještaj po jedan koma ddebljina 5 cm i debljina 1 cm (dimenzija svakog komada 2 x 1 m) - 150 kn
  • Elastične gurtne za namještaj 5 m - 30 kn
  • Kist - 15 kn
  • Ljepilo za spužvu (ili višenamjensko ljepilo) - 70 kn
  • Brusni papir 120 i 220 -16 kn
  • Boja za drvo - 40 kn
  • Bezbojni lak za drvo - 40 kn
  • Akrilni kit za drvo - 10 kn

UKUPNO: 471 kn

Više možete saznati na Facebook stranici: Retro design.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 23:19