ŠTO ODABRATI?

Ručno glačalo na paru ili obično: Što mislite što je bolje za vašu odjeću?

 /SHUTTERSTOCK
Mnogi odjevni predmeti mogu izdržati toplinu glačala, ali osjetljivi komadi mogu zahtijevati upotrebu pare

Svila, lan, šifon i pamuk neke su od najljepših tkanina. No, za razliku od sintetike - pomislite na poliester, spandex, najlon i rajon - one su sklone gužvanju zato je jako važno obratiti pozornost na sitna slova na etiketama na odjeći, ne samo na upute koje se odnose na pranje rublja, već i na one koje objašnjavaju kako ispeglati odjeću. U posljednje vrijeme se vodi rasprava što je bolje – uobičajeno glačalo ili parno.

Mnogi odjevni predmeti mogu izdržati toplinu glačala, ali osjetljivi komadi mogu zahtijevati upotrebu pare. Razlika se odnosi na vrstu topline i na to postoji li pritisak na tkaninu.

Glačalo na paru je uređaj koji koristi toplinu i vlagu (iz vruće vodene pare) za uklanjanje nabora i glačanje površine tkanine. S druge strane, standardno glačalo je uređaj koji koristi toplinu i pritisak (od težine glačala i primijenjenog pritiska) za uklanjanje nabora s tkanine.Također može pomoći u oblikovanju oštrih linija nabora, poput manžeta, nabora i nabora. Evo gdje je to malo zbunjujuće: moderna glačala uključuju spremnik vode koji korisnicima omogućuje uvođenje pare u proces. Ali uvijek je uključen i pritisak. Dakle, kada biste trebali koristiti aparat na paru, a kada glačalo?

image
/SHUTTERSTOCK

Kada koristiti glačalo na paru

Općenito govoreći, vrsta tkanine će voditi vašu upotrebu glačala na paru u odnosu na obično glačalo. Tvrde tkanine(poput samta ili baršuna) uvijek bilo teško glačati jer ih pritisak može zgnječiti i narušiti izgled tkanine. Aparat za paru će omogućiti da tkanina izgleda kako je predviđeno.

Nekoliko drugih tkanina također su glavni kandidati za aparat na paru. Manje je vjerojatno da će se osjetljive tkanine, poput svile ili šifona, oštetiti aparatom za paru.

Uz to, uvijek biste trebali pročitati etiketu na odjeći ili tekstilu da vidite postoje li neke posebne upute.

Prednosti glačala na paru

Noviji modeli ručnih aparata za glačanje na paru omogućuju vam jednostavno glačanje velikih predmeta koje je teže glačati poput zastora.

Ne treba vam daska za glačanje.

Manja je vjerojatnost da ćete oštetiti odjevni predmet.

Nedostaci parnih aparata

Aparati za glačanje na paru možda neće biti tako učinkoviti u izravnavanju oštrih nabora, manšeta, nabora i poruba.

Potrebno je više vremena za uklanjanje nabora s jačih tkanina poput pamuka

image
/SHUTTERSTOCK

Kada koristiti obično glačalo

Naučili ste kako prati bijelu odjeću kako biste izbjegli prljave košulje i dosegli ste stručnu razinu kada je riječ o uklanjanju mrlja s odjeće. Dodajte malo odjevnih predmeta bez gužvanja i spremni ste, zar ne? Istina je, rublje bez nabora može vam pomoći da izbjegnete glačanje. Tehnički gledano. Ali vaša odjeća vjerojatno neće izgledati besprijekorno. Tu dolazi glačanje na daski (ili uz pomoć pare).

Većina tekstila može podnijeti glačanje. Pamuk i lan dobro će reagirati na pritisak, visoku toplinu i vlagu koju glačalo može pružiti, posebno kada glačalo može proizvesti i paru.

Naravno, prvo dobro provjerite etiketu odjeće. Simboli za rublje pokazat će treba li se neki predmet glačati, ali ne smije koristiti funkciju glačala na paru.

Prednosti uobičajenih glačala

Bolje djeluje na težim tkaninama, poput pamuka, trapera i platna

Glačanje proizvodi oštre nabore, manšete, nabore i rubove.

Glačalo je bolje za šivanje (prošivanje i krojenje) jer pritisak otvara šavove, što će vam dati bolji gotov proizvod

Nedostaci glačala

Ako odaberete pogrešnu temperaturu, glačalom možete rastopiti ili spaliti tkaninu.

Daska za glačanje zauzima dodatni prostor.

Kako glačati ili pariti odjeću

Bez obzira na to glačate na stolu li ili uz pomoć pare, ne koristite vodu iz slavine za punjenje uređaja. Voda iz slavine sadrži kalcij i magnezij, minerale koji će uzrokovati nakupljanje kore koja može začepiti glačalo ili aparat za paru. Umjesto toga, koristite deioniziranu, destiliranu ili demineraliziranu vodu. Ovo će produžiti vijek vašeg glačala ili aparata na paru.

Ako vidite nakupine minerala u aparatu za paru ili glačalu, slijedite upute proizvođača za njihovo uklanjanje. To može biti jednostavno kao otopina octa i vode ili jamstvo može zahtijevati da koristite njihov preporučeni proizvod za čišćenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:52